Welkom op de toernooipagina van het kwalificatietoernooi NK-ABC / PJK NOSBO-ABC van 10 en 11 februari 2024 in Groningen. We kijken terug op een prachtig schaakweekend. Veel dank aan iedereen die heeft meegewerkt om dit mogelijk te maken en aan het personeel van Dorpshuis Hoogkerk voor al hun ondersteuning.

In het liveblog hieronder kun je alles teruglezen over het verloop van het toernooi en naar wie de prijzen en NK-tickets zijn gegaan. Verder vind je hier uiteraard alle uitslagen en eindstanden, de partijen van de 26 liveborden, vele livestreams, foto's en verslagen.

Uitslagen/standen
Uitslagen   Aj+m | BjBm | Cm
Stand Aj+m | Bj | Bm | Cm

Livestreams  
Dag 1 1 | 2 | 3A (tot R3) | 3B (R4) | 4
Dag 2
1 | 2 | 3A (tm R5) | 3B (vanaf R6) | 4A (tot R6) | 4B (vanaf R6) | Prijsuitreiking


Liveborden Lichess | Livechess-Cloud

Fotoalbum (nieuw!)
| Informatie KNSB | Reglement | Kwalificatie 1, Apeldoorn | Kwalificatie 2, Gouda | Kwalificatie Groningen 2023 | NK ABC

Verslagen
KNSB | SC Assen | Hoogeveensche Courant | SG Staunton | SC Ten Boer

Gewonnen NK-tickets
Aj: Prajit Sai Kumar, Take Snijders, Hrdya Dinanath
Am: Manasvita Basa
Bj: Oscar Zecha, David Madularea, Gachatur Kazarjan
Bm: Carlijn Hagen, Vera van Apeldoorn
Cm: Anumitra Elangkumaran, Eli Alia Jorritsma, Sarah Schipper 
Cj (NOSBO-PJK): Ghilon Etienne

LIVEBLOG

Ronde 7: de finale!

A Jeugd/meisjes
Als Take Snijders ziet dat hij het in de slotronde moet opnemen tegen Leandro Slagboom begint hij gelijk te rekenen wat zijn kansen op een podiumplaats zijn als hij deze partij verliest en schat deze positief in. Want verlies van deze partij is eigenlijk het enige scenario waar Take rekening mee houdt. Misschien dat hij daarmee iets te bescheiden is, want hij krijgt met wit prima spel. Er wordt afgewikkeld naar een toreneindspel met een pion extra voor Leandro, dat lastig, maar houdbaar lijkt voor Take. Daarbij moet wel aangetekend worden dat Leandro veel meer tijd over heeft en als je continu onder tijdsdruk lastige keuzes moet maken, ligt een fatale fout steeds op de loer. En zo gebeurt het, onder in tijdnood weet Take niet elke keer de juiste zet te vinden, waarna Leandro kan tonen waarom hij de terechte winnaar is van deze groep (0-1). Leandro eindigt op een prachtige 6,5 uit 7; alleen tegen Prajit Sai Kumar heeft hij een halfje hoeven afstaan.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Take LeandroNog één keer volle concentratie bij Leandro Slagboom (r) om zijn toernooiwinst veilig te stellen in de partij tegen Take Snijders


Ook Prajit Sai Kumar is nog ongeslagen, maar daar lijkt op bord 2 een einde aan te komen als de lokale favoriet Léon Niemeijer (SC Assen) al vlot na de opening een stuk wint. Léon ligt lange tijd op koers om dit te verzilveren, maar ook in deze partij speelt de klok een grote rol. Prajit Sai heeft nog ruim 21 minuten als Léon nog maar een halve minuut heeft, en daarmee voldoende tijd om zoveel mogelijk dreigingen in de stelling te vlechten. Met een increment van slechts 10 seconden is het bijzonder lastig om die allemaal het hoofd te bieden en langzamerhand raakt Léon de grip op de stelling kwijt.

Uiteindelijk kan Léon stukverlies niet meer voorkomen en de laatste reddingsboei om dan in elk geval nog remise te maken gaat ook verloren. Een spijtig einde voor Léon, maar tegelijk verklaart deze enorme taaiheid - zelfs in verloren stellingen - de hoge rating van spelers als Prajit Sai, die met 6 uit 7 tweede wordt in de A-groep. Op een gepaste afstand van 1,5 punt vinden we daarachter Take Snijders (wiens rekenwerk juist bleek) op de 3e plaats,  op weerstandspunten net eindigend voor Hrdya Dinanath.

Omdat Leandro al voor het NK geplaatst is gaan de NK-tickets naar Prajit Sai, Take en Hrdya. Léon Niemeijer wordt ondanks de voor hem teleurstellende afloop van de laatste partij NOSBO A-kampioen, gevolgd door Ruben Blokzijl (DAC/van der Linde).

