Door Hiddo Zuiderweg.

Dag 7 zaterdag 4 mei.
Op het Nederlands kampioenschap jeugdschaken in Assen hebben Feline Waardenburg uit Coevorden en Jonas Hilwerda uit Groningen de titel veroverd. Bij de meisjes t/m 20 jaar behaalde Feline 5,5 punten. Dat was evenveel als regerend kampioene Robin Duson uit Hoorn. Een barrage met snelschaakpartijen bracht de beslissing. In alle drie de partijen had Feline de overhand, maar pas in de derde partij sloeg ze toe. Het was de eerste titel voor haar. Ze heeft zich hiermee geplaatst voor het Europees Kampioenschap in Bratislava.


Bij de jeugd t/m 16 leek Jonas, spelend bij Staunton, halverwege voor de titel uitgeschakeld. Hij had verloren van de nr. 2 geplaatst, Rembrandt Bruil, en de dag daarna remise gespeeld. Hij won echter zijn laatste drie partijen, terwijl de koplopers op hun beurt steeds weer verloren. Voorafgaand aan de laatste ronde stond Jonas samen met Rembrandt weer aan de leiding. Maar terwijl Jonas soepeltjes won, kwam Rembrandt niet verder dan remise. Jonas mag nu naar het wereldkampioenschap in Mumbai, India.

Bij de jeugd t/m 20 jaar werd Eelke de Boer 5e met 4 punten uit 7 partijen. Simon Elgersma behaalde 50%, net als Machteld van Foreest. Alle drie komen ze uit voor de Groninger Combinatie.

Bij de jeugd t/m 14 jaar werd Loek van der Hagen 10e met 5 punten uit 9 partijen. De D-speler was constant in de subtop terug te vinden. Nanne van Foreest haalde een half puntje minder. Halverwege stond hij nog onderaan, maar een slot sprint maakte veel goed. Ook deze spelers komen uit voor de Groninger Combinatie.

Lyne Bruggink speelde een wisselvallig toernooi bij de meisjes t/m 14 jaar. De Assenaarse behaalde 3,5 punten uit 7 partijen. 

Het was de laatste keer dat het Nederlands Jeugdkampioenschap in Assen plaats vond. Drie jaar lang was het Van der Valk hotel gastheer. 

Partijen, sfeerverslagen, interviews en foto's zijn te zien op njsk.nl

Dag 6 vrijdag 3 mei.

Door een overwinning op de Brabantse kampioen Sjoerd van Roon is Eelke de Boer opgeklommen naar een tweede plaats bij de jeugd t/m 20 jaar. Simon Elgersma en Machteld van Foreest speelden remise. 


Bij de B-jeugd won Jonas Hilwerda van de Zwollenaar Tristan van der Schaaf en staat weer op een gedeelde eerste plaats. Koploper Tim Grutter verloor namelijk.

In de C-jeugd speelde Loek van der Hagen remise tegen Roger Labruyere en is nog steeds in de race topklassering. Moet hij wel winnen de laatste ronde. Nanne van Foreest won voor de 3e achter opeen volgende keer en staat weer op 50%

Bij de meisjes A won Feline Waardenburg van de Friese kampioen Femke Koning. Omdat koploper Robin Duson verloor, schaakt Feline vandaag om de eerste plaats. Marlinde Waardenburg speelde remise tegen Wyona van de Poel. De laatste kan terug kijken op een prima debuut.

Bij de C-meisjes won Lyne Bruggink een lange partij van van Katja Tangarife, die nog NOSBO-roots heeft.

Vandaag de laatste ronde. De NOSBO kan nog twee kampioenen krijgen!


Dag 5 donderdag 2 mei.
In de vijfde ronde van het NK-jeugdschaak heeft Eelke de Boer remise gespeeld tegen Sebastian Halfhide. Hij handhaaft zich hiermee in de subtop van het toernooi. Simon Elgersma kwam ook op drie punten door een overwinning Edwyn Mesman. Machteld handhaafde zich op 50% middels een remise tegen Elnathan Ghebreab. Daarmee had ze geluk, want Ghebreab zag niet hoe hij in de slotstelling kon winnen.

