GP Hennie Collignon 2023 Jubileumtaartje

Dit seizoen viert Philidor 1847 uit Leeuwarden jaar 175-jarig bestaan. Om die reden was dit een extra feestelijke editie van hun traditionele GP Henny Collignon. Zo was er voor alle deelnemers een mooi en lekker gebakje en een speciaal herinneringsfaantje. Los van de feestelijke sfeer was het een zeer geslaagd toernooi. Het dorpshuis van Tytsjerk - waar het toernooi voor het eerst werd gehouden -, bleek een prima locatie. Voor de A- en de B-groep was een stille ruime zaal beschikbaar. Beneden speelden de andere groepen. Zoals gebruikelijk was daar meer rumoer, maar het bleef redelijk binnen de perken.

Sono Folkers wint opnieuw
De hoogste rating hebben van je groep en het winnen van je groep mag voor een buitenstaander vanzelfsprekend lijken, maar dat is het zeker niet. Het keer op keer je moeten bewijzen is geen makkelijke taak, al zou je dat soms bijna gaan denken als je Sono Folkers (Matadoren/Staunton) bezig ziet. Ook deze GP wist hij de A-groep weer naar zijn hand te zetten. Sono stond alleen remise toe aan Ghilon Etienne (Matadoren/Staunton) die knap tweede werd, en Evan de Wit (Philidor) die met evenveel punten als Ghilon op onderling resultaat derde werd.

Zo kon de wisselbeker - waarvoor we op de heenreis speciaal nog even langs Sono's huis waren gereden, omdat die hem per abuis was vergeten mee te nemen (of had hij een goed voorgevoel?) - toch weer mee terug naar Hoogkerk.

GP Hennie Collignon 2023 Sono FolkersOpnieuw de sterkste bij de GP Henny Collignon: Sono Folkers


Daarmee loopt Sono in het GP-klassement uit op Tobias Urban (Paardensprong) en Hendrik Heikamp (DTK) die vandaag beiden geen topdag hadden. Wél een topdag had Dylan Roersma (Philidor) die de B-groep overtuigend won met 6,5 en 7 (ruim 3 punten meer dan op grond van zijn rating verwacht mocht worden!) en daarmee goede zaken doet voor het GP-klassement waar hij tot vandaag 4e stond.

Groep C werd een prooi voor Philidor: Lútzen Kempenaar legde daar beslag op de eerste prijs.

GP Hennie Collignon 2023 Podium groep CPhildor-podium in Groep C: Lutzen Kempernaar (midden) wint, vóór Jim de Wit (r) en Simon Botter. Achter de trotse coach en toernooiorganisator Migchiel de Jong


In groep D liet Dido Kollen van SC Haren opnieuw zien veel progressie gemaakt te hebben door bijna twee zoveel punten (6) te scoren als op grond van zijn rating verwacht mocht worden. Zijn clubgenoot Oliver Chiu hebben we (mede vanwege voetbalverplichtingen) lang niet op schaaktoernooien gezien, maar bleek het niet verleerd: ook voor hem met 6,5 uit 7 een prachtige zege in zijn groep E.

GP Hennie Collignon 2023 familie LingerDe drie (nog?) clubloze broers Zamee (groep H), Inden (G) en Djooz Linger (E) wonnen alle drie een prijs!


Groep F werd een prooi voor de ratingloze Jelle Schreuder die nog maar kort geleden lid is geworden bij Philidor. Op grond van zijn chess.com-rating was al verwacht dat hij wat in zijn mars had, en inderdaad bleek hij ook met de fysieke schaakstukken prima uit de voeten te kunnen. Hugo Roeten zorgde ervoor dat er goud mee terug kon naar Hoogeveen, want ondanks dat hij van de gerate spelers in groep G de laagste rating had, ging hij er met de winst vandoor.

In groep H was de ratingloze Zsi Tsang van Philidor de sterkste. Hannah Urban (Paardensprong) was oppermachtig in groep I: ze wist al haar 7 partijen te winnen. Ook in groep J een 100%-score: Daniël van der Kooi (de Donger) voerde al zijn partijen tot winst.

Van harte gefeliciteerd allemaal en in het bijzonder natuurlijk het jarige Philidor!

UITSLAGEN
FOTO'S (inclusief podiumfoto's)

 

GP Hennie Collignon 2023 speelzaal benedenSlingers bij het 175-jarige jubileum van Philidor


Toernooi-informatie
Deelnemers
GP-klassement


Toernooiaankondiging

Het jeugdtoernooi van schaakclub De Koninklijke Philidor 1847 is op 28 januari 2023 in het dorpshuis van Tytsjerk. Philidor viert dit seizoen haar 175-jarig bestaan en dat zal ook tijdens dit evenement zichtbaar worden. Het jeugdtoernooi is vernoemd naar Hennie Collignon, een gedreven jeugdleider die overleed in de vorige eeuw. Zaterdag zullen de uitslagen op deze plek live bijgehouden worden.

GP Hennie Collignon