In de strijd bij de A meisjes verliest Nirupa Ganshrem van Hrdya Dinanath, terwijl Manasvita Basa met een remise tegen Julian Frieswijk de groepswinst én NK-deelname veilig stelt. 


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Podium A groep c2Het podium van de A-groep, vlnr: Take Snijders (3), Prajit Sai Kumar (2), Manasvita Basa (winnaar A meisjes), Leandro Slagboom (winnaar A jeugd) en Hrdya Dinanath (4)


B jeugd
Gaat Oscar Zecha de B jeugd winnen met een 100%-score? Dat hangt af van zijn laatste partij tegen Samuel Lopes. Tot na de 40e zet blijft deze redelijk in evenwicht, maar dan komt Oscar toch in het voordeel. Samuel komt terug tot een toreneindspel dat - ondanks 2 pionnen minder - bij correct spel remise te houden is. Altijd makkelijk met een engine erbij, maar doe het maar eens in de praktijk, zeker met minder dan een minuut op de klok. Die opgave blijkt te zwaar en daarmee wint Oscar met zijn 7e partij op rij op indrukkende wijze de B jeugd.

In de strijd om de tweede plaats remiseren David Mudularea en Gachatur Kazarjan, waarmee David op weerstandspunten Gachatur voorblijft, maar beiden naar het NK mogen en de prijs gedeeld zal worden. Darie Aden, Tommy Grooten en William Roolvink worden met 5 punten gedeeld 4e tot 6e.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Podium B jeugdPodium B jeugd, vlnr: David Mudularea (2), Oscar Zecha (winnaar) en Gachatur Kazarjan (3)


NOSBO B-kampioenschap
In deze groep wordt ook gestreden om het NOSBO-kampioenschap B jeugd en C jeugd. Ghilon Etienne (Staunton) wordt zowel NOSBO B-kampioen als NOSBO C-kampioen en verdient daarmee ook het NOSBO-ticket voor het NK-C. De verschillen met de concurrenten zijn erg klein: op weerstandspunten wordt Bram ten Dam (Ten Boer) tweede bij zowel B als C. Sono Folkers (Matadoren/Staunton) wordt nummer 3 bij de B jeugd en Himar Ambrona Navarro (Staunton) 3e bij de C jeugd.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Podium NOSBO BB-kampioenschap NOSBO, vlnr: Bram ten Dam (2), Carlijn Hagen (B-meisjeskampioen), Ghilon Etienne (B-kampioen), Sono Folkers (3)


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Podium NOSBO CC-kampioenschap NOSBO, vlnr: Bram ten Dam (2), Eli Alia Jorritsma (C-meisjeskampioen), Ghilon Etienne (C-kampioen), Himar Ambrona Navarro (3)


B-meisjes
Zoals al meerdere ronden het geval was in deze groep, vallen ook in de slotronde alle winsten op dezelfde kleur. In dit geval zijn het de witspelers die allen aan het langste eind trekken. Carlijn Hagen besluit een grandioos toernooi met winst op Niranjana Ganeshrem. Ze wint de B meisjes met 5,5 uit 6. Daar waar het in het midden en het westen van het land niet lukte, vallen de puzzelstukjes in deze 'thuiswedstrijd' voor de Schiermonnikoogse allemaal op de juiste plek, en is het vurig gewenste NK-ticket in the pocket. Als kers op de taart is ze daarmee ook de nieuwe NOSBO B-meisjeskampioen.

Sarah-Joy Koorevaar heeft zich in de laatste ronde goed hersteld van haar verlies in ronde 6 en wint van Azra Yildirim. Daarmee stelt ze met 4 punten de tweede plaats veilig. Sarah-Joy is nog een C-meisje en kiest ervoor om aan dat NK mee te doen, waardoor het resterende NK B-ticket naar Vera van Apeldoorn gaat. Vera had een tijd geen toernooien gespeeld, maar weet zich met 3,5 punt in haar eerste poging toch weer voor het NK te plaatsen én de derde plek op te eisen.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Podium B meisjesB meisjes, vlnr: Sarah-Joy Koorevaar (2), Carlijn Hagen (winnaar) en Vera van Apeldoorn (3)


C meisjes

Bij de C-meisjes staat de clash tussen de twee koplopers op het programma. Anumitra Elangkumaran en Eli Alia Jorritsma staan beiden op 6 uit 6 en gaan nu in een onderling duel uitmaken hoe deze race eindigt. Anumitra wint een pion, en als dat  er later twee worden, lijkt het pleit beslecht. Maar niet bij terugkomer Eli Alia Jorritsma, want ook dit keer blijft ze stug doorgaan totdat er weer een gelijkwaardige stelling op het bord staat. Remise dus,  waarmee beide meiden gedeeld eerste zijn en elkaar op het NK C-meisjes opnieuw zullen treffen. Eli Alia (Staunton) is daarnaast ook NOSBO C-meisjeskampioen.

