Het Chessfestival Groningen is één van de grootste schaaktoernooien van ons land. Zeker nu ook het NK hier is gehuisvest zijn alle ogen van schaakminnend Nederland op Groningen gericht. Naast de meerdaagse toernooien is er traditiegetrouw ook weer een GP-toernooi voor de jeugd, dat op woensdagmiddag 28 december gespeeld werd.

UITSLAGEN
FOTOALBUM *
Verslag Paardensprong

* Mocht er per ongeluk iemand op de foto's staan die dat niet wil, stuur ons graag een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat we dit aan kunnen passen.

GP Chessfestival 2022 Overzicht2


Volle bak
Net als de voorgaande drie GP-toernooien moest de inschrijving voortijdig gesloten worden, omdat het maximum aantal van 78 deelnemers al bereikt was. Zeker gezien het feit dat er ook al veel jeugdspelers meedoen aan de - met deze GP overlappende - meerdaagse toernooien van het Chessfestival, is dat een prachtig resultaat. In dit geval was de inschrijflimiet zelfs al 10 dagen van te voren bereikt; dát was überhaupt nog niet eerder voorgekomen bij een GP. Dit gaf toernooi-organisator Jan van Os gelukkig nog wel de kans om snel extra prijzen bij te bestellen, want hij had op maximaal 50 spelers gerekend. Door de huidige griepgolf vielen er helaas nog wel 7 deelnemers uit, maar hiervoor bewees de reservelijst zijn nut: alle zeven plekken konden met wat kunst- en vliegwerk allemaal nog weer ingevuld worden.

Ook dit keer weer diverse spelers voor wie dit het eerste toernooi was, waaronder een aantal thuisschakers met vooral online ervaring. Het is dan altijd een beetje inschatten in welke groep iemand het beste past qua speelsterkte. In veel gevallen pakte dat goed uit, in een enkel geval minder. Als je vaker meedoet aan toernooien krijg je echter vanzelf een KNSB-jeugdrating en daarmee kunnen we je in het vervolg makkelijker indelen bij spelers van dezelfde sterkte.

Wel bleek dat de ruimte wat aan de kleine kant was voor zoveel kinderen en vooral ook ouders. Voor hen was er niet allemaal een zitplek en mede door de grote hoeveelheid mensen in een beperkte ruimte, was het wel wat rumoerig in de zaal. De altijd in mogelijkheden denkende toernooidirecteur van het Chessfestival, Govert Pellikaan, kondigde al aan dat er voor volgend jaar gekeken zou worden naar een extra zaal voor dit GP én tribunes voor de ouders. Verder nog een tip van Govert: kom allemaal kijken bij het spectaculaire NK-onderwaterschaak op donderdagavond 29 december. Hier doen zelfs grootmeesters aan mee. Govert denkt al na over een jeugdvariant hiervan!

GP Chessfestival 2022 JanJan van Os opent het toernooi


Verslag Jan van Os:

Grand Prix bij het Chessfestival

Traditiegetrouw is er bij het chessfestival een Grand Prix toernooi voor de jeugd. Natuurlijk niet de afgelopen twee jaar want het chessfestival viel die jaren net in de Corona lock downs.

Nu mochten we weer. Ik rekende op een dikke vijftig deelnemers. Immers ook bij het Open toernooi en bij de Compactgroepen zien we ook veel jeugd.

Omdat er ruimte is voor 78 deelnemers had ik dit als maximum gesteld in de verwachting dat dat wel erg hoog was. Wie schetst mijn verbazing dat elf dagen voor het toernooi er nog maar twee open plekken waren. Die werden direct telefonisch opgevuld.

Daaruit blijkt maar weer dat de jeugd er zin in heeft. Want niet alleen bij ons was het maximum bereikt ook bij de andere gp's op Schiermonnikoog, Buitenpost en Sint Jabik kon er niemand meer bij.

De zes ziekmeldingen konden ingevuld worden vanaf de reservelijst en de laatste ziekmelding die bij aanvang binnenkwam werd direct opgevuld door een enthousiasteling in de zaal die daar op gehoopt had.

En dan de strijd op de borden. Ik heb geweldige partijen gezien en ook zag ik verschillende eindspelen goed gespeeld worden. Natuurlijk waren er ook blunders, maar die zie je okk bij het Nederlands Kampioenschap. Daar leer je van. Belangrijk is dat je met plezier schaakt. En dat was het geval, Soms een beetje te hoorbaar.

Groep J:

Hier stak Hannah de Jong er met kop en schouder boven uit. Ze won al haar partijen en had maar liefst twee punten meer dan Levi de Jong en twee en een half op nummer drie Isa Westerhof. Er was niemand met 0 punten. De nummer laatst had toch nog 1,5 punt.

GP Chessfestival 2022 Azadeh en AyanaVolop plezier in de jongste groep

Groep I:

Ook hier een speler met 7 uit 7. Wessel Dijkstra won in de tweede ronde van Hannah Urban en dat bleek achteraf de beslissende partij voor plaats 1. Beide spelers bleven vervolgens hun partijen winnen. Jesse Stevens wist de derde prijs te winnen.

