Op zaterdag 23 september was het zover: de halve NK-finales voor E-clubteams (tot 10 jaar), waarin de sterkste E-teams uit de regionale finales van de jeugdclubcompetitie (JCC) de strijd met elkaar aangingen. De halve finales vonden tegelijkertijd plaats in Groningen en Muiderberg. Lees hieronder alles over de door de NOSBO georganiseerde halve finale in Dorpshuis Hoogkerk.

Livestream 1 | Livestream 2  
Liveborden Lichess |
Livechess-Cloud (*)  
Uitslagen/eindstand
Halve NK-finale Muiderberg

Fotoalbum (o.a. teamfoto's)
Verslagen: HMC Den Bosch | Hoogland | Krommenie | Paardensprong
| Staunton | Ten Boer | VAS | Volewijckers

 

LIVEBLOG


Ronde 7
(let op: in de eerste versie stond een incorrecte eindstand door een hikje in Netstand; excuses voor de verwarring)

HMC Den Bosch 1
maakt zijn favorietenstatus volledig waar door ook de laatste match tegen tegen de Volewijckers te winnen (3-1). Met de maximale score van 14 matchpunten en een groot gat van 3 matchpunten op de nummer twee zijn zij de onbetwiste winnaar van deze halve finale.


Halve NK finale JCC E 2023 Groningen HMC Den Bosch 1De grote winnaar van vandaag: het oppermachtige HMC Den Bosch 1


Staunton speelt in de Groningse derby tegen Ten Boer gelijk, wat voor Staunton voldoende is om met 11 matchpunten ongedeeld 2e te blijven. De derde plaats gaat naar het Leidse Op Eigen Wieken 1 met 10 matchpunten.


Halve NK finale JCC E 2023 Groningen Ten Boer vs StauntonWelke mokerslag verwacht de Staunton-speler dat hij het hoofd afwendt?


Achter de top 3 volgt een peloton van 5 teams met allemaal 8 matchpunten. Op bordpunten wordt de volgorde: 4. Zuckertort Amstelveen 1, 5. Philidor, 6. Paardensprong, 7. RSR Ivoren Toren, 8. Ten Boer. Voor de organiserende NOSBO is het mooi om te zien dat de drie deelnemende NOSBO-teams Staunton, Paardensprong en Ten Boer alle drie naar de finale gaan. De laatste 2 NK-tickets gaan naar VAS 1 en de Volewijckers met 7 matchpunten. Pech is er voor Op Eigen Wieken 2 dat net een half bordpunt tekort komt voor een top 10-klassering.

Daarmee komt een einde aan een spannend toernooi waar zeer enthousiast en sportief is geschaakt. Wordt vervolgd op 11 november in Muiderberg!

Fotoalbum (nieuw!)

Eindstand halve finale JCC E Groningen 2023 definitief 
De eindstand (top 10 door naar de finale)


Ronde 6
In de match tussen HMC en Ten Boer komt HMC relatief snel op een 3-0-vvoorsprong, maar de partij op bord 1 is zeer interessant. Hrdya Dinanath komt in tijdnood in een complexe stelling tegen Bram ten Dam (Ten Boer) en Bram wint groot materiaal. Maar als hij vervolgens door een pion te slaan zijn koning blootstelt aan een spervuur aan schaakjes houden de omstanders de adem in. Bram biedt remise aan, Hrdya ruikt kansen en weigert. Twee zetten later biedt Hrdya alsnog zelf remise aan als hij ziet dat Brams koning uit de gevarenzone dreigt te komen. Nu is het aan Bram om te weigeren. Zo gaat het nog even door tot uiteindelijk de vrede wordt getekend. Een spectaculaire partij!