Het 3e NK-ticket gaat naar Sarah Schipper (SC Ten Boer) die dit toernooi zichzelf overtreft. Ze wint in de slotronde nóg een keer en brengt haar score daarmee op 5 uit 7. Ruimschoots voldoende voor de 3e plaats én om haar in de meivakantie terug te zien op het NK in Groningen.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Podium C meisjesBlije gezichten bij de C meisjes, vlnr: Sarah Schippers (3), Eli Alia Jorritsma en Anumitra Elangkumaran (beiden winnaar)


Ronde 6

De voorlaatste ronde. De vermoeidheid gaat bij veel spelers nu ook een rol spelen. Wie blijft het scherpst?

A Jeugd/meisjes 
Mika Kleibeuker weet lang prima partij te geven tegen Leandro Slagboom op bord 1. Na het mindere 26. Te1 van Leandro komt hij zelfs in het voordeel. In de complexe stelling vindt Mika echter niet het juiste vervolg, waarna Leandro de partij weer overneemt en bekwaam naar winst speelt. Leandro blijft wel de hete adem van Prajit Sai Kumar in zijn nek voelen die de druk hoog houdt door winst op Guido van Hesselingen en op slechts een half punt volgt.

In de strijd om het klassemeent van de A meisjes komt Nirupa Ganeshrem op gelijke hoogte (3 punten) met Manasvita Basa die verliest van het derde A meisje Thera Woldhuis.

B Jeugd
De leider in het klassement Oscar Zecha verslaat op bord 1 Dylan Roersma. De andere vier spelers met 4 punten spelen allemaal tegen elkaar. Gachatur Kazarjan wint van Aden Darie, terwijl David Maradulerea het volle punt pakt tegen Tommy Grooten. Er komt nu een duidelijke tekening in het klassement. Oscar Zecha leidt nog steeds ongenaaakbaar met 6 uit 6; Gachatur Kazarjan en David Maradulerea volgen met 5 punten. Daarachter een groep van maar liefst 8 spelers met 4 punten.

De strijd om het NOSBO-kampioenschap is erg spannend: de NOSBO C-spelers Himar Abrona Navarro, Bram ten Dam en Viaan Gohil hebben alle 3,5 punten en komen daarmee allen nog in aanmerking voor het NOSBO NK C-ticket. B-speler Sono Folkers (4 punten) heeft op dit moment de beste kaarten NOSBO B-kampioenschap.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Start R6David Maradulerea en Tommy Grooten schudden elkaar de hand aan het begin van ronde 6


B meisjes
Carlijn Hagen verslaat Azra Yildirim waarmee ze haar felbegeerde plaatsing voor het NK met nog een ronde te gaan nu al veilig heeft gesteld. Met 4,5 uit 6 is ze namelijk in de laatste ronde niet meer te achterhalen door haar achtervolgers die op 3 punten staan. Bovendien wordt ze daarmee NOSBO-meisjeskampioen. De sfeer zal goed zijn vanavond op de boot terug naar Schiermonnikoog.

Des te spannender is het in de strijd om de overige podiumplaatsen én het 2e NK-ticket, Thao Luong, Sarah-Joy Koorevaar en Elisa Oostinga hebben allen 3 punten. Dat belooft een spannende laatste ronde!

C meisjes
Eli Alia Jorritsma brengt haar score op een indrukwekkende 6 uit 6 door Sarah Schipper te verslaan. Maar Anumitra Elangumaram doet hetzelfde door winst op Nena Bruins. Twee spelers op 6 uit 6 is een vrij unieke situatie. In de slotronde mogen ze het tegen elkaar uitmaken. Sarah Schippers volgt met 4 punten.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 RaketjesVoorafgaand aan de laatste ronde is er voor iedereen nog een ijsje om even af te koelen

 

Ronde 5
Zondagochtend. Hopelijk is iedereen goed uitgeslapen en vol goede moed voor dag 2 van het kwalificatietoernooi.

A Jeugd/meisjes
Leandro Slagboom zet in deze ronde een goede stap richting de toernooiwinst. Waar hij Rens Blom verslaat, komt zijn naaste concurrent Prajit Sai Kumar niet verder dan remise tegen Take Snijders. Daardoor komt Leandro nu voor het eerst alleen aan de leiding met 4,5 uit 5. Maar Prajit volgt op slechts een halfje, dus er is nog niets beslist. En ook Guido van Hesselingen en Take Snijders doen met 3,5 uit 5 nog mee om een topklassering. Bij het klassement voor de A meisjes gaat Manasvita Basa aan de leiding met 3 uit 5.

