De NOSBO jeugd kan op een uitstekend NK jeugd in Assen terugkijken. Liefst 5 medailles werden er gewonnen in de 6 verschillende categorieën, waarvan liefst 2 gouden.
Nadat Feline Waardenburg al op vrijdag de titel greep bij de meisjes A, voegde Eelke de Boer op zaterdagmiddag een nieuw kampioenschap toe aan zijn al rijkelijk gevulde CV. In de open categorie C ging Eelke met een half punt achterstand op Rembrandt Bruil de slotronde in. En ondanks dat Eelke zelf won, leek een titel ver weg. Maar ineens was daar de grote fout van Rembrandt, die een gewonnen eindspel naar remise liet wegglijden. Een barrage volgde, waarbij beide spelers met wit wonnen, zodat een nieuwe fase inging. Elke partij kon nu beslissend zijn. Om het eventuele nadeel van zwart op te vangen, kreeg wit een minuut bedenktijd minder. De jonge Groninger pakte meteen de winst met zwart en zodoende opnieuw een Nederlands jeugdkampioenschap. Tycho Bruggink werd gedeeld derde, maar kreeg wel de beker, op basis van de weerstandspunten. Jonas Hilwerda probeerde het in de laatste ronde nog tot het uiterste, maar bleef steken op een gedeelde zesde plaats. De jonge Loek van der Hagen eindigde tijdens het leerproces in de lage middenmoot.
Eelke won dus een titelbarrage, Lucas van Foreest slaagde daar in de A categorie niet in. Na een snelle remise in de slotronde tegen mede-koploper Robby Kevlishvili, begon het lange wachten voor beide spelers op de barrage. Kevlishvili werd vorig jaar nog wereldkampioen snelschaken tot 16 jaar en zag daardoor de barrage waarschijnlijk met vertrouwen tegemoet. In de eerste partij zette Lucas op een bepaald moment de dame op dezelfde loperdiagonaal waarop ook al zijn koning stond. Hierdoor stond hij voor de lastige opgave om de tweede partij te moeten winnen. Dat lukte opnieuw niet: 0-2. Tijmen Hofstra speelde naar verwachting, en scoorde 4 uit 9.
In de B categorie was de NOSBO iets minder prominent aanwezig. Assenaar Jesper Post kwam om te leren en eindigde met 4 punten op een zeventiende plaats. Ver achter het strijdgewoel om de titel, gewonnen door Oele Dijkhuis, en de andere EK plaats. De barrage om die laatste plek zorgde voor een enorme vertraging richting de prijsuitreiking. Jammer voor de verder perfecte organisatie in Assen, maar volledig buiten hun schuld liggend.
Bij de meisjes A was het veld, op kampioene Feline Waardenburg na, bijzonder aan elkaar gewaagd. Feline maaide bijna alle tegenstanders van het bord en eindigde na 7 ronden met een voorsprong van liefst 2,5 punt op 5(!) achtervolgers. Zus Lisanne was één van de twee tegenstanders die remise speelden tegen Feline en pakte daardoor voldoende SB punten om de trofee voor plaats 2 ook mee te mogen nemen naar Coevorden. Machteld van Foreest, vooraf toch wel een 'geheimtip' voor de titel eindigde ook in het pak dat tweede werd, maar op SB punten werd ze als vijfde geklasseerd.
Bij de meisjes B stak Robin Duson met kop en schouders boven het veld uit. Ze haalde als enige speler een honderd procent score de afgelopen week. Marlinde Waardenburg werd gedeeld derde, maar zag de beker daarvoor op weerstandspunten aan haar neus voorbij gaan. Net geen volle bak dus voor de zusters. Gerbrich Kroon begon met een zege en eindigde met anderhalf uit 2. Helaas leverde de serie er tussenin niets op, waardoor ze genoegen moest nemen met plaats 6.
Het meisjes C kampioenschap was ook spannend tot en met de laatste ronde. Marrit Adema, de Friese Drentse uit Meppel haalde uiteindelijk het goud. Wel Drents dus, maar als lid van MSV deelnemend namens de OSBO. Lyne Bruggink debuteerde met een plaatsje onderin het veld. Na 4 ronden met 2 punten nog goed in de race, duurde het toernooi vervolgens net even te lang.

Namens de NOSBO felicitaties aan de kampioenen Eelke, Feline en Marrit. En natuurlijk ook aan Robby, Oele en Robin.
Ook de komende 2 jaar is het toernooi aan Assen vergeven.