Op zaterdag 30 september was het zover: de halve NK-finales voor D-clubteams (tot 12 jaar), waarin de sterkste D-teams uit de regionale finales van de jeugdclubcompetitie (JCC) de strijd met elkaar aangingen De halve finales vonden tegelijkertijd plaats op twee plekken: één werd door de NOSBO georganiseerd in Groningen; de ander in Leiden. Op beide locaties deden 16 teams mee, waarvan de top 6 van beide halve finales doorgaat naar de finale op 9 december in Leiden.

Livestream 1 | Livestream 2 | Livestream 3 
Liveborden Lichess |
Livechess-Cloud 
Eindstand/uitslagen
Halve NK-finale Leiden

Fotoalbum
(o.a. teamfoto's)
Verslagen: Paardensprong | Schaakstad Apeldoorn | Schaakvereniging Almere | Schaakvereniging Castricum | Staunton

Liveblog


Ronde 6: De finale!

Een blik op de ranglijst na ronde 5 leert dat vier teams al uit mogen gaan van een finaleplaats: Zukertort, Magnus, Staunton en Schaakstad Apeldoorn kunnen in hun agenda alvast Leiden noteren bij 9 december. Voor de resterende twee NK-tickets zal echter tot de laatste snik gevochten moeten worden.

Laten we eerst kijken wat er op kop van het klassement gebeurt. Zukertort zegeviert ook in de laatste ronde over Staunton (3-1), waarbij alleen Stauntonees Ghilon Etienne op bord 1 een punt weet te scoren. Daarmee wordt Ghilon trouwens ook topscorer op het eerste bord met 6 uit 6! Magnus Leidsche Rijn verslaat Schaakstad Apeldoorn met dezelfde cijfers. Daarmee zijn de nummers 1 en 2 bekend: 1. Zukertort Amstelveen en 2. Magnus Leidsche Rijn uit Utrecht. Gefeliciteerd!


Halve NK finale JCC D 2023 Zukertort vs StauntonZukertort onbetwist als nummer 1 door naar de NK-finale in Leiden


Dan komen we bij de matches waar nog om de NK-tickets gestreden wordt. Zodra de ronde-indeling bekend wordt horen we afzonderlijk van elkaar de teamleiders van Philidor (Leeuwarden) en de Paardensprong (Groningen) balen. Beiden voorzien een lastige match nu de beide Noordelijke teams het in de slotronde tegen elkaar op moeten nemen. In het verleden leidde dit vaak al tot spannende strijd, maar omdat van tevoren zo onzeker is hoe die zal aflopen én omdat ze hun goede schaakburen niet graag een NK-ticket door de neus willen boren, hadden de teams graag een andere tegenstander gehad. Maar zo werkt het natuurlijk niet en de teams gaan er dan ook goed voor zitten.


Halve NK finale JCC D 2023 Philidor vs PaardensprongTegen en wil en dank in de laatste ronde een match tussen de Noordelijke hoofdsteden

De eerste klap wordt uitgedeeld door Simon Kolijn op bord 3 (1-0 voor Paardensprong). Als op bord 2 zijn teamgenoot Maurits Hagen even later Jim de Wit op bord 2 verslaat, wordt de situatie precair voor Philidor. Een gelijkspel kan voldoende zijn om door te gaan, maar dan moeten bord 1 en 4 nu wel beiden winnen voor Philidor. Het lukt niet. Gejuich stijgt op bij de Paardensprong als Mehran Sprong op bord 4 de 3-0 scoort. Als Dylan Roersma (Philidor) vervolgens op bord 1 in remise moet berusten tegen Imara Hardeman eindigt de teller op een 3,5-0,5-overwinning en een ongedeelde 3e plaats voor NOSBO/FSB-kampioen Paardensprong, wat ze van te voren niet hadden durven hopen.


Halve NK finale JCC D 2023 Kennemer CombinatieKennemer Combinatie gaat vol goede moed naar de laatste ronde


Ook voor Kennemer Combinatie staat er nog veel op het spel. Tegen Minerva gaan ze er vol in in een ultieme poging om de top 6 binnen te dringen. De missie slaagt: met de 3,5-0,5-overwinning stoten ze door naar de (gedeelde) 4e plaats. Staunton eindigt met evenveel match- en bordpunten op de 5e plaats. Het 6e en laatste NK-ticket is voor Schaakstad Apeldoorn dat op bordpunten Almere achter zich houdt, dat hierdoor net achter het net vist. Van harte gefeliciteerd allemaal met de behaalde NK-tickets. En voor de teams bij wie het vandaag (net) niet lukte, er komen ongetwijfeld nieuwe kansen.

