(geschreven door Christy Hagen)

Voorafgaande aan het GP spelen broer en zus Urban een potje Hands 'n Brains tegen broer en zus Hagen

Voorafgaande aan het GP spelen broer en zus Urban een potje Hands 'n Brains tegen broer en zus Hagen


Ronde 1
Op een zonovergoten donderdag in Hoogkerk wordt het GP toernooi gespeeld wat hoort bij het NK voor de jeugd van 12 tot 18 jaar.
Beneden spelen de Nederlandse toppers in de grote zaal, boven, waar het inmiddels tropische temperaturen aanneemt, spelen de jeugd uit de noordelijke provincies, aangevuld met broertjes en zusjes van spelers aan het NK.
In groep A weinig verrassing, bijna alle favorieten winnen. Jim de Wit is de hele week al in Hoogkerk het nevenprogramma aan het volgen terwijl grote broer Evan bij het NK speelt. Al dat spelen is vast een goede voorbereiding, want Jim wint met zwart zijn eerste partij.
Aan tafel C in de eerste ronde opvallend veel remises, alleen D’andre wint van Kourosh.
In groep E wint Evan van Hannah. Evan is (nog) ratingloos maar blijkt vooral online veel geschaakt te hebben. We gaan de rest van het toernooi kijken hoe dit voor hem uitpakt op het bord.
In groep F weet alleen Nils Schuls met wit te winnen, de andere borden zijn de zwartspelers de beste.
Tafel K is het langste bezig deze eerste ronde. Joanne weet het Willem knap lastig te maken en in de partij die bijna 40 minuten duurt trekt Joanne met zwart aan het langste einde.


Ronde 2 
Nadat op tafel K en tafel G de laatste partijen van deze ronde klaar waren, hebben de vier spelers even een kleine pauze van een paar minuten gegund om op adem te komen. Een compliment voor alle kinderen! Vooraf had de organisatie gevraagd om stilte in de zaal: als je klaar bent wordt je verzocht lekker naar buiten te gaan. De kinderen hebben dat keurig gedaan! Hulde.
De tweede ronde gaat van start. In groep H spelen de twee koplopers deze ronde tegen elkaar. Vincent trekt in deze partij aan het langste einde en wint met zwart.
Alleen in groep I weet Leonard zijn positie met wit te verzilveren tegen Maksym.
In de andere zaal spelen dus de hoogste vier groepen. In de eerste ronden zien we daar geen grote verrassingen, immers, de ratings van de kinderen liggen in alle groepen behoorlijk dicht bij elkaar. In groep A heeft Jim met zwart gewonnen en hij gaat na twee ronden alleen aan de leiding, in groep B wint Vygo met zwart van Malem. In groep D wint Sven van Alexander, wiens grote zus ook in de zaal beneden meespeelt.
Yuan Li speelt met zwart op het laatste bord van deze ronde tegen Jesse in de E groep. Het is een partij die lange tijd gelijk op gaat, maar uiteindelijk verliest Jesse.
Op tafel K weten Joanne en Willem, ondanks hun monster partij van de eerste ronde, beiden te winnen.

Op sokken speelt het zoveel fijner!

Op sokken speelt het zoveel fijner!


Ronde 3
Al na 5 minuten zijn de eerste partijen alweer gespeeld! Zou het onoplettendheid zijn of is het zulk mooi weer dat ze liever buiten spelen? Wessel in groep F wint binnen no time zijn partij tegen Lin.
Op tafel F gaat nu Jan-Wietse Klein in zijn eentje aan de leiding, na zijn winst op Nils Schuls.
In groep G weten alle zwart spelers hun partijen te winnen! En na drie ronden gaat Thijs ten Dam alleen aan de leiding.
Aan tafel H is één van de spelers zo klein dat hij staat te spelen in plaats van zit te spelen, anders komt hij niet bij zijn stukken en aan een andere tafel wordt lekker op sokken gespeeld. Een GP is zo een leuke en laagdrempelige manier om met schaken in aanraking te komen
In groep J en K gaan na de derde ronde zelfs drie spelers aan de leiding, dus dat wordt in de volgende ronden nog heel spannend. Leuk om te vermelden dat in groep K vier van de zeven spelers meisjes zijn! Van de 12 tafels vandaag zijn er maar vijf waaraan geen enkel meisje meespeelt. Na deze ronde beginnen we al langzaam enkele koplopers te onderscheiden.
In groep D gaat Pranav van de Matadoren na twee ronden alleen aan de leiding.