León Niemeijer (SC Assen) staat van de NOSBO-spelers met 3 punten het hoogst, waarmee hij al een eind op weg is voor het NOSBO A-kampioenschap.

B Jeugd
Op bord 1 neemt de nog maar achtjarige Bram ten Dam uit het nabijgelegen Ten Boer het op tegen de koploper Oscar Zecha. Bram komt een gezonde pion voor, terwijl Oscar ook nog eens flink in tijdnood zit. Minimaal een half punt lijkt binnen handbereik voor Bram. Maar in de laatste fase van de partij sluipen er wat onnauwkeurigheden in zijn spel en als Oscar met zijn toren binnenvalt, staat Bram plots verloren en handhaaft Oscar zijn perfecte score (partij).

Van het leger achtervolgers blijven Gachatur Kazarjan (winst op Cas Roorda), Tommy Grooten (winst op Sono Folkers), David Madularea (winst op William Roolvink), Dylan Roersma (verrassende winst op Himar Ambrona Navarro met >400 ratingpunten meer) en Aden Darie (winst op Ghilon Etienne) in de achtervolging. Met 4 uit 5 staan zij allen een punt achter Oscar Zecha.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 ToernooicoachDirect na afloop van je partij even langs bij toernooicoach Vincent Valens!


NOSBO-kampioenschap B en C

De NOSBO C-spelers Ghilon Etienne, Bram ten Dam, Himar Abrona Navarro en Viaan Gohil hebben alle 3 punten, waarmee de strijd om het NOSBO C-kampioenschap en het bijbehorende NOSBO NK-ticket C nog in volle gang is. Naast de C-spelers hebben ook de NOSBO B-spelers Sono Folkers en Dagmar Luijkx 3 punten, waarmee ook het B-kampioenschap van de NOSBO nog verre van gestreden is.

B meisjes
Carlijn Hagen wint haar partij van Elisa Oostinga, terwijl mede-koploper Sarah-Joy Koorevaar in een eindspel met ongelijke lopers in remise moet berusten tegen Vera van Apeldoorn. Daarmee komt Carlijn alleen aan de leiding met 3,5 punten, waarmee ze ook gelijk de beste kaarten heeft voor het NOSBO-kampioenschap. Thao Luong wint van Azra Yildirim en schuift daarmee op naar de gedeeld 2e plaats met Sarah-Joy op een halfje van Carlijn.

C-meisjes
Nadat Eli Alia Jorritsma gisteren al wat slippertjes had in haar partijen die onbestraft beleven, leek het in ronde 5 mis te gaan toen ze een loper liet insluiten tegen Hannah Bakker. Eli Alia toonde echter opnieuw haar taaiheid en vocht zich terug in de partij tot een gelijke stelling met lopers van ongelijke kleur. Remise leek de meest logische uitslag, maar Eli Alia rook haar kans en wist uiteindelijk zelfs nog knap het volle punt binnen te trekken.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Anumitra Sarah 2Twee van de drie koplopers met een 100%-score tegen elkaar: Anumitra Elungkamarun (l) en Sarah Schipper


Sarah Schipper en Anumitra Elungkamarun hadden net als Elia Alia tot deze ronde ook alles nog gewonnen en spelen nu tegen elkaar. Het  leidt tot de eerste 0 voor Sarah. Eli Alia Jorritsma en Anumitra Elungkamarun gaan nu samen aan de leiding met 5 uit 5, gevolgd door Sarah met 4 punten.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Lege zaalDe rust is weergekeerd in het Dorpshuis. Morgen verder!


Ronde 4
De avondronde. Hopelijk heeft iedereen genoten van de Chinees en het ijs, en is er nog voldoende energie over voor nog een laatste partij voor vandaag.

A Jeugd/meisjes
In deze groep vier koplopers die het tegen elkaar mogen uitvechten op de topborden. Guido van Hesselingen houdt op bord 1 prima stand in zijn partij tegen Leandro Slagboom, maar gebruikt daarvoor wel veel meer tijd. Op een gegeven moment moet hij zet na zet op increment spelen en tegen alle dreigingen die Leandro ondertussen in de stelling brengt, is dat gewoonweg niet te doen. Leandro profiteert en trekt de partij naar zich toe.

Op bord 2 lijkt Hrdya Dinanath op weg naar een overwinning op Prajit Sai Kumar. Als beiden nog minder dan 3 minuten op de klok hebben, grijpt Hrdya echter mis op zet 48. Slechts enkele zetten later is de partij voorbij en is het opeens Praji Sai die het belangrijke punt op zak heeft. Hij blijft na afloop nog een tijdje naar het bord staren, schijnbaar nog nauwelijks beseffend hoe deze partij toch nog zo vlug voor hem ten goede is gekeerd. Leandro en Prajit Sai gaan nu samen aan de leiding met 3,5 uit 4.

