Three Check breed
Three-Checktoernooi 20 februari - Verslag: Anders Bay

Schaakclub Staunton wordt dit jaar 150 jaar en dat wordt gemarkeerd met verschillende evenementen. Voorlopig online, en we zijn begonnen met drie jeugdtoernooien op Lichess: Three-Check, Crazyhouse en Regulier Schaken. Zaterdag 20 februari werd het Three-Checktoernooi gespeeld en zoals verwacht kregen we spectaculair schaken te zien. De reden is dat in deze variant alle normale schaakregels gelden, maar met één belangrijke toevoeging: je wint ook als je iemand voor de derde keer weet schaak te zetten. En ja, je kunt dus prima drie stukken achter elkaar offeren, als ze maar elke keer een schaakje opleveren. De tijdcontrole was 10 minuten plus 3 seconden per zet. De technische organisatie was in bekwame handen van Martijn Hardeman, en Staunton had bekers ter beschikking gesteld aan de eerste drie in de twee groepen A-D en E-H. Er werd echter gespeeld in één grote groep, waarbij er bekers waren voor de beste drie spelers uit de gecombineerde leeftijdscategorie A-D en voor het beste meisje. En tevens waren er bekers voor de beste drie spelers en het beste meisje uit de gecombineerde leeftijdscategorie E-H.

In de A-D groep - en tevens het algemene klassement - was Arjan de Vries (Staunton) heer en meester en won met 7 uit 7. Arjan staat ook bekend als een aanvallende speler, dus helemaal verrassend was zijn prestatie niet. Runner up werd werd Pieter van Nes (Paardensprong) met 6 uit 7. Pieter verloor de onderlinge partij tegen Arjan. Op nummer 3 ook een Paardenspronger: Aron Hardeman (wiens achternaam bekend voorkomt in de Lichess-wereld :-) ). Aron scoorde 5 punten, net zoveel als Ghilon Etienne (Staunton), maar Aron had één SB-punt meer dan Ghilon. Beste meisje in de A-D groep komt ook van Paardensprong: Dagmar Luijkx. Dagmar scoorde 4 punten.

In de E-H groep was Ghilon wél de beste, gevolgd door Maurits Hagen (Schiermonnikoog) met 4 punten en er was brons voor weer een speler van Paardensprong, namelijk Mehran Sprong, die ook 4 punten bereikte, maar één weerstandspunt minder dan Maurits. Om het club- en familiefeest van de Paardensprong compleet te maken werd het zusje van Mehran, Azadeh, beste meisje in de E-H groep. Gefeliciteerd alle prijzenwinnaars! We zullen op een later tijdstip een geschikt moment vinden om jullie de prijzen te “overhandigen”.

Top 10 Three Check met prijswinnaars3Top 10 Three-Checktoernooi en bekerwinnaars (klik voor complete uitslag en partijen)
Deelnemerslijst


Het Three-Check toernooi was erg leuk om te volgen en we zijn blij met het mooie deelnemersaantal in deze aftrap van de Staunton 150 jeugdtoernooicyclus. Woensdag 24 februari volgt het Crazyhouse-toernooi, en zondag 28 februari sluiten we de drieluik af met een regulier toernooi. De klap op de vuurpijl in dat derde en laatste toernooi zijn masterclasses van Vincent Valens die je kunt winnen. Je kunt je nog steeds aanmelden voor de resterende toernooien. Alle informatie vind je bij de toernooi-aankondiging. Tot woensdag bij het Crazyhouse-toernooi!


Verslag Staunton
Verslag Paardensprong