GP Schier2022 speelzaal


UITSLAGEN

FOTOALBUM (inclusief aantal foto's van toernooifotograaf Joris Brouwer)

Verslag Lytje Willem
Foto's toernooifotograaf Joris Brouwer (op Facebookpagina Lytje Willem)
Verslag Paardensprong (met stukje historie)
Ouder/kindtoernooi

Eindelijk weer naar Schier!
Na drie jaar wachten was het dan zover: eindelijk weer een GP op Schiermonnikoog! Dat wachten mag in dit geval voor sommigen letterlijk genomen worden, want er zijn leden die speciaal lid bleven van een club omdat ze toch nog echt een keer mee wilden naar dit specifieke toernooi. We gaan er vanuit dat na deze dag de gedachte om ooit te stoppen met clubschaak ver naar de achtergrond verdreven zal zijn. Het werd namelijk opnieuw een geweldig schaakfeest op Schiermonnikoog, dat daarmee zijn status als eerste schaakeiland van de wereld eer aandeed.

Vroegtijdig vol
Al in de aanloop was duidelijk dat de belangstelling enorm was, want vijf dagen van te voren was het maximum van 86 (dat al aanzienlijk hoger lag dan de 60 deelnemers van de vorige editie) inschrijvingen al bereikt en moest met een reservelijst gewerkt gaan worden. De fantastische plek en de aantrekkelijke mogelijkheden om er een heerlijk weekendje uit van te maken (met op zondag ook nog een speciaal ouder/kindtoernooi), droegen daar zeker aan bij. De altijd enthousiaste organisatie heeft al plannen opgevat om volgend jaar nóg meer inschrijvingen mogelijk te maken, want hoe meer schakers, hoe meer vreugd.

GP Schier2022 boot nadert kopieHaven Schiermonnikoog om 10.10 uur. Rechts nadert de boot vol jeugdschakers. (foto Vincent Valens)

Gespeeld werd volgens het gebruikelijke Grand Prix-concept: groepen van 8 spelers (de hoogste groep 6) die op basis van rating zijn ingedeeld. Hierdoor speelt iedereen tegen min of meer zijn eigen niveau. Voor de hoogste drie spelers per groep was er een speciale prijs in de vorm van de watertoren van Schier. In de hoogste groep A werd er daarnaast gespeeld om de wisselbeker. Die was in de laatste twee edities gewonnen door Arjan de Vries. Hij is geen clublid meer en we hebben hem helaas al lang niet meer gezien op jeugdtoernooien, maar vandaag was hij - met ruimschoots de hoogste rating in dit veld - terug om zijn titel te verdedigen! Ook present Sono Folkers (Matadoren/Staunton), winnaar van de GP Ten Boer en Evan de Wit (Philidor), winnaar van de GP Buitenpost. De groep werd gecompleteerd door de sterke spelers Berend Visser (Paardensprong), Ghilon Etienne (Staunton/Matadoren) en Elia Alia Jorritsma (Paardensprong/Staunton). Dat beloofde een spannende strijd!

Arjan de Vries en Sono Folkers waren de enigen die met 2 uit 2 startten. In ronde 3 volgde het cruciale onderling duel. Ondanks het schoolfeest van de vorige avond dat zijn nachtrust tot 5 uurtjes had beperkt, bleef Sono scherp als een mes en trok de partij naar zich toe: 3 uit 3! Een toernooi is pas klaar is als het voorbij is, dus er was nog niets beslist. Sono was echter helemaal los en versloeg in ronde 4 ook nog de als nummer 2 geplaatste Berend Visser.

GP Schier2022 Sono vs. EvanVallen Sono's ogen door de korte nacht in ronde 1 al dicht tegen Evan de Wit (rechts) of bedriegt de schijn?


In de laatste ronde moest Sono tegen Eli Alia Jorritsma. Een dag eerder speelde hij nog samen met haar in het team van het Groningse Willem Lodewijk Gymnasium voor kwalificatie voor het NK middelbare scholen (in ditzelfde team zaten trouwens ook Daniël Sauchelli, Imara Hardeman en Simon Kolijn die vandaag allemaal acte de présence gaven op Schier, en Elliot Horenberg die hier ook zou zijn geweest, maar helaas ziek werd). Daar werden ze toevallig tegen elkaar ingedeeld en Eli Alia had die partij (3+3) gewonnen! Zou het Sono nu lukken revanche te nemen of spookte die 'vreselijke' partij nog steeds door zijn hoofd met alle mogelijke gevolgen van dien?