Jonas Hilwerda pakte de draad weer op door een gedegen overwinning op William Shakverdian. Hij staat nu op een gedeelde tweede plaats, op een half punt achter leider Tim Grutter.

De C-jeugd kreeg weer twee partijen voor de kiezen. Loek van der Hagen scoorde 1,5 punten. Hij staat nu op plek 7. Nanne van Foreest won na vier nederlagen op rij zijn 6e ronde partij, maar staat nog steeds in de onderste regionen.

De familie Waardenburg behaalde 2 uit 2 in de meisjes. Wyona van de Poel verloor van Alisha Warnaar, op rating als 2e geplaatst. Feline staat op de 2e plaats, een punt achter leider Robin Duson, maar een punt voorsprong op de nummer 3.

Lyne Bruggink speelt agressief, maar kende de opening niet goed. Ze werd in 20 zetten mat gezet.

Dag 4 woensdag 1 mei.

Geen vrolijke dag voor de Noordelijke toppers in de A-groep. Eelke de Boer rekende minder ver door dan Liam Vrolijk en verloor het topduel aan het 1e bord. Het was zijn eerste nederlaag in drie jaar Assen! Ook Simon Elgersma kon het niet bolwerken tegen de andere titelfavoriet, Max Warmerdam. Machteld van Foreest kwam weer op 50% door een overwinning op Job Emans.

Jonas Hilwerda was nog niet hersteld van zijn nederlaag in de derde ronde. Tegen Sasa Albers, ruim 600 elopunten minder, stond hij in de slotstelling verloren, maar Sasa zag de winnende combinatie niet.

In de jeugd C verloren ook beide NOSBO-spelers. Loek van der Hagen was niet opgewassen tegen het beste meisje na Machteld in deze leeftijdsklasse, terwijl Nanne van Foreest zich opnieuw niet goed kon concentreren en verloor van iemand met 200 elopunten minder.

Bij de A-meisjes hield Feline Waardenburg titelverdediger Robin Duson prima op remise. Haar zus Marlinde verloor van de C-kampioene van vorig jaar, Manasvita Basa. Wyona van de Poel speelde remise tegen de Friese kampioen Femke Koning. Tot nu toe een goed debuut voor haar op het NK.

Lyne Bruggink speelt een wisselvallig toernooi. In de vierde ronde stond ze zeer goed, maar gaf pardoes een stuk weg tegen Kathleen Velasco.

Het NK-jeugdzaken duurt t/m zaterdag 4 mei en wordt gespeeld in het Van der Valk hotel in Assen.

Dag 3 dinsdag 30 april.
In de A-jeugd won Eelke de Boer in de derde ronde van Jord Ypma, in een eindspel met wederzijdse vrijpionnen. Hij staat nu op 2,5-3 en mag in de vierde aantreden tegen koploper Liam Vrolijk. Simon Elgersma won ook, met zwart van William Gijsen. Machteld van Foreest stond al slechter na de opening en kwam er niet aan te pas.

In de B-groep verloor Jonas Hilwerda het topduel tegen de als nr. 2 geplaatste Rembrandt Bruil en is daarmee koploper af.

Geen goede dag voor de NOSBO-spelers in de C-groep. Loek van der Hagen had een spannende partij tegen Khoi Pham. De Amsterdammer met de hoogste rating in deze groep trok na een tactisch gevecht aan het langste eind. Nanne van Foreest verloor voor de derde keer tegen een speler met een lage rating en staat vrijwel onderaan.

Bij de meisjes A kon Marlinde Waardenburg het niet bolwerken tegen titelverdedigster Robin Duson. Zus Feline kwam tegen laagvlieger Pascalle Monteny niet verder dan remise. Wyona van de Poel leverde een uitstekende prestatie door de kampioen van de C-meisjes van 2018, Mansasvita Basa, te verslaan.

Lyne Bruggink revancheerde zich voor haar nederlaag uit de derde ronde door Katja Venema met een nul naar huis te sturen. De partij duurde 79 zetten, maar Venema had na 20 zetten al op kunnen geven.