Groep H:

Anh Khoi Nguyen ging als een speer van start. Pas in ronde zes werd er verloren van Olav Schuls. Die had op dat moment al twee partijen verloren zodat Anh door de laatste ronde te winnen eerste werd. Olav Schuls werd wel tweede. De derde plaats was voor Pieter van Heerd. Hij stond gelijk met Daniel Klauber maar omdat Pieter van Daniel had gewonnen werd hij derde.

Groep G:

Hier was de strijd tot het eind spannend. Hugo Roeten stond lang alleen aan de leiding met al zijn partijen gewonnen. In ronde zes werd zijn zegereeks onderbroken doordat Tobias Urban hem versloeg. Hierdoor gingen ze gezamenlijk aan kop de laatste ronde in. In deze ronde wonnen beide hun partij. En omdat Tobias van Hugo had gewonnen werd hij eerste. Hugo werd tweede. Achter de twee koplopers was de strijd ook spannend. Maar liefst drie spelers stonden gelijk op de derde plaats. Onderling resultaat bracht geen uitkomst, zodat SB de uitkomst bracht. Zamee Linger werd derde.

Groep F:

In deze groep was Ingmar Zwerver onverslaanbaar. Alle partijen werden gewonnen. Het dichtst in de buurt kwam Matthijs Kort die met 5,5 punt tweede werd. Met een punt minder werd Ruben Dijkstra derde.

Groep E:

Hier ging Wart Koopman als een speer van start met vijf overwinningen op rij. Ook bij hem was de zesde ronde spelbreker. Thijmen van Delden won van hem. Hierdoor kwam Hylke Noordhof mede aan kop. In de laatste ronde maakten beide geen fout zodat Hylke en Wart gezamenlijk bovenaan stonden. Omdat Wart gewonnen had van Hylke werd Wart eerste en Hylke tweede. Derde werd Thijmen van Dellen op SB.

Groep D:

Hier ook twee spelers met 6 uit 7. Thao Luong verloor in ronde 3 van Dido Kollen, maar maakte dat in ronde 4 goed door de koploper Siem Westerhof te verslaan. Daarna maakten Thao en Siem geen fout meer en wonnen ze al hun partijen. Dido Kollen werd derde.

GP Chessfestival 2022 C groepDe C-groep in actie


Groep C:

In deze groep waren de krachtsverschillen klein. Ook hier stonden er twee spelers gelijk op de eerste plaats. Daan Hetzen en Hannah Bakker speelden onderling remise en verloren beide één partij. Op basis van SB ging de beker voor de eerste plaats naar Hannah en de beker voor de tweede plaats naar Daan. Derde werd Stijn Faber.

Groep B:

Hier was de zege overduidelijk voor Bram ten Dam. Hij speelde alleen in de laatste ronde remise en dat was voldoende voor de eerste plaats. Hij was niet meer te achterhalen door Lutzen Kempenaar die met een halfje minder tweede werd. Simon Kolijn speelde als enige remise tegen Bram en haalde daardoor de derde plaats.

Groep A:

Groep A werd gewonnen door de favoriet Sono Folkers, maar makkelijk ging het niet. In verschillende partijen moest hij al talent aanspreken om een slechte stelling om te bouwen tot een gewonnen stelling. Tweede werd Thomas Dijkhuijsen voor Hendrik Heikamp.

GP Chessfestival 2022 Podium A groepHet podium van de A-groep: vlnr: Hendrik, Sono en Thomas. Zie fotoalbum voor de andere podiumfoto's.


Tijdens het toernooi kon men een schaakprobleem oplossen en dat werd door velen gedaan. En bijna iedereen wist met goed denkwerk en wel of niet samen met anderen de oplossing te vinden. Mijn complimenten hiervoor. Knap gedaan.

Na de prijsuitreiking werden er prijzen verloot onder degenen die de goede oplossing hadden ingeleverd. Eerst vijf plaatsen voor een masterklas over schaken en daarna een zestal andere prijzen (o.a. strips, een heksenspel, een puzzel van 3000 stukjes).

GP Chessfestival 2022 PrijsuitreikingGrote belangstelling bij de prijsuitreiking


Rest me nog een dank uit te spreken voor al degenen die het mogelijk hebben gemaakt dat er geschaakt kon worden. De tafelhoofden, de arbiters, de stukken opzetters, de stukken opruimers, de man die alle uitslagen bijna direct op de website zette en nog vele anderen,

Volgend jaar gaan we kijken of we in een grotere ruimte kunnen spelen met wat meer zitgelegenheid voor de niet schakende ouders, begeleiders en andere kijkers. En natuurlijk voor nog meer spelers.

Groepenverslag: Jan van Os
Foto's en uitslagenverwerking: Martijn Hardeman


Uitslagen
Foto's *
Deelnemerslijst
Toernooi-informatie
Chessfestival Groningen
GP-klassement
Verslag Paardensprong

* Mocht er per ongeluk iemand op de foto's staan die dat niet wil, stuur ons graag een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat we dit aan kunnen passen.

Chessfestival Groningen kopie