Op de eerste zaterdag van 2023 vond gelijk alweer het eerste GP-toernooi uit de gezamenlijke GP-cyclus van de FSB/NOSBO plaats. De beurt was dit keer aan Dokkum. Ook dit toernooi zat weer meer dan vol met zelfs nog enkelen op de reservelijst. De uitslagen werden op deze site live bijgehouden, met dank aan Sake Jan de Boer die hiervoor speciaal terugkeerde naar het Friese stadje waar hij ooit naar de middelbare school ging.


UITSLAGEN

Verslag Paardensprong (nieuw!)
Verslag SC Ten Boer (nieuw!)


Toernooi-informatie

Inschrijven GP-Bolsward 21 januari
GP-klassement FSB/NOSBO

VERSLAG BERNARD KEIZER:

Hendrik Heikamp wint jeugdtoernooi Dokkum

Met de massale deelname van 78 jonge schakers en een onverwachte maar terechte winnaar is het toernooi van schaakclub De Donger op 7 januari 2023 zeer geslaagd. De gedoodverfde favoriet Sono Folkers werd verslagen door Hendrik Heikamp, uit Buitenpost. Van de Dokkumer sc De Donger deden maar liefst 10 jeugdleden mee. Het Bowlingcentrum zat een zaterdagmiddag vol schakers, leiders en publiek.

GP Dokkum 2023 speelzaal


Na het welkom van toernooidirecteur Bernard Keizer werd eerst nog de wisselbeker van het Kerst-toernooi van Sint Jabik uitgereikt aan Sono Folkers. Of hem dit teveel afleidde weten we niet. Wel werd duidelijk dat de gedoodverfde favoriet uit Hoogkerk het moeilijk had in de hoofdgroep. Op het Dokkumer podium wist hij zijn ene rivaal, Thys Blaeser uit Bolsward, nog wel  te verslaan. Maar twee andere krijgers zetten hem resoluut aan de kant.  Van hen bleef Hendrik Heikamp zelfs ongeslagen, met 4,5 uit 5. Jonathan Bosma uit Gorredijk werd verrassend tweede. In de zaal  werden ondertussen maar liefst 7 rondes van een halfuur gespeeld, in 9 groepen van 8 schakers.  Er werd met grote concentratie en inzet gespeeld, steeds begonnen met een handdruk over het nog volle bord. Na afloop van elke partij volgde opnieuw een handdruk. Sommigen hadden daarbij moeite om hun juichen of huilen te bedwingen, al naar gelang hun resultaat.  Er waren enkele heel opvallende scores. Nena Bruins, van SC Hoogeveen, behaalde in groep H maar liefst 100 %. Lieke Koolaard van SC Ten Boer won groep G. Zelfs debutant Boris Leegstra, uit Groningen, won meteen al zijn partijen. De tafelleiders hoefden niet veel meer te doen dan uitslagen te noteren en schaakklokken ‘op te winden’. Er viel geen onvertogen woord. Nieuw was dit jaar de centrale online registratie van de uitslagen. Dit werd vlekkeloos verzorgd door Sake-Jan de Boer. Schaakclub De Donger kijkt terug op een heel geslaagd toernooi.

GP Dokkum 2023 podium AVlnr: Jonathan Bosma (2), Hendrik Heikamp (1) en Sono Folkers (3)

 

Verslag en foto's: Bernard Keizer (toernooidirecteur)