Het NK-jeugdschaken in het Van der Valk hotel in Assen duurt t/m zaterdag 4 mei. Naast het reguliere toernooi zijn er talloze nevenactiviteiten. 

Op woensdag is er een goud-leven toernooi (zie voor informatie elders op de NOSBO-site) en 's avonds een pubkwis

Dag 2 maandag 29 april.
Op de tweede dag van het NK-jeugdschaken in Assen heeft Jonas Hilwerda bij de jeugd t/m 16 jaar de leiding genomen. Hij won van Job Verheul en heeft als enige twee punten. Bij de jeugd t/m 20 jaar kwam Eelke de Boer niet verder dan remise tegen regerend kampioen Wiggert Pols. Eelke stond gewonnen, maar blunderde. Simon Elgersma verloor van topfavoriet Liam Vrolijk, die in december nog het schaakfestival won. Machteld van Foreest behaalde haar eerste overwinning door met zwart Bas van Doren te verslaan.

De jeugd t/m 14 jaar kreeg twee partijen voor de kiezen. De eerste begon al om 9.00 uur, dus het was vroeg opstaan. Voor Loek van der Hagen was het een goede dag. Hij won beide partijen. Vooral de partij tegen Daniel choukov, vorig jaar nog tweede, mocht er zijn. Nanne van Foreest behaalde een punt. Het is tot nu toe niet zijn toernooi. Hij heeft drie keer tegen een speler met een lagere rating gespeeld, en slechts een punt behaald.

De gezusters Waardenburg wonnen beiden met zwart in de Meisjes t/m 20 jaar. Vooral de overwinning van Feline mocht er zijn, want ze Alisha Warnaar, de op een na hoogste ratinghouder van de groep. Wyona van de Poel kwam er tegen regerend kampioen Robin Duson niet aan te pas.

Lynne Bruggink werd gisteren abusievelijk niet genoemd, maar de Assenaarse speelt wel degelijk mee, bij de meisjes t/m 14 jaar. Zondag was ze op RTV-Drenthe te volgen. Ze speelde toen verdienstelijk remise tegen de nummer 2 van het gezelschap. In de tweede ronde had ze het volle punt binnen kunnen slepen, maar met twee pionnen meer gaf ze haar tegenstander onnodig kansen, die, dat moet worden gezegd, het met een torenoffer fraai afmaakte.

Dag 1 zondag 28 april.
De noordelijke favorieten op het NK-jeugdschaken hebben allen hun 1e partij gewonnen. Eelke de Boer, als 16-jarige nog speelgerechtigd in de B-categorie, doet mee bij de jeugd t/m 20 jaar en is daar als 3e geplaatst. Hij won van William Gijssen. Simon Elgersma bleek een maatje te groot voor Dylan Achuthan. In dezelfde categorie, de jeugd t/m 20 jaar, gaf Machteld van Foreest prima partij tegen de hoogste ratinghouder Max Warmerdam. Ze maakte echter een blunder en verloor toch nog. Bij de meisjes t/m 20 jaar maakte Wyona van de Poel een verdienstelijk NK-debuut met een remise. Feline en Marlinde Waardenburg werden verplicht tegen elkaar ingedeeld. Ze studeerden een spectaculaire partij in, die uiteraard in remise eindigde.

Jonas Hilwerda is als eerste geplaatst bij de jeugd t/m 16 jaar. Hij won makkelijk van zijn tegenstander Albertus Bram, die bijna 500 elopunten minder had.

In de jeugd t/m 14 jaar gingen de noorderlingen minder goed van start. Loek van der Hagen, nog D-speler, speelde remise tegen iemand met veel lagere rating en Nanne van Foreest verloor zelfs tegen iemand met 300 punten minder. In de voorbeschouwing was het al te lezen: ratings zeggen niet alles.


Het Nederlands kampioenschap jeugdschaken wordt t/m 4 mei in het Van der Valk hotel in Assen gespeeld.

website:  http://njsk.nl/