Sono
wist dat een grote zege dichtbij was en liet die niet meer glippen: winst tegen Eli Alia en toernooiwinst met 5 uit 5! Op de tweede plaats eindigde titelverdediger Arjan de Vries en derde werd Berend Visser. De wisselbeker ging dus met Sono mee op de boot richting Hoogkerk. Met deze zege is hij de nieuwe leider in het - door Roland Kroezen alweer bijgewerkte - GP-klassement, dat Sono al twee seizoenen heeft gewonnen (toen nog voor 'alleen' de NOSBO).

Na deze krachtsinspanning was het overigens nog steeds geen weekend geworden voor Sono, want op zondag stond voor hem nog het NK duo survivalrun op het programma en eigenlijk had hij dit weekend ook nog een voetbalwedstrijd, maar het was logistiek niet mogelijk om daar ook nog bij te zijn. Er wordt weleens gezegd dat de jeugd van tegenwoordig lui en te weinig actief is, maar voor Sono - die zich qua denksporten trouwens niet heeft beperkt tot schaken, maar parallel ook aan damtoernooien heeft meegedaan - geldt dat overduidelijk niet.

 GP Schier2022 Podium Groep BDagmar Luijkx (midden) won op grootse wijze de B-groep met 7 uit 7; op naar de A-groep!

Ook de B-groep werd gewonnen met een 100%-score. Hier was het Dagmar Lijckx (Paardensprong) op wie geen maat stond. In combinatie met haar recente toernooiwinst in Aurich, de Paardensprong-supercup en de snelle progressie op de GP's dit seizoen (respectievelijk 4,5, 5,5 en nu dus 7 punten in de B-groep) is duidelijk dat Dagmar zich kan gaan meten met de Noordelijke jeugdschaaktop. In het GP-klassement rukt ze door deze zege op naar de 3e plaats.

Daniël Sauchelli werd tweede, waarmee hij ook de wisselbeker kreeg voor de speler die dit toernooi het meest verraste. Hij was namelijk als laatste geplaatst in zijn groep. De derde plaats was voor Hendrik Heikamp (De Twee Kastelen), die in korte tijd ook enorme progressie heeft geboekt. Afgelopen maand was hij landelijk zelfs de grootste stijger op de landelijke jeugdratinglijst (zie hier voor meer opvallende Noordelijke stijgers).

Abe Smeding (Matadoren) won de C-groep op onderling resultaat van Daniël Terpstra (Philidor). Beiden scoorden 5,5 punten. De D-groep werd een prooi voor één van jongste spelers in die groep: Besher Mousha (Hoogeveen) won met 6 punten.

GP Schier2022 BesherBesher Mousa werd knap winnaar van groep D


In groep E moest er een barrage aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Zowel Jim de Wit (Philidor) als Simon Kolijn (Paardensprong) hadden namelijk 6,5 punten gescoord. Omdat ze onderling remise hadden gespeeld en ook evenveel SB-punten hadden (het aantal punten dat de tegenstanders hebben gescoord van wie je gewonnen hebt), moesten ze een zogenaamde armageddon-partij spelen. Hierbij heeft wit 6 minuten op de klok en zwart 5. Zwart heeft echter genoeg aan een remise om de barrage te winnen, dus wit moet winnen.

GP Schier2022 Jim Simon kopieHoogspanning bij de barrage tussen Jim (l) en Simon (hoewel Sono nu misschien toch echt een uiltje is gaan knappen?)


Het lot wees Jim aan om met wit te spelen (what's in a name), waarop Simon ad rem remise voorstelde. Daar trapte Jim natuurlijk niet in en de partij begon onder grote belangstelling van de aanwezigen. Simon speelde zijn dame naar f6, naast zijn loper op g6 en probeerde met h5 de koningsstelling van zijn opponent te openen. Die zag echter een uitgelezen kans om met Lg5 de witte dame te vangen die geen enkel veilig vluchtveld meer had. Simon baalde zichtbaar en stribbelde in het vervolg nog zoveel mogelijk tegen, maar Jim liet zich niet van de wijs brengen en joeg de zwarte koning net zo lang over het bord tot het mat werd. Daarmee werd Jim groepswinnaar E.