B Jeugd 
We hebben nog twee spelers met een 100%-score en na deze ronde nog maximaal één, want David Madularea en Oscar Zecha treffen elkaar op bord 1. David komt in een Weense partij met wit beter uit de opening. Hij rokeert lang, waar Oscar kort gaat. De dames gaan van het bord, en er lijkt nog allemaal niet zo heel veel aan de hand. Echter, als Oscar de d-lijn weet te pakken en hier zijn torens op verdubbelt, blijkt opeens de zwakte van de witte stelling, waar de loper en toren op de koningsvleugel nog in de beginpositie staan. Als de zwarte torens via de open d-lijn de witte koning onder vuur nemen, stort de witte stelling in. Vier uit vier dus voor Oscar.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 David OscarDe koplopers David Madularea en Oscar Zecha in een rechtstreeks duel


Op bord twee vinden we de Groningse Ghilon Etienne, die tot dusverre een uitstekend toernooi speelt. Dit keer weet hij Tommy Grooten (nr. 2 geplaatst) - ondanks ruim 300 ratingpunten verschil - op remise te houden. Ook de Noorderlingen Bram ten Dam en Cas Roorda remiseren, waardoor Oscar Zecha met 4 uit 4 nu een vol punt voorstaat op een peloton van maar liefst 11 spelers met 3 punten.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Bram CasMisschien speelt de vermoeidheid van een lange dag mee; remise tussen Bram ten Dam (l) en Cas Roorda


B-meisjes
Carlijn Hagen
- de verrassing van het NK-C van vorig jaar, waar ze pas na een barrage werd verwezen naar de 2e plaats - is nog niet geplaatst voor het NK-B, maar is vast van plan daar dit toernooi verandering in te brengen. Haar partij tegen de ook nog niet geplaatste Vera van Apeldoorn kan daarbij cruciaal zijn en beide dames - bewust van dit gegeven - spelen één van de langste partijen van deze ronde. Vera komt met de witte stukken in een aangenomen damegambiet met een plusje uit de opening, maar Carlijn manouvreert in het vervolg net wat handiger met haar stukken en komt even later met haar torens dreigend binnen over de b-lijn. Vera verliest materiaal en uiteindelijk de partij.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Vera Carlijn R4Vera van Apeldoorn (l) en Carlijn Hagen bij de start van ronde 4


Elisa Oostinga
- die ook nog niet geplaatst is voor het NK - loopt tegen haar eerste 0 aan tegen Thao Luong. Carlijn Hagen en Sarah-Joy Koorevaar gaan nu aan de leiding met 2,5 uit 3 (deze groep speelt 6 partijen).

C meisjes
De grote verrassing bij de C meisjes is zonder meer Sarah Schipper. In ronde 4 verslaat ze Nena Bruins, waarmee ze op 4 uit 4 komt. Zeker gezien haar relatief lage startpositie een uitmuntende score. Ook Eli Alia Jorritsma en Anumitra Elangkumaran scoren beiden hun vierde opeenvolgende winstpartij, tegen respectievelijk Jinchen Zang en Hannah Bakker. Anumitra, Sarah en Eli Alia aan de leiding met 4 uit 4, en een voorsprong van 2 punten op Hannah Bakker.


Ronde 3
De laatste ronde voor het avondeten!

A Jeugd/meisjes
De twee hoogstgerate spelers van de A-groep Prajit Sai Kumar en Leandro Slagboom mogen het in deze ronde op bord 1 tegen elkaar opnemen. De verwachtingen zijn hooggespannen: gaan we vuurwerk krijgen? Het wordt een bijzonder evenwichtige Franse partij, waarbij Prajit Sai met wit een licht voordeeltje krijgt, maar het evenwicht raakt nooit verbroken. Met een zeer hoge nauwkeurigheidsscore van 96%-97% van beide kanten, is er geen andere uitslag mogelijk dan remise. Guido van Hesselingen voegt zich bij de koplopers door met de zwarte stukken Mika Kleibeuker te verslaan. Ook Hrdya Dinanath komt op 2,5 uit 3 na winst op Peter Nitrauw, waardoor we nu vier leiders hebben: Leandro, Prajit Sai, Guido en Hrdya.

