Zaterdag 8 april opende Schaakwoude de poorten van één van de grootste (volgens sommigen zelfs de allergrootste) GP's van het Noorden. Ondanks concurrentie van het NK-E in Tilburg, waar een flink aantal vaste Noordelijke GP-bezoekers aan meedeed, het Paasschaaktoernooi in Hoogeveen en ook nog eens diverse zieken, waren er maar liefst 101 deelnemers naar It Skûlplak getogen. Dat was, vanwege een lange coronapauze, voor het eerst sinds 2020. Mooi om te zien ook hoeveel nieuwe spelers zich meldden, voor een flinke groep was dit het eerste schaaktoernooi ooit.

De kroongroep had dit keer een wat andere samenstelling dan we gewend zijn. Vaste A-groepsleden Sono Folkers en Dagmar Luijckx waren namelijk actief (en succesvol!) in Hoogeveen (groepen E en H) en ook de aanvankelijk aangemelde Elise Knobbe en Eli Alia Jorritsma trokken zich om uiteenlopende redenen terug. Hierdoor kreeg een aantal andere talenten de kans om voor de toernooiwinst te gaan.

GP Schaakwoude 2023 prijzenEen grote verzameling bekers staat klaar voor de vele prijswinnaars (foto Sjoerd van Soest)


De A-groep kreeg een volledig Fries podium, waarbij Jonathan Bosma van SV Gorredijk de hoogste trede mocht innemen. Hij stond slechts één remise af aan Hendrik Heikamp en eindigde met 4,5 uit 5 maar liefst 1,5 punt voor op de nummer 2, Dylan Roersma (Philidor). Hoogste ratinghouder Hendrik Heikamp (DTK) werd met een 50%-score derde.

Twee spelers wisten alle partijen te winnen: in groep F scoorde Rienk Ruwiel (Matadoren) 7 uit 7 en in groep M won de zesjarige Jesse Stevens (SC Haren) al zijn zes partijen.

GP-klassement
Het GP-klassement is weer bijgewerkt. Na de GP Schaakwoude staat de teller nu al op 285 spelers (!) die dit seizoen aan één of meerdere GP's van de FSB/NOSBO hebben meegedaan.

In de top 7 zijn er slechts enkele verschuivingen. Sono Folkers staat nog steeds ruim aan kop, gevolgd door Dylan Roersma en Bram ten Dam die een plekje is gestegen. Mart Veldhuis staat op 4 (+1 plek gestegen), vóór Hendrik Heikamp (5, +1), Hannah Urban (6, -3) en Hannah Bakker die de top 7 is binnengedrongen (+4).

Er zijn nog twee GP's te gaan dit seizoen. Op 3 juni is de GP Hoogeveen en op zondag 11 juni is de GP-finale in Hoogkerk. Die finale begint waarschijnlijk wat vroeger, zodat we - op veler verzoek - meer bedenktijd hebben én na afloop de bekers kunnen uitreiken aan de top 7 van het eindklassement.

 

UITSLAGEN

Verslag FSB
Verslag Matadoren
Verslag Nieuwe Dockumer Courant
Verslag Paardensprong
Verslag Staunton
Voorgaande editie (2020)

Toernooiaankondiging

GP-klassement