Zaterdag 1 december zijn de nationale competities van jeugdclubs afgerond. Alle noordelijke clubs behaalden resultaten ver boven verwachting. Tot de verbeelding spraken de tweede plaatsen van de Talententeams Jeugd Schaak Noord in de Meesterklasse en de Promotieklasse.

Meesterklasse A
Hier het op rating meest opvallende resultaat. Het Talententeam Jeugd Schaak Noord A1 wist beide wedstrijden in het verre Rosmalen te winnen. In de eerste ronde tegen Sliedrecht (gem. rating 1989) en in de tweede ronde tegen Chesscool A1 (2083). Hierdoor werd de al prachtige vierde plaats na dag 3 opeens een tweede plaats. Hiervoor was wel hulp nodig van Marlinde Waardenburg die concurrent Almere uitschakelde. Onbedreigd kampioen werd overigens Stichting Topschaak Brabant bestaande uit Belgische en Brabantse topspelers.
Het Talententeam Jeugd Schaak Noord A1 bestaat uit Jonas Hilwerda, Jan Bosma, Daan Noordenbos, Femke Koning, Gerbrich Kroon en invallers Sven Broersma en Marrit Adema. Het team zorgde met de tweede plaats voor een daverende sensatie. In deze sterke landelijk hoogste klasse leek een plek in de middenmoot het hoogst haalbare. Maar door de teamspirit bleek er veel meer in te zitten. Alle vijf basisspelers groeiden behoorlijk boven zichzelf uit.
Verslag Mid Fryslân
Verslag Staunton
Verslag SC Ten Boer

Promotieklasse A
Jeugd Schaak Noord organiseerde de slotronde in Heerenveen. Na de derde speeldag stond VAS aan kop, maar twee uitglijders zorgden ervoor dat de Waagtoren, de Stormpionnen en het tweede team van Jeugd Schaak Noord konden oprukken naar een gedeeld eerste plaats. Op basis van bordpunten werd Talententeam Jeugd Schaak Noord A2 tweede. En hiermee is promotie naar de Meesterklasse verzekerd. Overigens wel in het nog verdere Rotterdam vermoedelijk.
Het team bestond uit de Leekster spelers Tijmen Hofstra, Johnny en Jolie Albadeen. Een mooie lichting heeft men in Leek! De Friese delegatie van het team bestond uit Sven Broersma, Christian en Dylan Torensma. 
In deze klasse presteerde Haren A1 ook goed. De tiende plaats doet het niet vermoeden maar bijna alle spelers hadden een erg positieve W-We. Met invaller Jelle de Bruijn was het team dit keer compleet. Tegen Charlois Europoort werd ondanks een knappe remise van Tim Bredek krap verloren. De tweede match van de dag tegen Hoogland werd met dezelfde cijfers wel gewonnen. Joris Spanjer verloor van de erg sterke Tim Grutter, maar door weer een plusrenise van Tim en overwinningen van Bart Siebring en Jelle werd de wedstrijd gewonnen.

Meesterklasse C
De prestatie van het C-team van SC Ten Boer was een aangename verrassing. Op papier veruit het zwakste van de 23 teams. Op de eerste twee speeldagen moest er dan ook erg gewend worden aan het niveau. Maar zie: de laatste twee speeldagen werd er drie keer gewonnen en één keer gelijk gespeeld. En dan sta je gewoon 15de in deze zware klasse. Zaterdag werd gewonnen van het derde team van VAS en gelijk gespeeld tegen de Stelling uit Oosterbeek. Hier had zelfs meer ingezeten. 
Topscorer werd Joël Gerven met 6 uit 8. Daniël Sauchelli (5), kopman Rowin Berghuis (3) en Yrsa Reuver (2) zorgden er zelfs voor dat 16 van de 32 bordpunten wreden gehaald.
Eerste verslagje SC Ten Boer

Meesterklasse D
Assen presteerde hier ook heel goed. Het team met Jaël Wieringa, Lyne Bruggink, Noël van der Veen en Léon Niemeijer werd vijfde van de 26 teams. Op de laatste dag werden 3 rondes gespeeld. Tegen het sterke VAS uit Amsterdam werd gelijk gespeeld, er was een verlies tegen Magnus Leidsche Rijn en een goede afsluiting tegen de Ivoren Toren. Topscorers werden Jaël met 7,5 uit 9 en Léon met 7 uit 9. De rest volgde op kleine achterstand. Jaël heeft de prestatie geleverd tegen de hele jeugtop in zijn leeftijdscategorie.
Verslag Assen

Opmerkelijk was ook de derde plaats van MSV. Het team met veel jeugdschakers die ook op onze GP's verschijnen had met Leandro Slagboom de kopman om de stoten op te vangen, waarna de Molanussen en Wessel Adema de matchpunten veilig stelden.
Verslag Meppel