Halve NK finale JCC D 2023 Groningen EindstandEINDSTAND (top 6 door naar NK-finale)


Ronde 5: Met de laatste ronde in zicht kan het nog alle kanten op!
Na de angstige momenten in ronde 4 gaat Zukertort in de voorlaatste ronde weer ouderwets tekeer: het als tweede geplaatste team van de Kennemer Combinatie gaat er met 4-0 af. Magnus verslaat Philidor met 3-1 en de derby tussen het Groningse Staunton en de Paardensprong wordt door eerstgenoemde met 3-1 gewonnen. Schaakstad Apeldoorn heeft tegen Minerva ook een geweldige match: 4-0.

Voor alle spelers (en begeleiders) is er een ijsje om weer even af te koelen na alle (in)spanningen. Aan de leiding nog steeds Zukertort met de volle 10 matchpunten, gevolgd door 2. Magnus Leidsche Rijn (8 mp), 3/4 Staunton en Schaakstad Apeldoorn (7 mp) en 5/6 Philidor en Paardensprong. Kennemer Combinatie en Almere zitten met 5 matchpunten op het vinkentouw. Alles komt nu aan op de allesbeslissende slotronde.Halve NK finale JCC D 2023 Groningen AnalyseruimteGezelligheid in de analyseruimte, waar ook een verjaardagstaart klaarstaat

Ronde 4: Zukertort wankelt, maar valt niet: Philidor, Paardensprong en Magnus in de achtervolging
Nog twee ongeslagen teams over en die mogen het nu tegen elkaar opnemen: Zukertort uit Amstelveen en Philidor uit Leeuwarden. Het wordt een zeer spannende match. Op bord 3 komt Simon Botter in het middenspel erg goed te staan. Op zet 26 mist hij het winnende Pe8!, waarna zwart zou moeten kiezen tussen dameverlies of mat. Toch blijft Simon beter te staan en hij wikkelt af naar een compleet gewonnen eindspel. Zijn ervaren tegenstander Aasray Mittal weet dat alleen een wonder hem nog kan redden en besluit in elk geval alles te proberen om dat mogelijk te maken. Hij rukt op met zijn koning en laatst overgebleven g-pion. Simon is zo druk met zijn vrijpionnen naar de overkant te brengen dat hij te laat doorheeft dat zijn koning in een matnet gelopen is.


Halve NK finale JCC D 2023 Aasray MittalAasray Mittal van Zukertort redt miraculeus het vege lijf met een matnet


Maar ook op bord 1 gebeuren spectaculaire dingen: Akshaj Katpatal van Zukertort staat na 8 zetten met zwart al op +5, dus het lijkt een snelle partij te worden. Het loopt anders: Dylan Roersma (Philidor) speelt in hoog tempo door, terwijl Akshaj de tijd neemt om over zijn zetten na te denken. Op een gegeven moment heeft hij nog slechts enkele minuten over, terwijl Dylan nog een kwartier heeft. Ook op het bord kantelt de situatie. Dylan komt een kwaliteit voor te staan en laat de buit niet meer glippen. Op bord 2 en 4 wint Zukertort, waardoor opgelucht ademgehaald kan worden in Amstelveen: met een 3-1-overwinning is er helemaal niets aan de hand en gaan ze nu ongedeeld aan de leiding!

Staunton en Apeldoorn spelen gelijk. Paardensprong verslaat Minerva, waarmee het oprukt naar de gedeeld 2e-4e plaats, samen met Philidor en Magnus.


Halve NK finale JCC D 2023 Groningen Grote schermOp het grote scherm worden de verrichtingen van de teamgenoten én de concurrentie nauwlettend in de gaten gehouden


Ronde 3: Zukertort en Philidor aan de leiding

De ronde begint met wat consternatie, omdat Netstand eruit ligt. Gelukkig duren de problemen niet lang, zodat iedereen de standen weer kan volgen. Koploper Zukertort verliest voor het eerst een half bordpuntje, dankzij de remise die Jonathan Langeveld van Magnus op bord 2 scoort. Mogelijk was Jonathan onder de indruk van de veel hogere rating van zijn tegenstander dat hij ingaat op een zetherhaling, want in de slotstelling stond Jonathan een stuk beter (partij).

Philidor schiet op rij 2 uit zijn slof door mede-koploper Schaakstad Apeldoorn met 4-0 te verslaan. Zukertort en Philidor voeren na deze zeges het klassement aan met het maximum van 6 bordpunten. Daarachter volgt een groep van maar liefst 5 teams met alle 4 matchpunten. De strijd om de top 6-plaatsen - die recht geven op een ticket voor de NK-finale - is dus in volle gang!


Halve NK finale JCC D 2023 Groningen Nick Maatman en Erwin de KleijnSchaakvlog Erwin (vandaag jarig!) en Max heeft net in Groningen een nieuwe aflevering gemaakt met NOSBO-kampioen Nick Maatman in de hoofdrol. Komt binnenkort live!