B Jeugd
Bij de B jeugd zijn er nog 7 koplopers. Op bord 1 wint Oscar Zecha een kwaliteit tegen Gachatur Kazarjan (nr. 1 geplaatst). Dat zou na 13...Ld6 nog niet rampzalig zijn, maar na de het schaakje 13...De7+ staat zwart opeens verloren. Gachatur probeert het nog wel een tijdje, maar Oscar laat de grote vis niet meer glippen (1-0). David Madularea doet goede zaken door met zwart Aden Darie te verslaan. Doordat de andere drie koplopers allemaal remise spelen, voet hij nu samen met Oscar met 3 uit 3 het klassement aan.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Oscar GachaturOscar Zecha (l) handhaaft zijn 100%-score door winst op Gachatur Kazarjan


B meisjes

In deze groep zijn veel meiden erg aan elkaar gewaagd wat het bijzonder spannend maakt. Elisa Oostinga gaat lekker, want na haar bye en overwinning in de eerste twee ronden, wint ze in ronde 3 van Niranjana Ganeshram. Thao Luong begon juist wat minder met twee nederlagen, maar des te beter zal haar overwinning op Vera van Apeldoorn voelen. Carlijn Hagen en Sarah-Joy Koorevaar tekenen na 48 zetten de vrede, maar niet nadat Carlijn groot voordeel heeft verkregen en Sarah-Joy dat vervolgens weer wist te neutraliseren. Daarmee komt Sarah-Joy alleen aan kop met 2,5 uit 3 (waarbij sommige spelers een ronde minder hebben gespeeld).

C meisjes
In deze ronde winnen alle zwartspelers bij de C meisjes. Meest opvallend is de winst van Sarah Schipper (SC Ten Boer) op haar clubgenote Hannah Bakker die ruim 300 ratingpunten achter haar naam heeft staan. Als één van de lager geplaatsten voert Sarah nu verrassend het veld aan met een 100%-score, samen met de als nummer 1 geplaatste Eli Alia Jorritsma.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 ChineesNa ronde 3 is het tijd voor een lekkere Chinese avondmaaltijd!


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 IJsMet na afloop ijs toe :-)

Ronde 2

Na de lunchpauze is het tijd om snel verder te gaan met ronde 2.

A Jeugd/meisjes
Leandro Slagboom is op basis van rating favoriet van deze groep, maar dat wil niet zeggen dat er niet voor gewerkt moet worden. Op bord 1 trekt hij met g4, g5 en h4, h5 fel van leer op de koningsvleugel van Léon Niemeijer (partij). Aanvankelijk weet Léon het aardig te keepen, maar als hij de op f3 aangeboden pion aanneemt, komt hij in problemen die hij niet meer weet op te lossen. Winst voor Leandro. Prajit Sai Kumar (als 2e geplaatst) blijft door winst op bord 2 tegen Rens Blom ook op 100%. De derde speler met een perfecte score in deze groep is Mika Kleibeuker die met zwart Take Snijders verslaat.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Leandro LeonLeandro Slagboom (l) wint in een enerverende partij van Léon Niemeijer


B Jeugd
Bij de B Jeugd winnen Gachatur Kazarjan (1e geplaatst) op bord 1 en Tommy Grooten (2e geplaatst) op bord 2 hun partijen. Maar er zijn nóg 5 spelers met 2 uit 2, waarvan de nog maar 8-jarige Bram ten Dam veruit de jongste is.

B meisjes
Waren het in ronde 1 alle zwartspelers die hun partij wonnen, nu is het de beurt aan de witspelers om alle partijen naar zich toe te trekken. Vera van Apeldoorn en Sarah-Joy Koorevaar gaan met 2 uit 2 aan de leiding, waarbij gezegd moet worden dat Carlijn Hagen en Elisa Oostinga een partij minder gespeeld hebben.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Sarah Joy Thao R2Sarah-Joy Koorevaar (l) doet goede zaken door Thao Luong te verslaan

C meisjes
Van de 8 C meisjes staat de helft na 2 ronden nog op 100%: Eli Alia Jorritsma, Anumitra Elangkumaran en de Ten Boer-clubgenoten Hannah Bakker en Sarah Schipper die in de volgende ronde tegen elkaar moeten.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 AnalyseruimteVerpozen in één van de analyseruimtes: let op het bijzondere gebruik van het schaakbord


Ronde 1
Vanwege ziekte bij het personeel van de speellocatie kon de opbouw van de zaal en het aansluiten van de liveborden (altijd een flinke klus) wat later dan gepland beginnen. Daardoor ook een iets latere start van ronde 1, maar wel met maar liefst 26 liveborden en meerdere livestreams, waardoor het toernooi - ook op afstand - voor iedereen goed te volgen is.

Zo'n eerste ronde is altijd spannend. Iedereen staat nog gelijk, waardoor veel spelers met grote ratingverschillen tegenover elkaar zitten. Als zo'n sterkere speler nog niet helemaal op scherp staat, kan dat zomaar tot verrassende uitslagen leiden.

A Jeugd/meisjes
In de oudste leeftijdscategorie zien we weinig verrassingen: de spelers met de hogere ratings winnen hun partijen. Uitzondering is Leon Elferink die de 250 ratingpunten verschil met Daniël Knol overbrugt door remise te spelen.

