Twee dagen geleden is het Chessfestival Groningen begonnen. Dit schaaktoernooi kent onder wisselende namen en locaties een geschiedenis die tot meer dan vijftig jaar terug gaat. Wat al die tijd echter hetzelfde bleef was dat het toernooi rond de kerstdagen georganiseerd werd.

Natuurlijk is het toernooi vooral voor volwassenen bestemd, maar voor jeugdige schakers met weinig ervaring is het toernooi een prachtige gelegenheid om voorzichtig een volgend stapje te maken. Op Tweede Kerstdag namelijk start het gezellige vijfdaagse Compact toernooi en aan de onderkant hebben zich inmiddels al veel jonge spelers aangemeld. Niet zelden weten zij met hun veel lagere rating volwassen schakers die traditioneel op dit toernooi hun jaarlijkse potjes schaak spelen de stuipen op het lijf te jagen. Ondergetekende kan daar volop van meepraten, desalniettemin durft hij ook dit jaar de strijd met jullie weer aan...

Trouwens, Tweede Kerstdag mag je ook een bye nemen, dat doen er heel veel en dan zijn het in totaal dus slechts vier partijen die je speelt. O ja, nog iets, wat schrijver dezes ook van dichtbij meegemaakt heeft is dat je in acht jaar tijd van de Compact D-groep naar het hoofdpodium van het festival kunt doorstoten! Misschien jij ook! Aanmelden voor de Compact groep kan nog steeds, wellicht nog tot op de eerste dag zelf in de zaal. Dan pas vindt ook de definitieve indeling in groepen plaats, die is gewoon op rating.

Maar natuurlijk, niet iedereen wil vier keer een halve middag achter het schaakbord zitten. Voor hen is er op 28 december de Jeugd Grand Prix op dezelfde locatie. Gewoon zoals altijd, maar toch ook anders omdat je tussendoor een kijkje kunt nemen in de grote zaal waar je vast andere bekende kinderen tegenkomt maar ook grootmeesters uit binnenland en buitenland aan het werk kunt zien. Doe mee en meld je aan via dit Aanmeldingsformulier. Tot de 28-e!!!