Ronde 2: 4 teams aan de leiding
In de tweede ronde mag op rij 1 het thuisspelende team van de Paardensprong uit Groningen het opnemen tegen Zukertort. Vooral bord 2 en bord 1 houden het nog lang vol, maar favoriet Zukertort kent geen genade en scoort opnieuw de volle 100%. Op rij 2 een interessante match tussen Kennemer Combinatie (2e geplaatst) en Schaakstad Apeldoorn (5). Apeldoorn weet deze belangrijke match nipt te winnen (2,5-1,5). Philidor uit Leeuwarden (3e geplaatst) en Magnus Leidsche Rijn (11) doen uitstekende zaken door ook hun tweede match te winnen van respectievelijk Moira Domtoren en Staunton. Zukertort, Schaakstad Apeldoorn, Philidor en Magnus Leidsche Rijn gaan na twee ronden dus aan de leiding met 4 matchpunten.


Halve NK finale JCC D 2023 Groningen Zuckertort vs PaardensprongZukertort laat er geen gras over groeien: tweemaal 4-0 alweer!

Ronde 1: Geen verrassingen
Na de openingswoorden is het tijd om te starten met ronde 1! De eerste partijen zijn al na enkele minuten klaar, maar er zijn ook flink wat lange partijen. Op papier is Zucktertort Amstelveen veruit het sterkste team met een gemiddelde KNSB-jeugdrating van ruim 400 punten meer dan de nummer 2. In de eerste ronde vertaalt dit ratingoverwicht zich tot een 4-0-overwinning op Best Moves die helemaal uit het Brabantse Best zijn overgekomen. Ook de nummer 2 op papier - Kennemer Combinatie - scoort maximaal tegen Almere. In de andere matches vinden we geen grote verrassingen: de teams met de hoogste ratings winnen, al gaat er her en der weleens een bordpuntje verloren.


Halve NK finale JCC D 2023 Groningen SpeelzaalUit de startblokken!

 

Toernooiaankondiging

Op zaterdag 30 september is het zover: de halve NK-finales voor D-clubteams (tot 12 jaar), waarin de sterkste D-teams uit de regionale finales van de jeugdclubcompetitie (JCC) de strijd met elkaar aangaan. Ieder clubteam speelt iedere ronde met vier spelers tegen een ander clubteam. De halve finales vinden tegelijkertijd plaats op twee plekken: één wordt door de NOSBO georganiseerd in Groningen; de ander in Leiden. Op beide locaties doen 16 teams mee, waarvan de top 6 van beide halve finales doorgaat naar de finale. De NK-finale vindt op 9 december plaats in Leiden.

Volg het hier live!
Op deze toernooisite kun je de halve finale in Groningen live volgen: niet alleen actuele indelingen en standen, maar via het liveblog, webcams met livebeelden uit de zaal en de liveborden maak je het toernooi van afstand mee alsof je er zelf bij bent.

Foto's
Er worden (team)foto's gemaakt tijdens het toernooi die op deze site geplaatst worden. Als er spelers zijn die hier niet op willen, laat het graag aan het begin van het toernooi weten. Wij proberen hier dan zoveel mogelijk rekening mee te houden. Mocht er desondanks per ongeluk toch een foto geplaatst worden waarop iemand staat die er niet op wil, laat het graag even weten, dan verwijderen we die z.s.m.

Facts and figures

Datum Zaterdag 30 september 2023
Speelzaal *   Dorpshuis Hoogkerk, Zuiderweg 70-4, 9744 AP Groningen
Contactpersoon   Martijn Hardeman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-179 179 81
Klok 20 min. + 5 sec./zet

*   Er is gratis parkeergelegenheid bij het Dorpshuis. Er is een kantine waar eten en drinken verkrijgbaar is tegen schappelijke prijzen.
   
 
*
Voer in je navigatie (bijv. Google Maps of Waze) indien mogelijk 'Dorpshuis Hoogkerk' in. Bij sommige navigatiesystemen geeft het invoeren van het adres (Zuiderweg 70-4, 9744 AP Groningen) namelijk niet de juiste eindbestemming.


Dagschema
10.45 – 11.00 uur:
Ontvangst, direct naar de borden gevolgd door de opening
11.00 – 11.50 uur:
1e ronde
12.00 – 12.50 uur:
2e ronde
13:00 – 13.50 uur:
3e ronde
14.00 – 14.50 uur :
4e ronde
15.00 – 15.50 uur:
5e ronde
16.00 – 16.50 uur:
6e ronde

Netstand (met deelnemende teams)
Informatie Jeugdclubcompetitie (inclusief gids)
Aankondiging KNSB
Kwalificatietoernooi NOSBO/FSB


Hoogkerk PJK D speelzaalDe finale van de JCC-D van vorig jaar in Groningen