Het is alweer bijna 2,5 jaar geleden dat het laatste Grand Prix-toernooi (GP) in Friesland plaatsvond. De GP van Bolsward werd destijds gewonnen door Sono Folkers. Corona sloeg toe en de GP-cyclus kwam stil te liggen.

Maar gelukkig, wat in het vat zit verzuurt niet. Voor het huidige seizoen is de GP-kalender als vanouds weer goed gevuld, zowel in het NOSBO-gebied als bij de Friese Schaakbond (FSB).

Wat is de Grand Prix (GP) ook alweer?
Schakers die in coronatijd of daarna begonnen zijn, zegt het begrip GP wellicht niet zoveel. De opzet van GP's is dat spelers op speelsterkte worden ingedeeld in groepen van acht spelers (in de hoogste groep zes) en allemaal een partij tegen elkaar spelen. Dit noemen we een halve competitie (als iedereen zowel een keer met wit als met zwart tegen elkaar speelt, heb je een hele competitie); een hele zuivere toernooivorm. Doordat iedereen met tegenstanders van ongeveer het eigen niveau speelt, zijn er altijd kansen om bij de top 3 van de eigen groep te komen en een prijs te winnen. Spelers die goed presteren zullen stijgen op de ratinglijst (die maandelijks vernieuwd wordt), waardoor ze bij een volgende GP het in een sterkere groep mogen proberen. Zit je even in een schaakdipje, dan daalt je rating en krijg je een volgende keer weer kansen tegen iets minder sterke spelers. Zo blijven er altijd goede kansen op het winnen van een prijs. Overigens hoef je geen lid te zijn van een schaakclub om te doen aan een GP, dus ook thuisschakers kunnen het eens proberen.

GP Buitenpost 2022 SpeelzaalEén van de drie speelzalen in Buitenpost, voorzien van klassieke Garde-schaakklokken


Gezamenlijk GP-klassement NOSBO en FSB
De resultaten van de individuele GP-toernooien tellen mee voor het GP-klassement. Voor het eerst is er dit seizoen een gezamenlijk GP-klassement van de NOSBO en de FSB, waarvoor alle GP's van beide regionale bonden meetellen. Of de punten in een sterke of minder sterke GP-groep behaald zijn, maakt niet uit. Bepalend is hoe jij op je eigen niveau scoort. Hierdoor strijden spelers van alle niveaus om een goede eindklassering. De top 7 van het klassement aan het eind van het seizoen verdient een prijs. Mocht het zo zijn dat de hele top 7 uit één van de regionale bonden komt, dan komt er nog een aparte prijs voor de hoogstgeëindigde speler uit de andere bond. Aangezien de spelers uit beide regionale bonden zeer aan elkaar gewaagd zijn, achten we die kans echter bijzonder klein.

Mocht je niet alle GP's mee kunnen doen, dan is dat niet erg. Artikel 12 van het reglement schrijft voor dat - afhankelijk van het aantal GP's in het seizoen - de laagste x scores van dat seizoen wegvallen. Dit seizoen zullen vermoedelijk je laagste twee GP-scores (en misschien drie) niet meetellen, dus als je twee GP's zou missen (score is dan 0), heeft dat voor het klassement geen directe gevolgen. Natuurlijk worden je kansen wel groter als je aan alle GP's meedoet, want dan kun je een wat minder verlopen GP wegstrepen tegen een betere score. We verwachten binnenkort de tussenstand van het GP-klassement te kunnen publiceren.

GP Buitenpost 2022 SpelersGroep B voor de start van de eerste ronde


Volle bak in Buitenpost
Dat de vernieuwde GP-cyclus aanslaat, bleek gisteren wel in Buitenpost. Er was plek voor maximaal 70 deelnemers in It Koartling, ongeveer het dubbele van het aantal deelnemers van eerdere edities. De belangstelling was echter zo groot, dat de inschrijving op donderdag al gesloten moest worden. Hierdoor moesten enkele spelers die zich daarna nog wilden aanmelden, helaas teleurgesteld worden. Daarom het advies om voor de komende GP's niet tot het laatste moment te wachten met aanmelden. In de agenda vind je alle toernooien terug. Ook kun je je via Whatsapp laten informeren over aankomende toernooien en toernooiverslagen. Mocht je je een keer voor een GP aangemeld hebben, maar bijvoorbeeld door ziekte toch niet kunnen komen, geef dat zo snel mogelijk door aan de organisatie. Mogelijk kunnen ze dan nog iemand van de reservelijst blij maken.

Evan de Wit wint
Op de site van de organiserende schaakclub De Twee Kastelen (DTK) zal ongetwijfeld snel een verslag volgen, maar hierbij toch al een tipje van de sluier. De A-groep met daarin de sterkste spelers werd (qua rating) verrassend gewonnen door Evan de Wit (Philidor, Leeuwarden) die in de slotronde de eerdergenoemde Sono Folkers (Matadoren/Staunton, Groningen) versloeg. Ook de B-groep kende een Philidor-winnaar: Dylan Roersma. Erg leuk was het dat er opnieuw een flinke delegatie uit het Duitse Aurich aanwezig was. In groep C was Beesan Othman van die club het sterkst, nadat ze vorige week op hun eigen toernooi ook al indruk had gemaakt.

We zullen verder niet al het gras voor de voeten van de organisatie wegmaaien, dus voor de rest verwijzen we naar hun verslag. Zodra beschikbaar zullen we de link daar naartoe hier plaatsen. In het fotoalbum zijn alle uitslagen en eindstanden al wel terug te vinden.

GP Buitenpost 2022 Podium ADe winnaars van groep A (vlnr): Ghilon Etienne (3e), Evan de Wit (1e), Sono Folkers (2e)


Tot slot
Rest ons de organisatie hartelijk te danken voor dit mooie toernooi. De volgende GP is een hele speciale, want deze vindt plaats op het eiland Schiermonnikoog. Ook hier verwachten we veel deelnemers, dus wacht niet te lang met aanmelden. Extra leuk is dat je er voor een zeer aantrekkelijk tarief een weekendje Schier van kunt maken. Op zondagochtend is er ook nog een laagdrempelig ouder/kind-toernooi. Ook als je als ouder nauwelijks kunt schaken, is het ontzettend leuk om met je kind als team hieraan mee te doen. Mis het niet!

Verslag FSB met uitslagen
Verslag Leeuwarder Courant
Verslag Matadoren
Verslag Paardensprong
Foto's

Toernooiaankondiging


GP Schiermonnikoog (5-11)
GP Sint Jabik (17-12)

GP-klassement