GP Schier2022 Groep G Groep G: links op de voorgrond Boaz Bronswijk tegen Simon Botter (de latere groepswinnaar)


In groep F gaf de jarige Olaf List (Ten Boer) zichzelf een mooi verjaardagscadeau. Met 1,5 punten voorsprong op Sebastiaan Houpst (de Twee Kastelen) werd hij overtuigend groepswinnaar. Simon Botter (Philidor) werd op onderling resultaat tegen Bram ten Dam (Ten Boer) winnaar van groep G. Beiden hadden 6 punten. Ook groep H werd op onderling resultaat beslist: Etienne Fleurke (niet te verwarren met Staunton-clubgenoot Ghilon Etienne) had net als Merijn de Haas (Ten Boer) 5 punten, maar de onderlinge partij gewonnen. Daarmee was de eerste prijs voor hem.

Melvin Roersma (Philidor) scoorde in groep I ook 5 punten, maar was daarmee wel ongedeeld groepswinnaar. Clubgenoot Amano van Beem won met 6 punten de J-groep.

In groep K speelden de jongste beginners; voor sommigen het allereerste toernooi. Enerverend om te zien wat daar allemaal op het bord gebeurde. Zo werd er mat geclaimd in een stelling waar de koning niet schaak stond, zag ik een dame over een pion heen springen en kon een voorsprong van 10 punten binnen een halve minuut omgeslagen zijn in een even grote achterstand. Helemaal niet erg, zo zijn we allemaal begonnen. Maar hun best deden ze volop en zelfs in deze groep werd er soms al zolang nagedacht dat er iemand door de vlag ging. Het belangrijkst was dat de kids er veel lol in hadden en waardevolle ervaring opdeden. Het zesjarige Philidor-lid Jeroen Botter (broertje van) was hier duidelijk de sterkste. Hij won al zijn partijen en daarmee de groep.

GP Schier2022 Groep KOok bij de allerjongste deelnemers in groep K volop strijd. Helemaal rechts groepswinnaar Jeroen Botter.


Na de prijsuitreiking - die buiten plaatsvond - kwam er een einde aan een fantastische schaakdag. Een deel van de deelnemers ging weer richting de haven voor de boot terug, maar ook een grote groep deelnemers en begeleiders bleef nog lekker een nachtje op Schiermonnikoog. Sommigen om de volgende dag te genieten van de rust en schoonheid van het eiland, maar een flink aantal ook om de volgende dag opnieuw plaats te nemen achter het schaakbord bij het ouder/kindtoernooi. Daarvan volgt nog een verslag.

Veel dank aan Esther, Christy en alle anderen die zoveel tijd en energie hebben gestoken in de organisatie van dit voortreffelijke toernooi. Voor de volgende editie wordt gedacht aan een opzet waarbij nóg meer deelnemers mee kunnen doen. We kijken er nu al naar uit!


GP Schier2022 groepsfoto2Blije gezichten na een fantastische schaakdag op Schier

UITSLAGEN
FOTOALBUM (inclusief aantal foto's van toernooifotograaf Joris Brouwer)

Verslag Lytje Willem
Foto's toernooifotograaf Joris Brouwer (op Facebookpagina Lytje Willem)
Verslag Paardensprong (met stukje historie)
Ouder/kindtoernooi

 

Aankondiging

Vandaag live te volgen!
Op zaterdag 5 november kun je hier de Grand Prix van Schiermonnikoog - oftewel de GP Lytje Willem - live volgen. Zo zal er een live-fotoalbum zijn waar tijdens het toernooi steeds nieuwe foto's aan toegevoegd worden en zullen de uitslagen hier regelmatig bijgewerkt worden.

Lytje Willem podium 2022c kopieLytje Willem heeft er al zin in!Update 3-11-2022:

- Heb je je opgegeven, maar ben je verhinderd? Meld dit alsjeblieft zo snel mogelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Whatsapp 06-179 179 81 (Martijn Hardeman). Dan kunnen we iemand van de reservelijst blij maken.

- Alle deelnemers hebben vandaag een mail ontvangen. Let speciaal op de kortingsacties voor de bus die daarin staan. Zie verder de toernooiaankondiging voor praktische informatie.Uitslagen
Live-fotoalbum
Deelnemers

Toernooiaankondiging
GP Ten Boer