Halve NK finale JCC E 2023 Groningen Hrdya BramDe spectaculaire partij tussen Hrdya Dinanath en Bram ten Dam eindigt uiteindelijk in remise


Vandaag ook weer een aflevering van een match Groningen (Staunton) en Friesland (Philidor). Deze clubs komen elkaar door de jaren heen steeds weer tegen en dat leidt bijna altijd tot spannende matches. Dit keer is Staunton de sterkste, waarmee ze stevig op de 2e plaats in het klassement blijven staan. Kijkend naar de tussenstand komen zeker nog 15 van de 20 teams in aanmerking voor een top 10-klassering die recht geeft op de finale. Oftewel, iedereen moet er in de laatste ronde nog volle bak tegenaan!

 

Ronde 5
Koploper HMC dendert door met een overtuigende 3,5-0,5-overwinning tegen Op Eigen Wieken 1. De Groningse teams Staunton en Ten Boer doen goede zaken door winst op respectievelijk VAS (4-0) en Philidor. Daarmee schuiven deze teams in de tussenstand naar plek 2 en 3, waarbij Staunton 8 matchpunten heeft en Ten Boer 7. Daarachter volgt een groep van zes teams met 6 matchpunten.

 
Halve NK finale JCC E 2023 Groningen IJsGoede tradities moet je koesteren: na ronde 5 kan iedereen afkoelen met een 'Hoogkerk-ijsje'

Ronde 4
En weer een topmatch: de enige twee teams die al hun matches wonnen mogen de degens kruizen. HMC Den Bosch en Staunton maken er een mooie strijd van. Op bord 2 wint Staunton, op bord 3 HMC en bord 4 eindigt in remise. Het komt dus aan op bord 1 waar Hrdya Dinanath en Viaan Gohil in een lopereindspel terechtkomen. Opgemerkt moet worden dat Viaan nog maar een half minuutje op de klok heeft en daarin vele complexe beslissingen miet nemen. Hrdya profiteert door een vrijpion te creëren en als op een gegeven moment de problemen Viaan boven het hoofd groeien gaat hij door de vlag. Een belangrijke zege voor HMC dat nu helemaal alleen aan de leiding gaat.


Halve NK finale JCC E 2023 Groningen Hrdya ViaanDe beslissende partij op bord 1 tussen Hrdya Dinanath (HMC) en Viaan Gohil (Staunton)

Ronde 3
Twee interessante matches tussen de vier koplopers in ronde 3. Op Eigen Wieken 1, dat tot nu toe nog geen bordpunt heeft verloren, mag het opnemen tegen het thuisspelende Staunton. Op de eerste twee borden blijkt Staunton te sterk en met de remise op bord 4 erbij is dat voldoende voor Staunton om deze topmatch te winnen. Het uit de Friese hoofdstad overgekomen Philidor weet niet te stunten tegen HMC, maar weet nog wel een bordpunt mee te pakken. Dat betekent dat HMC en Staunton samen aan de leiding gaan met 6 matchpointen. Met twee matchpunten minder volgen maar liefst zes teams. Nu eerst lunchpauze waarin ook de teamfoto's gemaakt worden op het dakterras en daarna door voor nog vier spannende ronden!


Halve NK finale JCC E 2023 Groningen OEW1 StauntonIn ronde 3 al een clash tussen twee van de sterkste teams

Ronde 2
Het Amsterdamse VAS weet HMC Den Bosch het eerste bordpunt afhandig te maken. Op Eigen Wieken 1 is de enige die de volle 100%-score weet vast te houden na 2 ronden; de Volewijckers gaan er met 4-0 af. De Groningse derby tussen Staunton en Paardensprong wordt met 3-1 gewonnen door eerstgenoemd team, ondanks de verrassende winst van Hannah Urban (Paardensprong) aan bord 3. Na 2 ronden gaan OEW1, HMC Den Bosch, Staunton en Philidor aan de leiding met 4 matchpunten.