Waarom zou je zittend spelen, als staand veel makkelijker gaat?


Ronde 4

De laatste ronde voor de ‘grote pauze’. Op tafel G een leuke partij tussen Ten Boer meiden Noa en Lieke. Als je elkaar zo vaak tegenkomt op de club en op de GP’tjes door het land, dan weet je natuurlijk precies wat de ander speelt.
Groep E neemt het er deze ronde van. Zij zitten na een dikke 20 minuten nog met drie borden te spelen. Evan en Nathan gaan samen aan de leiding en spelen in ronde vijf tegen elkaar. Dat wordt vast een spannende partij!
In groep F heeft Lin, als hoogste geplaatste, zijn dag duidelijk niet. In de vierde ronde verliest hij van Nils. Met zijn winst op Mart verstevigd Jan-Wietse zijn koppositie.
Thijs is in groep G nu los van zijn achtervolgers. Met winst op achtervolger Jente behaald hij een 4 uit 4 score, terwijl zijn achtervolger Hugo, remise speelt.
In groep H speelt Sven remise tegen Daniel, zijn directe achtervolger. Sven staat nu nog alleen bovenaan, maar de marges zijn klein.
Bij groep I is het gezellig bovenin. Drie spelers gaan daar aan de leiding. En toevalligerwijs ook de drie eerst geplaatste. Carolina wint als enige met wit op haar bord en staat samen met Job en Srikar bovenaan.
Groep J telt zeven spelers, dus iedere ronde heeft iemand daar een Bye. De koplopers Matthijs en Maurits-Jan hebben beiden 2,5 punt, maar een halve punt top de nummers 3, Benthe en Iesbrand die beide 2 punten hebben.
In groep K verliest Joanne in ronde drie van Jens, waardoor Willem na ronde 4 afstand kan nemen. Hij staat alleen bovenaan, met drie spelers op een punt achterstand. Het wordt daar nog erg spannend.
Hetzelfde beeld zien we in groep L, Mees is een volle punt los van zijn drie achtervolgers. In ronde vier weten alle witspelers hun partij te winnen.

Tegen vier uur komen de resultaten van de kopgroepen A tm D ook binnen. Zij hebben er inmiddels ook vier ronden op zitten.
In groep A gaan Hendrik en Dylan gezamenlijk aan de leiding met een 3,5 uit 4 score. De laatste partij is allesbepalend voor de eindzege hier.
Ook in groep B gaan er twee heren aan de leiding. Andrii en Mehran. Zij hebben echter, in tegenstelling tot Hendrik en Dylan, níet onderling gelijk gespeeld. We kijken wat de laatste ronde nog voor verrassingen in petto heeft. Ditzelfde zien we bij de C. Twee koplopers die in eerdere ronden al gelijk hebben gespeeld tegen elkaar.
Bij de D is het nog wel spannend. Niek staat alleen voor, op een vol punt tegen Pranavh die hij in de laatste ronde treft. Bij winst van Pranavh staan ze gelijk in punten.


Clubgenoten Lieke en Thijs in hun onderlinge pot in groep G


Ronde 5 en 6 
Bij tafel F staat Jan-Wietse er niet meer alleen voor. Hij heeft in de vijfde ronde gezelschap gekregen van Nils. Met twee overwinningen van Nils op rij waarbij Jan-Wietse verloor van Melvin, staan beide heren nu met de laatste ronde in het zicht op beide op 5 uit 6.
Bij groep G kan geen verrassingen meer in deze voorlaatste ronde. Met het ingaan van ronde 7 staat Thijs meer dan een punt los van de nummer twee, Noa.
In groep H gaan Daniel en Sven gelijk aan kop maar Vincent zit daar maar een halve punt achter! Sven en Vincent moeten in de laatste ronde tegen elkaar, dus wie gaat er met welke beker vandoor?
Job en Srikar gaan nog steeds samen aan de leiding in groep I. Met Leonard op een volle punt achterstand. Maar in de laatste ronden moeten Srikar en Leonard tegen elkaar. Er is hier nog niets beslist. