Op zaterdag 17 december vond in Friesland het Lasker Jeugd-Kersttoernooi 2022 plaats, oftewel de GP Sint Jabik. Net als bij de afgelopen GP's in Buitenpost en Schiermonnikoog moest de inschrijving voortijdig gesloten worden vanwege de enorme belangstelling. Met het maximum van 78 deelnemers zat de locatie namelijk helemaal vol. Naast veel geoefende jeugdspelers (tien 1000-plussers) ook veel spelers voor wie dit het allereerste toernooi was. Leuk!

Door corona was het alweer drie jaar geleden dat de vorige editie plaatsvond van deze GP. Destijds waren er meestal zo'n 50 deelnemers, nu dus bijna 80. Voor de toernooilocatie was dat ook echt het maximale. Door de drukte had het toernooi soms meer weg van een kerstmarkt, maar dat past dan ook wel weer bij de tijd van het jaar. Aan de informele kerstsfeer werd ook bijgedragen door de kerstkransjes die tijdens de ronden werden rondgebracht. Dit toernooi kent overigens al een behoorlijke geschiedenis, want dit was al de 20e editie. Op de eregalerij van dit toernooi prijken bovendien grote namen als Eline Roebers en Anna-Maja Kazarian.

Wie weet treedt Sono Folkers (Matadoren/Staunton) in hun voetsporen, want hij was het die de 2022-editie op zijn naam schreef. Vanzelf ging dat niet, want voorafgaand aan de laatste ronde verzuchtte de leider in het GP-klassement nog dat het slecht ging. Zijn partij tegen Philidor-speler Evan de Wit (winnaar van de GP Buitenpost) was op een mislukking uitgelopen en hij stond een halve punt achter op Hendrik Heikamp (De Twee Kastelen), de nummer twee in het GP-klassement. Ook van Thys Blaeser (Westergoo) was hij nog niet verlost, want die had net als hij 2,5 uit 4.

GP Sint Jabik 2022 Groep ADe speelzaal in Sint Jabik met op de voorgrond de A-groep


Toch had Sono nog niet alle hoop verloren. Immers, in de laatste ronde mocht hij zelf de degens nog kruisen met Hendrik en wie weet wat er verder nog zou gebeuren. En zo was het. Sono versloeg Hendrik in de onderlinge partij en toen alle stofwolken opgetrokken waren, bleek Sono Folkers één SB-punt meer te hebben dan Thys, waarmee hij na de GP Ten Boer en de GP Schiermonnikoog, nu ook winnaar werd van de GP Sint Jabik. Thys Blaeser werd dus net tweede en Hendrik Heikamp greep het brons.

Ook schaakclub Hoogeveen was helemaal naar Sint Jabik afgereisd onder leiding van hun onvermoeibare coach Jeroen Bottema. Zijn enthousiasme straalt duidelijk af op zijn pupillen en dat leidt tot mooie resultaten. In de B-groep toonde de achtjarige (!) Hoogevener Besher Mousa - die in de GP van Schiermonnikoog de D-groep overtuigend won en een grote ratingsprong maakte - dat hij ook in de B-groep al prima uit de voeten kan. Met 5,5 uit 7 eindigde hij samen met Carlijn Hagen (Paardensprong) bovenaan, maar op onderling resultaat ging de eerste plaats naar Besher. Gaan we Besher binnenkort ook in een A-groep tegenkomen?

GP Sint Jabik 2022 BesherGrote belangstelling voor het slot van de partij tussen Besher Mousa (l) en Steyn Bos. Besher wint.


In groep C was Dylan Roersma (Philidor) met 6,5 uit 7 een klasse apart. Alleen de zevenjarige (!) Bram ten Dam uit Ten Boer - ook al zo'n aanstormend talent - wist hem een halfje af te snoepen. Naast de bekende namen waren er vandaag ook veel spelers die nog geen of heel weinig toernooiervaring hadden en dus ook nog geen rating. Ook hier blijkt veel schaaktalent aanwezig, want drie ratingloze spelers wisten elk hun groep met 7 uit 7 (!) te winnen: Jasper Kooi (Gorredijk) de F-groep, Rienk Ruwiel (Matadoren) de I-groep en de nog clubloze Casper Achterberg de J-groep. Lees hieronder vooral ook het uitgebreidere verslag van toernooiorganisator Thys Tuinstra. Dank aan hem en zijn team voor de organisatie!

Alle uitslagen zullen binnenkort verwerkt worden in het gezamenlijke GP-klassement van de Friese Schaakbond en de NOSBO. Voor de volgende GP is de NOSBO weer aan de beurt. Deze staat gepland op 28 december bij het Chessfestival in Groningen. Ook deze GP heeft het maximaal aantal inschrijvingen alweer bereikt, waardoor de inschrijving voortijdig is gesloten. Het is duidelijk: het Noordelijke jeugdschaken leeft enorm en de GP-organisatoren in het Noorden mogen gaan nadenken over grotere speelzalen.

UITSLAGEN
FOTO'S

Verslag Paardensprong

Deelnemers
Toernooi-informatie

Komende GP-toernooien:
28-12: GP Chessfestival Groningen (vol)
07-01: GP Dokkum

Verslag Thys Tuinstra (toernooileider):

Sono Folkers wint massaal bezocht Lasker JeugdKersttoernooi in Sint Jabik!

Het was er één voor in de boeken, het 20e Lasker JeugdKersttoernooi! MFC ’t Beerdhuus barstte bijna uit haar voegen… Maar liefst 78 deelnemers (er was vooraf een maximum gesteld door de organisatie en dat was maar goed ook) en hun ouders/begeleiders vonden de, veelal gladde, weg naar het dorp waar ik opgroeide.

