LIVESTREAM | PRIJSUITREIKING 
FOTOALBUM (*) 
Uitslagen AB | Eindstand AB 
Uitslagen D | Eindstand D 
Verslagen: Matadoren | Paardensprong | Staunton | Ten Boer
Reglement Jeugdclubcompetitie NOSBO (JCC) 
Deelnemerslijst
Toernooi-informatie

(*) Mocht er per ongeluk iemand op de foto staan die dat niet wil/mag, laat het even weten zodat we deze kunnen verwijderen.


Teamkampioenschappen: een extra dimensie

Schaken zou je een individuele sport kunnen noemen, maar dat is toch niet het hele verhaal. Want als er in teamverband geschaakt wordt, komt er nog een éxtra dimensie kijken bij onze toch al zo fascinerende sport. Je speelt niet meer alleen voor jezelf, maar je staat als team samen voor je club. Dat betekent ook dat soms een tactisch remiseaanbod slim kan zijn, of in het teambelang juist doorspelen in een stelling waar je anders remise zou hebben geaccepteerd. Vandaag zagen we het allemaal voorbijkomen bij de Noordelijke teamkampioenschappen van de NOSBO en de Friese Schaakbond FSB in de leeftijdscategorieën AB (tot 18 jaar) en D (tot 12 jaar).

JCC NOSBO FSB ABD 2024 Ten Boer StauntonTeam tegen team geeft extra dynamiek

D-kampioenschap

We beginnen met het D-kampioenschap, waar ook vijf NK-tickets op het spel stonden, te verdienen in 7 ronden Zwitsers (15+5). Maar liefst 14 D-teams hadden zich ingeschreven, volgens speculaties van ingewijden mogelijk een record. Heel goed voor het Noordelijke jeugdschaak dat er zoveel belangstelling is, en óók goed voor het aantal NK-tickets dat we volgend jaar krijgen, want hierbij wordt mede naar het aantal deelnemende teams gekeken.

Philidor laat zich door tegenslag niet uit het veld slaan
Op grond van rating had Philidor uit Leeuwarden de beste kaarten, op de voet gevolgd door Ten Boer. Door uitval van hun vierdebordspeler moest Philidor het na ronde 1 echter met slechts drie spelers doen, wat de opgave een stuk zwaarder maakte. Het overgebleven trio spelers liet zich niet uit het veld slaan en bleef stug wedstrijd na wedstrijd met 3-1 winnen, waardoor de drie Friezen na vier ronden met een indrukwekkende drie matchpunten voorsprong aan de leiding gingen. Het achtervolgende peloton bestond uit maar liefst 5 teams die elk 5 matchpunten hadden verzameld (winst op een ander team levert 2 matchpunten op, gelijkspel 1): Ten Boer 1, Matadoren 1, Staunton 2, Staunton 1 en Hoogeveen.

JCC NOSBO FSB ABD 2024 VoetbalNa een pot schaken even lekker voetballen


In ronde 5 treft Philidor het sterke Ten Boer 1. Door het lege bord 4 begint Ten Boer 1 met een 1-0 voorsprong. Thijmen van Dellen (Ten Boer) maakt daar op bord 3 tegen Jim de Wit 2-0 van, maar op bord 2 is Simon Botter (Philidor) te sterk voor Hannah Bakker. Dit brengt de tussenstand op 2-1 voor Ten Boer. Dylan Roersma (Philidor) strijdt op bord 1 voor wat hij waard is in een lange partij tegen Bram ten Dam, maar laatstgenoemde neemt de witte koning onder vuur en boekt vervolgens een heel belangrijke partij- én teamoverwinning voor Ten Boer 1. Ook Staunton 1 en De Matadoren 1 profiteren van het verlies van Philidor door met ruime cijfers respectievelijk De Twee Kastelen en Staunton 2 te verslaan en op te rukken naar de met Ten Boer 1 gedeelde 2e plaats, alle drie met nog maar één matchpunt achterstand op Philidor.

Tussenstand na 5 ronden 

Pl. TeamMP BP
1 Philidor 1847 8 13
2 De Matadoren 1 7 15
3 Ten Boer 1 7 14
4 Staunton 1 7 13
5 De Paardensprong 1  6 12,5
6 Hoogeveen 6 9,5


In de voorlaatste ronde 6 speelt Philidor tegen het eerste team van de Paardensprong. Daarin bevestigt Wart Koopman van de Paardensprong zijn goede vorm van de laatste tijd door verrassend de sterke Simon Botter (ratingverschil bijna 400 punten) te verslaan. Samen met het lege bord 4 van Philidor is dat voldoende voor een matchpunt voor Paardensprong 1. Staunton 1 blijkt een maatje te groot voor de Matadoren 1 (3-1) en komt daarmee naast Philidor op de eerste plaats. Ook Ten Boer komt langszij door een 4-0 winst op Matadoren 2.