B Jeugd
Bij de B Jeugd zien we een vergelijkbaar beeld. Geen opvallende uitslagen, behalve de remise van Gyan Anssems (1527) tegen Daan Heus (1891).


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Lutzen HimarDe laatste partij van ronde 1 tussen Lútzen Kempenaar (l) tegen Himar Ambrona Navarro eindigt in een overwinning voor Himar na een spannend toreneindspel in tijdnood


B Meisjes
De 7 B-meisjes spelen round robin, dus allemaal één keer tegen elkaar en allemaal één bye. Opvallend is dat alle zwartspelers hun partij winnen.

C Meisjes
Ook de C meisjes spelen round robin, wat met 8 spelers en 7 ronden een perfecte competitie geeft. Ook in deze groep zijn de uitslagen conform rating.


ABC kwalificatie Groningen februari 2024 Speelzaal R1Ronde 1: we zijn los!

 

Toernooi-informatie

In het weekend van 10 en 11 februari 2024 organiseert de Noordelijke Schaakbond NOSBO het derde KNSB-kwalificatietoernooi NK-ABC in Groningen. In totaal zijn er vier van deze landelijke kwalificatietoernooien, waarin je je kunt plaatsen voor de Nederlandse Kampioenschappen A-jeugd, A-meisjes, B-jeugd, B-meisjes of C-meisjes. Na de edities in Apeldoorn en Gouda is het nu dus de beurt aan Groningen. Hierna volgt alleen nog Utrecht. Voor NOSBO-deelnemers zijn dit tevens de persoonlijke NOSBO-jeugdkampioenschappen voor de categorieën A, B en C.

KNSB-kwalificatietoernooi NK-ABC
Dit toernooi staat open voor alle KNSB-jeugdleden. In dit landelijke toernooi kun je je plaatsen voor de Nederlandse Kampioenschappen A-jeugd, A-meisjes, B-jeugd, B-meisjes of C-meisjes. Ook het NK zal plaatsvinden in Groningen, in de periode 27 april t/m 3 mei 2024.

Leeftijdscategorieën
A: geboren in of na 2006 (​t/m 18 jaar)
B: geboren in of na 2008 (t/m 16 jaar) 
C: geboren in of na 2010 (t/m 14 jaar)

Te winnen NK-tickets per categorie: 3x A-jeugd, 3x B-jeugd, 3x C-meisjes, 2x B-meisjes, 1x A meisjes. Verder zijn er per categorie mooie geldprijzen te winnen (zie: Prijzengeld).

Inschrijfformulier
Deelnemers
(wordt nu en dan bijgewerkt)
Informatie KNSB | Reglement

Kwalificatie 2, Gouda | Kwalificatie 1, Apeldoorn
Kwalificatietoernooi Groningen 2023


Persoonlijke Jeugdkampioenschappen NOSBO

Voor NOSBO-deelnemers (*) zijn dit tevens de persoonlijke NOSBO-jeugdkampioenschappen (PJK) voor de categorieën A, B en C (zowel jeugd als meisjes). De hoogst geëindigde NOSBO-speler in een categorie wordt NOSBO-kampioen van die categorie. Omdat er in dit toernooi geen aparte groep C-jeugd is, kunnen C-spelers (of spelers uit jongere categorieën) van de NOSBO zich aanmelden in de categorie B-jeugd. De hoogst geëindigde NOSBO C-speler in de groep B-jeugd wordt de nieuwe NOSBO C-kampioen en verdient daarmee ook het NOSBO NK-ticket voor het NK-C jeugd. Als deze NOSBO C-speler ook hoger eindigt dan de hoogst geëindigde NOSBO B-speler wordt deze tevens NOSBO B-kampioen. NOSBO-meisjes kunnen kiezen of ze meedoen in de categorie jeugd óf in een meisjescategorie, waarin ze kunnen meespelen om het NOSBO-meisjeskampioenschap.

Bij gelijk eindigen gelden de tiebreaks die gelden voor het kwalificatietoernooi ABC in plaats van de tiebreaks die staan beschreven in het PJK-reglement. NOSBO-deelnemers schrijven zich gewoon in via het KNSB-formulier en spelen dan automatisch mee voor de persoonlijke jeugdkampioenschappen van de NOSBO. Ook spelers die in een jongere categorie dan C vallen, maar graag in een weekendtoernooi met sterke tegenstanders en meer bedenktijd willen spelen, mogen natuurlijk meedoen.

(*) spelers die lid zijn van een vereniging die NOSBO-contributie betaalt (de JSN valt hier niet onder).