Mark en Thys, al 20 jaar de organisatoren van dit schaak festijn, moesten na twee jaar afwezigheid alle zeilen bijzetten om het toernooi te laten slagen en dat lukte. Geholpen door Martijn Hardeman van de Groninger Schaakbond (hij verzorgde de indeling en zette live de uitslagen op de site) en een leger vrijwilligers, lukte dat en werd er een resultaat neergezet om trots op te zijn!

De voorbereidingen begonnen al vroeg. Onder leiding van onze onmisbare alleskunner Brand werd deze keer al op de vrijdag de zaal in gereedheid gebracht. Brand leidde op de speeldag zelf het team van de catering, Albert, Marian en Rianne. Hoewel de niet aan te slepen hotdogs in no-time het kookpunt bereikten, deed dit al snel op elkaar ingespeelde kwartet dat nooit en werd een ieder vakkundig in zijn/haar natje en droogje voorzien.

Daarnaast zorgden Gerrit, Ruurd en Siedrick ervoor, dat er met enige regelmaat werd getrakteerd op kleine versnaperingen. Een traditie die altijd goed in de smaak valt.

Laskerlid Murk had gezorgd voor een heus schaakprobleem, die de deelnemers tijdens het toernooi konden oplossen. Hij verrichte uiteindelijk samen met Siedrick de trekking en liefst vier kinderen kregen van Murk een mooi prijsje mee naar huis. De oplossing; Dg3, was nog niet zo makkelijk gevonden.

Dan naar het schaken… Vanwege de grote belangstelling werd er na enkele ronden voor gekozen om ouders/begeleiders zoveel mogelijk buiten de speelzaal te houden en de kinderen die klaar waren met hun potjes ook even naar de ‘lobby’ te verwijzen. Op die manier kon de rust bewaard worden voor de nog spelende kinderen en dat werd gewaardeerd. Jan schoot diverse mooie plaatjes in speelzaal en lobby.

Groep J werd geleid door Bernard. In deze groep won Sint Jabuurster Casper Achterberg. Ik kende hem niet, maar nu wel! Met 7 uit 7 was hij oppermachtig. Twan Hallema, Jilles van Slochteren en Nills Kroodsma volgden op eerbiedige afstand, maar vielen fraai in de prijzen.

Groep I, met master John, werd een prooi voor Rienk Ruwiel, die ook de volle buit binnen wist te halen. Tweede in deze groep werd Ingmar Zwerver, terwijl Arturs Vilums en Nena Bruins hier eveneens een ‘VVV-bon’ mee naar huis konden nemen.

Hannah Urban werd op onderling resultaat eerste in groep H, met meester Joop als leider. Ze verloor alleen van Keo van der Bij, hij werd derde. De tweede prijs was voor Zhi Tsang en ook Thijs van Lienden viel in de prijzen.

Groep G en F kenden de ervaren rot Hein als leider. Het was spannend in groep G, maar om even voor vijven trok Thomas Lipsic aan het langste eind. Hij stond slechts één halfje af, tegen de nummer twee, Yildert Kempenaar. Daniel Klauber werd derde en Vincent Greven vierde.

De sterkste in groep F was Jasper Kooi, hij bleef uiteindelijk ongeslagen. Hij werd gevolgd door Mingwai Tsang en Thijmen van Dellen. Maar liefst drie kinderen eindigden in deze groep als vierde, waardoor de organisatie vanwege het krappe tijdsbestek besloot om deze allemaal nog een prijsje mee naar huis te geven. Gelukkigen waren, Noe Oliveiro, Vygo Tollenaar en Mart Veldhuis.

Dan naar groep E en D, met als tafelleider good ‘old’ Murk. Sarah Schipper won groep E, zij moest alleen haar meerdere erkennen in Ben Kruize, de nummer drie. Tweede werd Amano van Beem, de vierde prijs was voor Rick Jelsma, na een vluggerpotje tegen Samuel de Grauw.

In groep D bleef Theo Kudernac, Daniel Meijer nipt voor. Ruben Bijlsma eindigde op de derde plaats, Dennis Bezemer werd vierde.

De C en B groep werden geleid door mede-organisator Mark. Dylan Roersma eiste de hoofdprijs voor zich op, hij stond alleen een half punt af tegen de nummer 2, Bram ten Dam. Derde werd Lutzen Kempenaar, Jim de Wit eindigde op stek vier.

Besher Mousa won het onderlinge treffen met Carlijn Hagen en werd daardoor eerste in groep B, Carlijn moest het doen met de tweede plaats. Derde werd David Colijn, Jonathan Bosma nam ook nog een prijsje mee naar huis.

Het Lasker Jeugdkersttoernooi heeft in groep A nog nooit zoveel spanning gekend als tijdens deze editie. ‘Toernooi-directeur’ en tafelleider Thys vond het prachtig en had zich vooraf geen mooiere ontknoping kunnen wensen. Favoriet Sono Folkers won het toernooi, maar had daar wel een extra ‘sb-punt’ voor nodig. Hij speelde onderling remise tegen Thys Blaeser, die knap tweede werd, en verloor van Evan de Wit, die deze keer buiten de prijzen viel. Hendrik Heikamp werd nog fraai de nummer drie van het toernooi.

Toen ook de prijsuitreiking was afgelopen en alle deelnemers een prachtige schaaksleutelhanger hadden meegekregen (mede mogelijk gemaakt door AH Wassenaar en onze voorzitter, Jan Hibma), kwam er een einde aan een fantastiche dag, die zonder alle vrijwilligers absoluut geen doorgang had kunnen vinden. Een groot woord van DANK is daarom hier ook zeker op zijn plaats! Het festijn werd bij de plaatselijke Chinees nog in stijl afgesloten door een illuster gezelschap.

Tot volgend jaar!

Groetnis, út Bitgum fan T.T.