Slechts 23 schakers wisten de weg naar Veendam te vinden op deze fraaie zomerse dag, maar daaronder wel de gehele top van het GP klassement. Het merendeel kwam uit in de A groep, maar koploper Rowin Berghuis had zich voor de concurrentie 'verstopt' in de B groep. Die won hij niet, maar hij haalde wel weer voldoende punten om aan de leiding te blijven. De Friese 'horde' ligt echter nog op de loer, dus de Boerster kan nog wel wat punten gebruiken tijdens de slot-GP van volgende week. In dit klassement tellen de beste 9 resultaten mee van de 11 GP's. Een niet deelname telt als 0 punten.
Van organisator Theo Mooijman ontvingen we onderstaand verslag.
Sinds de Grand Prix cyclus is gestart (weet iemand nog wanneer?) wordt het Winkler Prins jeugdtoernooi in die vorm gehouden. Vaak met heel veel deelnemers zoals in het seizoen 2014/2015 toen er 64, het magische aantal voor een schaaktoernooi, deelnemers waren.
Dit schaakseizoen, 2016/2017, waren er 'slechts' 24 aanmeldingen. Eén afmelding. Per e-mail doorgegeven in de ochtend. Ik was echter reeds om 10.10 uur de deur uitgegaan om de sleutels van de school te ontvangen en droeg ik dus geen kennis van de afmelding. Door tussenkomst van Friesche ouders (lang leve de mobiele telefoon) kwam de afmelding ons ter ore.
Dat we niet precies op tijd konden beginnen (daar ben ik erg op gesteld), lag echter ook aan de T.T. te Assen. De N33 werd op een bepaald moment afgesloten en dan wordt het B wegen rijden met veel bomen aan weerszijden van de weg. Het geluk was weer een beetje met ons toen duidelijk werd dat de afzegger en een gemelde laatkomer beiden in poule B zaten en dus in de eerste ronde tegen elkaar geplaatst konden worden. De vertraging viel dus mee. Een beetje inlopen was het devies, maar dat lukte niet. In elke ronde was er wel een partij die bijna een half uur vergde. Eén ronde ging daar zelfs flink overheen omdat er een tijdstraf moest worden uitgedeeld. Het arbitraire optreden kost tijd en met de straf (in casu: tijd bij-plussen bij 'het slachtoffer' van het onreglementair handelen) ben je zo een minuutje of zes, zeven verder. Dankzij de Sonneborn-Berger berekening konden wij beslissingspartijen vermijden en waren wij om 17.05 uur gereed voor de prijsuitreiking. Dat gaat met negen bekers een stuk sneller dan met vier en twintig zodat binnen een kwartier de ceremonie al weer voorbij was.
In groep A was Leandro Slagboom van Philidor 1847 Leeuwarden oppermachtig. Alleen zijn clubgenoot Dylan Torensma kon hem een halfje afsnoepen. De strijd om de beide andere bekers in groep A was wel spannend. In de laatste ronde verloor Willem Mooibroek (die tegen Leandro moest spelen) zijn tweede positie aan Olivier Zanoli. Olivier is lid van Caïssa en VAS, clubs uit Amsterdam. Dank aan zijn moeder die de grootste afstand moest afleggen om hem te laten deelnemen. Opvallend in groep A was het hoge aantal remises (negen), waarvan vier van Dylan.
In de beide andere groepen kwam slechts één remise voor.
In groep B won de oudste in leeftijd, Remmelt Hofstra. In deze groep viel Marthijn Kooistra op door te winnen van de beide andere prijswinnaars en te verliezen van de beide meisjes, Tetske en Stella. Grand Prix klassementsleider Rowin Berghuis, gekleed in een fraai T-shirt dat deze status op niet te missen wijze, uitdraagt, werd derde op basis van onderling resultaat.
In groep C wonnen Arend Spijker (3), Eli Alia Jorritsma (2) en Levi Sekema (1) al hun partijen op twee na. Eéntje tegen elkaar en ééntje tegen iemand anders. In zo'n geval kan Sonneborn-Berger uitkomst bieden (wat niet kan als men alleen tegen elkaar verliest) en dat lukte ook nog.
Met 23 deelnemers kon iedereen ruim zitten (één bord per tafel) en waren er natuurlijk ook minder ouders in het 'publieksdeel' van de zaal. Veel ruimte dus. Eén ouder was de gehele middag zeer geconcentreerd aan het studeren, er werd gelezen, gepuzzeld en op de smartphone gekeken.
De moeder van Olivier volgde de partijen van haar zoon zeer aandachtig: het kan haast niet anders dan dat zij een schaakster is. Een andere ouder had grootouders die ooit in de Kerkstraat woonden.
Daar ging de tussendoor wandeling naar toe. Het beste idee, naar mijn mening, had de vader die met zijn niet schakende dochtertje een rit ging maken met de STAR stoomtrein. Dat pas precies: kwart voor twee lopen naar het station en tegen vijf uur ben je dan weer terug in de speelzaal.
Met de Lidl en Poisz op 1 minuut afstand werden er ook wat boodschappen gedaan. Eén vader kwam zelfs met dertig ijsjes aanzetten om uit te delen aan de kinderen. Dat deden we bij de uitgang aan het slot tegelijk met het verstrekken van het aandenken aan dit toernooi.
Onder leiding van Marjet Veldhuijzen van Zanten gingen er al vroeg de nodige stoelen naar buiten.
Onder de overkapping van de entree van de school was het heerlijk toeven. Geen zon, wel een licht briesje en de prettige warmte van deze qua weer fantastische dag.
Mijn vaste teamleden, Annelies Baptist voor de voortreffelijke catering en Bram Baptist, als mede organisator, waren er gelukkig weer bij, zo ook Sjoerd-Jan, Sjoerd en Ronald als tafelleiders.
Ook vanaf deze plaats, mijn dank voor hun inzet.
Is het houden van een toernooi op vaderdag verstandig? Zijn er spelers die op zaterdagmorgen het weerbericht voor zondag lezen en besluiten dat water-vermaak toch een beter idee is? Zijn drie Grand Prix toernooien op een rijtje teveel van het goede? Denken spelers die in het Grand Prix klassement geen potten meer kunnen breken, aan het einde van het seizoen 'laat ik maar wat anders gaan doen? Dat zijn de vragen die bij mij opkomen (en bij het NOSBO bestuurslid jeugdzaken Marjet) als ik kijk naar de lage opkomst. De antwoorden komen vanzelf wanneer wij het Winkler Prins toernooi 2017/18 organiseren. Eén vraag was wel beantwoord: was de editie 2016/17 een succes? Ieder vond van wel.
NOSBO GP Veendam A Pnt WP SB NJR TPR W-We 1 2 3 4 5 6 7 8 OR GP |