Gekkenhuis
Verslag: Anders Bay (jeugdleider SG Staunton)

De driestappenraket die Staunton in samenwerking met de Nosbo heeft gelanceerd naar aanleiding van het 150-jarig jubileum van Staunton, kwam gisteren tot stap 2: Crazyhouse. En het werd letterlijk een crazyhouse, dat als het ware het eerste Three Check toernooi wist te evenaren wat betreft spectaculaire offers maar ook te overtreffen wat betreft verrassende zetten.

Dat laatste komt uiteraard door het feit dat Crazyhouse een bijzondere schaakvariant is: elk stuk dat je slaat van je tegenstander, mag je (in je eigen kleur) weer inzetten op het bord. Het inzetten van een extra stuk doe je in plaats van een zet. Je mag hiermee ook schaak of schaakmat geven (een pion mag je niet inzetten op de onderste of bovenste rij). Aanvallende spelers proberen dan ook graag zwakke velden als f2 en f7 aan te vallen met een stukoffer, waardoor de koning al een beetje bloot is gesteld voor nieuwe aanvallen van stukken, die als het ware uit de lucht vallen. En dat was misschien ook de reden dat je soms een voorzichtige zet als e2-e3 zag.

Crazy partijen dus, maar we kregen ook nog een crazy ontknoping in het toernooi, waarin er opnieuw werd gespeeld in één grote groep, maar met prijzen voor de twee leeftijdscategorieën: A-D en E-H. Favoriet Arjan (Staunton) verloor in ronde drie van Pieter (Paardensprong), en Tobias (Leek) greep toen zijn kans en ging aan de leiding door de eerste 5 partijen op rij te winnen, o.a. tegen Pieter. In ronde 6 verloor Tobias echter van Arjan. In de laatste ronde kon er nu van alles gebeuren in de top, want ook Pieter was natuurlijk nog in de race, maar ook Ghilon. Het was moeilijk om te overzien.

Maar om het kort te houden: Arjan en Tobias wonnen allebei en toen was het spannend wie er op tiebreak toernooiwinnaar zou gaan worden (de tiebreak was sb-punten en dat zijn de punten van de tegenstanders van wie je hebt gewonnen). Tot de allerlaatste partij waren de sb-punten van Arjan en Tobias gelijk, maar in de allerlaatste partij speelde één van Arjans tegenstanders, Manuel (Assen), en als Manuel zou winnen, zou dat het beslissende sb-punt voor Arjan opleveren. En inderdaad, Manuel overleefde het aanval (en mat in één) van zijn tegenstander, Tygo (Assen). Het toernooi werd daarom gewonnen door Arjan voor Tobias en Pieter. En zij werden tevens de prijswinnaars in de A-D groep.

Overigens won Gianluca (Staunton) in de laatste ronde van Pieter en kwam ook op 5 punten en ze hadden allebei 20 sb-punten. Maar op basis van de tweede tiebreak (performance/toernooiprestatierating) werd Pieter nummer 3. Spannend allemaal! Beste meisje in deze groep werd Eli Alia (Paardensprong). In de categorie E-H waren de top-drie spelers: Ghilon (Staunton), Maurits (Schiermonnikoog) en Mehran (Paardensprong). Beste meisje in deze categorie: Imara (Paardensprong). Zij hebben allemaal een beker gewonnen, gefeliciteerd!

Iedereen bedankt voor het meedoen aan dit tweede Staunton 150 Jaar jeugdtoernooi, dat opnieuw door Martijn “Organisatie” Hardeman in goede banen werd geleid! We kijken nu uit naar het derde en laatste toernooi aanstaande zondag 28 februari waar er regulier schaak wordt gespeeld, en deze keer zijn er masterclasses van de ervaren schaaktrainer Vincent Valens te  winnen. Meld je dus aan voor dit derde en laatste toernooi (voor noordelijke schakers) in de Staunton 150 Jeugdtoernooicyclus!

Top 11 Crazyhouse Staunton 150 jaar kopieTop 11 Crazyhouse-toernooi (klik voor complete uitslag en partijen)
Deelnemerslijst


Verslag Staunton
Verslag Paardensprong