Daarachter zijn nog veel teams in de race voor één van de vijf NK-tickets. Hoogeveen zit in de slipstream van de drie koplopers met slechts één matchpunt achterstand op de drie koplopers en daarachter volgt een groep van maar liefst 4 teams met twee matchpunten minder: Matadoren 1, Paardensprong 1, Staunton 2 en Ten Boer 2. Dat belooft een superspannende slotronde.

Tussenstand na 6 ronden

Pl.  TeamMP BP
1 Ten Boer 1 9 18
2 Staunton 1 9 16
3 Philidor 1847 9 15
4 Hoogeveen 8 13,5
5 De Matadoren 1 7 16
6 De Paardensprong 1   7 14,5
7 Staunton 2 7 14
8 Ten Boer 2 7 13


Zwitsers is een handig indelingssysteem, maar vooral de indeling in de laatste ronde kan een groot effect hebben op de eindstand. Daarom wordt reikhalzend uitgekeken naar wie tegen wie moet in de slotronde. De Matadoren 3 - die onderaan staan - treffen het daarbij niet, want zij moeten het opnemen tegen medekoploper Philidor. Philidor scoort met de voor hen maximale cijfers (3-1) en moet nu afwachten wat de concurrentie doet. Terwijl het buiten is begonnen te onweren vechten De Matadoren 1 en Paardensprong 1 een prachtig duel uit, waarbij de verfijnde eindspeltechniek van Olav Schuls (Matadoren) op bord 2 indruk maakt.


JCC NOSBO FSB ABD 2024 Matadoren 1 Paardensprong 1Hoogspanning bij het duel tussen de Paardensprong 1 (l) en de Matadoren 1. Olav Schuls (rechts) onder toeziend oog van zijn coach in opperste eindspelfocus.


Als de stofwolken zijn opgetrokken staat er 2-2 op de borden. Even lijkt dat voldoende voor zowel de Matadoren 1 als Paardensprong 1 om naar het NK te mogen, totdat blijkt dat Ten Boer 2 met 3-1 heeft gewonnen van Paardensprong 2 en daarmee de top 5 binnenglipt. Ten Boer 1 ondertussen ruikt het kampioenschap en trekt alle registers los tegen Staunton 2 (4-0). Daarmee houden ze Staunton 1 drie bordpunten achter zich in de slotrangschikking, waarmee het eerste D-teamkampioenschap voor Ten Boer een feit is! Eén bordpunt achter Staunton 1, wordt Philidor derde. Ten Boer 2 maakt het clubsucces compleet met de vierde plaats en de Matadoren 1 gaan als vijfde team naar het NK. Gefeliciteerd allemaal!


JCC NOSBO FSB ABD 2024 Ten Boer D1Het winnende team Ten Boer D1. Vlnr: Hannah Bakker, Thijmen van Dellen, Joris Bakker en Bram ten DamVoor De Paardensprong 1, De Twee Kastelen en Hoogeveen is het even slikken: ze hebben evenveel matchpunten als Matadoren 1, maar komen bordpunten tekort, waardoor ze net buiten het net vissen.

Eindstand D

Pl.Snr.Team +   =   -  TB1  TB2 
1 2 Ten Boer 1 5 1 1 11 22
2 3 Staunton 1 5 1 1 11 19
3 1 Philidor 1847 5 1 1 11 18
4 9 Ten Boer 2 4 1 2 9 16
5 5 De Matadoren 1 3 2 2 8 18
6 4 De Paardensprong 1 2 4 1 8 16,5
7 13 De Twee Kastelen 3 2 2 8 15,5
8 6 Hoogeveen 3 2 2 8 14,5
9 7 Staunton 2 3 1 3 7 14
10 14 Ten Boer 3 3 0 4 6 11
11 8 De Matadoren 2 2 1 4 5 12
12 10 De Paardensprong 2  2 0 5 4 10,5
13 11 Schaakwoude 1 0 6 2 6
14 12 De Matadoren 3 0 0 7 0 3

Annotation:
Tie Break1: Matchpoints (2 for wins, 1 for Draws, 0 for Losses)
Tie Break2: points (game-points)


AB-kampioenschap

Naast het D-kampioenschap vond het AB-kampioenschap voor de oudste jeugd (tot 18 jaar) plaats in Hoogkerk. Met zes teams ook daar een mooie opkomst. Alle teams spelen één maal tegen elkaar (round robin) met een bedenktijd van 25+5.

In de eerste ronde gelijk een flinke verrassing in het duel tussen Paardensprong 1 en Paardensprong 2. Paardensprong 2 komt met 2-1 voor te staan en in de laatste partij staat Evan Boterman - die pas recent clublid werd na enthousiast geworden te zijn door een schaaktoernooi op zijn school WLG - verrassend gewonnen tegen Maurits Hagen. Evan heeft nog nooit eerder een teamwedstrijd gespeeld en heeft niet door dat zijn team met 2-1 voorstaat, waardoor het niet in hem opkomt om remise door zetherhaling af te dwingen. In plaats daarvan speelt hij vol op de winst. In tijdnood maakt hij daarbij echter een foutje dat de ervaren Maurits niet onbestraft laat. 2-2 dus, waarmee de schade voor Paardensprong 1 beperkt blijft tot één matchpunt. Het betekent wel dat er gelijk een inhaalrace gestart moet worden, want directe concurrent Staunton pakt tegen Gorredijk wél de winst (3-1).