Halve NK finale JCC E 2023 Groningen HMC VASVAS weet op bord 3 (achtergrond) een bordpunt af te snoepen van het sterke HMC

Ronde 1
Na een voor sommige teams lange reis naar het hoge Noorden beginnen we met ronde 1. Laten we gauw kijken of alle teams goed uitslapen zijn. We weten natuurlijk dat rating niet alles zegt, maar met gemiddeld 250 ratingpunten meer dan het eerstvolgende team is HMC Den Bosch op voorhand favoriet. In de eerste ronde hebben de Brabanders geen moeite met het tweede team van Op Eigen Wieken (OEW) en halen de volle buit binnen (4-0). Het eerste team van Op Eigen Wieken (2e geplaatst), Staunton (3e) en Philidor (4e) volgen alle het goede voorbeeld en scoren ook 100%. De eerste verrassing vinden we bij Hoogland (15) dat het Groningse Ten Boer (5) op remise weet te houden. Op naar ronde 2!


(*) Door technische problemen functioneren helaas slechts vier liveborden; onze excuses voor het ongemak.


Halve NK finale JCC E 2023 Groningen SpeelzaalWe zijn begonnen!

Toernooiaankondiging

Op zaterdag 23 september is het zover: de halve NK-finales voor E-clubteams (tot 10 jaar), waarin de sterkste E-teams uit de regionale finales van de jeugdclubcompetitie (JCC) de strijd met elkaar aangaan. Ieder clubteam speelt iedere ronde met vier spelers tegen een ander clubteam. De halve finales vinden tegelijkertijd plaats op twee plekken: één wordt door de NOSBO georganiseerd in Groningen; de ander in Muiderberg. Op beide locaties doen 20 teams mee, waarvan de top 10 van beide halve finales doorgaat naar de finale. De NK-finale vindt op 11 november plaats in Muiderberg.

Volg het hier live!
Op deze toernooisite kun je de halve finale in Groningen live volgen: niet alleen actuele indelingen en standen, maar via het liveblog, webcams met livebeelden uit de zaal en de liveborden maak je het toernooi van afstand mee alsof je er zelf bij bent.

Foto's
Er worden (team)foto's gemaakt tijdens het toernooi die op deze site geplaatst worden. Als er spelers zijn die hier niet op willen, laat het graag aan het begin van het toernooi weten. Wij proberen hier dan zoveel mogelijk rekening mee te houden. Mocht er desondanks per ongeluk toch een foto geplaatst worden waarop iemand staat die er niet op wil, laat het graag even weten, dan verwijderen we die z.s.m.

Facts and figures

Datum Zaterdag 23 september 2023
Speelzaal *   Dorpshuis Hoogkerk, Zuiderweg 70-4, 9744 AP Groningen
Contactpersoon   Martijn Hardeman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-179 179 81
Klok 15 min. + 5 sec./zet

*   Er is gratis parkeergelegenheid bij het Dorpshuis. Er is een kantine waar eten en drinken verkrijgbaar is tegen schappelijke prijzen.
   
 
*
Voer in je navigatie (bijv. Google Maps of Waze) indien mogelijk 'Dorpshuis Hoogkerk' in. Bij sommige navigatiesystemen geeft het invoeren van het adres (Zuiderweg 70-4, 9744 AP Groningen) namelijk niet de juiste eindbestemming.


Dagschema
10.45 – 11.00 uur:
Ontvangst, direct naar de borden gevolgd door de opening
11.00 – 11.40 uur:
1e ronde
11.50 – 12.30 uur:
2e ronde
12.40 – 13.20 uur:
3e ronde
13:20 – 14.00 uur: lunchpauze
14.00 – 14.40 uur:
4e ronde
14.50 – 15.30 uur:
5e ronde
15.40 – 16.20 uur:
6e ronde
16.30 – 17.10 uur:
7e ronde

Netstand (met deelnemende teams)
Informatie Jeugdclubcompetitie (inclusief gids)
Aankondiging KNSB 
Kwalificatietoernooi NOSBO/FSB


Ronde 2 JCC EOok in 2021 was Groningen gastheer voor de (halve) NK-finale van de JCC-E