Zondag 21 april 2024 werden de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de NOSBO in de categorieën F, G en H gespeeld, ook wel bekend onder het pupillenkampioenschap. Dit jaar waren er wat minder deelnemers dan vorig jaar, namelijk 22. Natuurlijk was dat nog steeds voor de jongste groepen hartstikke veel! Ook het niveau van de spelers was weer hoog; we hebben interessante partijen gezien.

Een wat minder punt van het deelnemersaantal was dat bij de organisatie grote twijfel was wat voor indeling we zouden gaan gebruiken. In de H categorie hadden we bijvoorbeeld maar 3 aanmeldingen (vorig jaar waren dat er 7). Dat maakte het erg lastig, maar uiteindelijk is er toch besloten om de H-groep apart te laten spelen.
Ook waren er naast de titels ook weer NK-tickets te verdienen in deze 3 leeftijdscategorieën.


PJK FGH 2024 Groep FConcentratie in de F-groep

H-categorie (2017)
Deze groep had dus maar 3 spelers. De organisatie had besloten om deze spelers 4 keer tegen iedereen te laten spelen. Dus 8 partijen in totaal per speler. Om het allemaal wat sneller te laten gaan is er bedacht om telkens 2 partijen achter elkaar te spelen.
Vooraf leek Thijs ten Dam (Ten Boer) het sterkste te zijn met een 1000+ rating, en dat maakte hij ook waar! Hij won al zijn 8 partijen en pakte daarmee de titel en het NK-ticket in de H-categorie. Frank Kloosterman (Leek) en Mees van der Vliet werden tweede en derde.


PJK FGH 2024 Podium Groep HPodium H: Frank Kloosterman (2), Thijs ten Dam (1) en Mees van der Vliet (3)

G-categorie (2016)
In de G-groep hadden we 9 spelers. Hier was er besloten om iedereen 1 keer tegen elkaar te laten spelers, met alle spelers dus ook een vrije ronde.
Olav Schuls (Matadoren) had verreweg de hoogste rating in deze groep, maar om dat ook in de toernooiwinst om te zetten was nog iets lastiger. Zo moest hij in de tweede ronde al tegen de tweede geplaatste speler op de ranglijst op rating, Jesse Stevens (Haren). Dit werd een lange en spannende partij, maar uiteindelijk trok Olav wel aan het langste eind en won de partij. De rest van de partijen wist Olav ook te winnen en pakte daarmee dus ook de titel in de G-categorie en een NK-ticket. Jesse en Leonard Meier (Leek) pakten respectievelijk de tweede en derde plek. Ook zij kregen beide een NK-ticket.


PJK FGH 2024 Podium Groep GPodium G: Jesse Stevens (2), Olav Schuls (1) en Leonard Meier (3)

F-categorie (2015)
In deze groep hadden we deze keer 10 spelers. In deze groep is er ook gekozen om iedereen 1 keer tegen elkaar te laten spelen, dus 9 rondes.
Hier had Thijmen van Dellen (Ten Boer) de hoogste rating, maar ook hij kreeg het zeker niet makkelijk! In 1 van de laatste ronden moest hij tegen Yuan Li Ma (Paardensprong), en ook die partij duurde lang. Die partij was zelfs zo spannend, dat er een vlag viel! Uiteindelijk won Thijmen daarmee de partij. Thijmen stond voor de rest 1 remise af en won de rest van zijn partijen. Dat was genoeg voor de titel en een NK-ticket. Yuan Li en Job van der Vliet (Haren) werden respectievelijk tweede en derde en Yuan Li kreeg daarbij ook een NK-ticket.

In deze categorie was er ook een strijd om de meisjestitel. Dieuwke Inia (Hoogeveen) en Azadeh Sprong (Paardensprong) haalden beide 1,5 punt en daardoor volgde dus een barrage. En een spannende ook! In de eerste partij viel de vlag van Azadeh. Daarna volgde de tweede partij met omgekeerde kleuren, en toen ging Azadeh plotseling mat! Dus kreeg Dieuwke de titel bij de meisjes en het NK-ticket voor de F-meisjes.


PJK FGH 2024 Barrage F meisjesAzadeh Sprong (l) en Dieuwke Inia speelden een superspannende barrage om het F-meisjeskampioenschap (video)


Veel dank aan Jeroen Bottema en Sake Jan de Boer voor het in goede banen leiden van dit kampioenschap, en natuurlijk ook aan onze indeler en uitslagenverwerker Roland Kroezen!


PJK FGH 2024 Podium Groep FPodium F: Job v.d. Vliet (3), Thijmen van Dellen (1), Yuan Li Ma (2), Dieuwke Inia (1 meisjes)


LIVESTREAM | BARRAGE F-MEISJES 
PRIJSUITREIKING: F/G-GROEPEN | H-GROEP 
UITSLAGEN: GROEP F | GROEP G | GROEP H  
EINDSTAND: GROEP F | GROEP G | GROEP H  
VERSLAGEN: HAREN | HOOGEVEEN | TEN BOER
 
FOTO'S MARTIJN HARDEMAN TOERNOOIAANKONDIGING


Op zondag 21 april is het de beurt aan de jongste leeftijdscategorieën om te spelen voor de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de NOSBO. Zowel beginnende als ervaren NOSBO-spelers geboren in 2015 en later zijn van harte welkom om mee te doen op dit gezellige toernooi, waar ook nog eens NK-tickets te winnen zijn.

Toernooigegevens

Aanmelden zaal  
Tussen 11:50 en uiterlijk 12:10 uur                                                                                    
Eerste ronde
12:30 uur
Prijsuitreiking ca. 17:00 uur (afh. van barrages)
Ronden F+G 9 ronden round robin / H: 12 ronden (elke speler speelt 4 keer tegen elkaar)
Klok F+G: 12+5 / H: 10+5
Inschrijfgeld € 5 (bij voorkeur per pin)


Bovenstaande is onder voorbehoud, want afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Uiterlijk op de speeldag wordt het speelschema en de groepsindeling definitief vastgesteld.

Om deel te kunnen nemen moet je geboren zijn in 2015 of later én lid van de NOSBO zijn; dus lid van een schaakclub uit Groningen of Drenthe die NOSBO-contributie betaalt. Een scholieren- of ratinglidmaatschap van de KNSB volstaat niet.

Overzicht leeftijdscategorieën

Categorie F t/m 9 jaar: geboren in 2015 of later
Categorie G t/m 8 jaar: geboren in 2016 of later
Categorie H t/m 7 jaar: geboren in 2017 of later

Een officieel overzicht van alle jeugdleeftijdscategorieën is hier na te lezen.

Prijzen: Bekers voor de top 3 en voor de meisjeskampioen per categorie
NK-tickets: 2 voor F-algemeen, 1 voor F-meisjes / 3 voor G-algemeen, 1 voor G-meisjes / 1 voor H-algemeen, 1 voor H-meisjes

Het NK wordt gehouden in Spijkenisse op de Nationale Pupillendag van 22 juni 2024.

INSCHRIJFFORMULIER
DEELNEMERSLIJST


Contactpersoon: Martijn Hardeman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-179 179 81

Toernooi-informatie
Reglement Persoonlijke Jeugdkampioenschappen NOSBO
Nationale Pupillendag (NK-FGH)
Persoonlijke Jeugdkampioenschappen 2023


PJK FGH NOSBO 2023 F groepHet FGH-kampioenschap van 2023