JCC NOSBO FSB ABD 2024 Maurits EvanMaurits Hagen (l) en daarmee Paardensprong 1 komt met de schrik vrij tegen Evan Botterman


In ronde 2 is Paardensprong 1 wél wakker en wordt met 4-0 gewonnen van Ten Boer. Staunton geeft echter geen krimp en wint met dezelfde cijfers van het jonge team van Leek/Roden. Paardensprong 2 gaat gewoon mee in de trend en wint óók met 4-0, ten koste van Gorredijk.

Ook in ronde 3 tonen Staunton en de beide Paardensprong-teams aan dat het tussen hen zal gaan wie de kampioen wordt, want alle drie winnen ze opnieuw met ruime cijfers hun matches.

Dan is het in ronde 4 tijd voor de clash tussen Staunton en Paardensprong 1. Aan de borden 3 en 4 wint Paardensprong 1, waardoor een aanvullend half puntje op de hoogste twee borden vermoedelijk voldoende zal zijn voor het kampioenschap. Daarvoor moet er nog wel wat gebeuren, want op die twee hoogste borden zitten bij Staunton de twee hoogst-gerate spelers  van de hele groep.


JCC NOSBO FSB ABD 2024 Staunton Paardensprong AB1 copy copyStaunton 1 (op de rug gezien) tegen Paardensprong 1: wordt hier het kampioenschap beslist?


Dagmar Luijkx (Paardensprong) is op bord 2 een stuk achter gekomen tegen Ghilon Etienne. Hopende op een wonder vecht ze door tot het bittere eind, maar Ghilon laat zich de kaas niet meer van het brood eten. Op bord 1 loopt het anders. David Kolijn (Paardensprong) weet een gewonnen toreneindspel tegen Sono Folkers te bereiken, waarmee de buit voor Paardensprong 1 binnen lijkt. Sono geeft zich echter niet zomaar gewonnen en maakt het zijn tegenstander zo lastig mogelijk. Zeker als er zoveel op het spel staat en de spanning tot een maximum stijgt is 5 seconden increment bijna niets en daarmee gaat het dan tóch nog mis voor David:hij gaat door zijn tijd. 2-2 dus, waarmee Staunton aan de leiding blijft.

In de slotronde opnieuw een match tussen Staunton en de Paardensprong, maar nu het 2e team. De uitslag toont dan ook veel gelijkenis: winst voor de Paardensprong op de laagste borden, terwijl Sono Folkers en Ghilon Etienne opnieuw winnen op bord 1 en 2 (beiden komen daarmee op 5 uit 5!). Wederom 2-2 dus, maar doordat Paardensprong 1 met 4-0 wint van Leek/Roden, komen ze in matchpunten gelijk met Staunton. En omdat Paardensprong 1 in totaal een bordpunt meer heeft behaald, worden zij kampioen. Staunton wordt dus eervol tweede en Paardensprong 2 pakt met nog één bordpuntje minder de derde plaats.

JCC NOSBO FSB ABD 2024 Paardensprong AB1Kampioen AB: Paardensprong 1 met vlnr: David Kolijn, Dagmar Luijkx, Carlijn Hagen, Maurits Hagen en coach Sjoerd van Soest

Eindstand AB

Rk.Team123456 TB1  TB2 
1 De Paardensprong 1   *  2 2 4 4 4 8 16
2 Staunton 2  *  2 4 4 3 8 15
3 De Paardensprong 2  2 2  *  3 3 4 8 14
4 Ten Boer 0 0 1  *  3 4 6,5
5 Leek/Roden 0 0 1  *  2 1 4,5
6 Gorredijk 0 1 0 1 2  *  1 4

Annotation:
Tie Break1: Matchpoints (2 for wins, 1 for Draws, 0 for Losses)
Tie Break2: points (game-points)


Op 15 juni vinden gaan de teamkampioenschappen NOSBO/FSB verder met de C- en de E-categorieën. Ook daar wordt vuurwerk verwacht. De inschrijving hiervoor opent binnenkort.

LIVESTREAM | PRIJSUITREIKING 
FOTOALBUM (*) 
Uitslagen AB | Eindstand AB 
Uitslagen D | Eindstand D 
Verslagen: Staunton | Ten Boer
Reglement Jeugdclubcompetitie NOSBO (JCC) 
Deelnemerslijst
Toernooi-informatie

(*) Mocht er per ongeluk iemand op de foto staan die dat niet wil/mag, laat het even weten zodat we deze kunnen verwijderen.


JCC NOSBO FSB ABD 2024 Speelzaal D