Facts and figures Kwalificatietoernooi NK-ABC & PJK

Datum Zaterdag & zondag 10-11 februari 2024
Speelzaal *   Dorpshuis Hoogkerk, Zuiderweg 70-4, 9744 AP Groningen
Contactpersoon   Martijn Hardeman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-179 179 81
Speeltempo 55 min. + 10 sec./zet
Inschrijfgeld € 20 (contant of met pin te voldoen aan de speelzaal)
Chinese maaltijd zaterdagavond   € 7 p.p. (te reserveren bij aanmelding; te betalen bij registratie)
   
*

Voer in je navigatie (bijv. Google Maps of Waze) indien mogelijk "Dorpshuis Hoogkerk" in. Bij sommige navigatiesystemen geeft het invoeren van bovenstaand adres namelijk niet de juiste eindbestemming.
* Er is gratis parkeergelegenheid bij het Dorpshuis.
Er is een kantine waar eten en drinken verkrijgbaar is tegen schappelijke prijzen. Daarnaast zal er een aantal gratis consumpties zijn voor de deelnemers.


Tijdschema (onder voorbehoud):

Zaterdag
inschrijven: 9.15-9.45 uur
speelzaal open: 10.00 uur
ronde 1: 10.15-12.30 uur
ronde 2: 13.00-15.15 uur
ronde 3: 15.45-18.00 uur
avondeten: 18.00-19.00 uur (*)
ronde 4: 19.00-21.15 uur

(*) Op zaterdag is er voor de liefhebbers een Chinese maaltijd voor € 7.

Zondag
ronde 5: 10.00-12.15 uur
ronde 6: 12.45-15.00 uur
ronde 7: 15.30-17.45 uur
aansluitend: prijsuitreiking

TIP: ben je op vrijdagavond al in Groningen, dan kun je gratis naar een terugblik op het Tata Steel-toernooi door grootmeester Sipke Ernst. Mocht je nog niet ter plaatse zijn, dan is het ook live te volgen via YouTube.

ABC kwalificatie 2023 2 Start ronde 5Het Groningse kwalificatietoernooi in 2023 

Prijzengeld

Kwalificatietoernooi:

Groep A Jeugd+A meisjes

1e prijs: € 100
2e prijs: € 75
3e prijs: € 50
Als er geen meisje eindigt in de top 3, krijgt het beste meisje een prijs van € 50.

B-Jeugd
1e prijs: € 100
2e prijs: € 75
3e prijs: € 50
4e prijs: € 40
5e prijs: € 30

B-meisjes
1e prijs: € 50
2e prijs: € 40
3e prijs: € 30

C-meisjes
1e prijs: € 50
2e prijs: € 40
3e prijs: € 30


Persoonlijke Jeugdkampioenschappen NOSBO:

A-categorie
1e prijs: € 40
2e prijs: € 30
3e prijs: € 20

B-categorie
1e prijs: € 40
2e prijs: € 30
3e prijs: € 20
meisjeskampioen: € 30

C-categorie
1e prijs: € 40
2e prijs: € 30
3e prijs: € 20
meisjeskampioen: € 30


Algemene uitgangspunten prijzengeld:

  • Je kunt niet meer dan één prijs winnen. In het geval van meerdere prijzen, valt de laagste prijs af.
  • Voor de reguliere prijzen geldt dat bij gelijk eindigen in punten de prijzen worden gedeeld. Een uit te reiken prijs in een groep is echter nooit kleiner dan € 20. Als voor een groep gelijk geëindigde prijswinnaars het beschikbare bedrag niet toe­reikend is om aan het gestelde minimum van € 20 te voldoen, dan vallen er zoveel spelers af als nodig is, volgens de criteria uit het reglement m.b.t. gelijk eindigen.


Voor de PJK NOSBO-winnaars zijn er aparte geldprijzen voor nummers 1 t/m 3 én voor het beste meisje in elk van de categorieën A, B en C.

Live verslaggeving
Op deze toernooisite kun je het toernooi live volgen: niet alleen actuele indelingen en standen, maar via het liveblog, webcams met livebeelden uit de zaal en de liveborden maak je het toernooi van afstand mee alsof je er zelf bij bent.

Foto's / webcams
Er worden foto's gemaakt tijdens het toernooi die op deze site geplaatst worden. Als er spelers zijn die hier niet op willen, laat het graag aan het begin van het toernooi weten. Dan krijg je een standaardje dat je bij je bord kunt zetten, zodat we weten dat jij niet op de foto wilt. Let op: bij overzichtsfoto's en bij de webcams kunnen we dit niet altijd voorkomen. Mocht je op een gepubliceerde foto staan wat je niet wilt, dan zullen we de foto na melding z.s.m. verwijderen of je onherkenbaar maken.

Toernooicoach

Op zondag is trainer Vincent Valens beschikbaar als toernooicoach, om na afloop van een ronde partijen met je te analyseren.

Contact
Martijn Hardeman, Jeugdleider NOSBO
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Whatsapp: 06-179 179 81

Wijzigingen in bovenstaande informatie voorbehouden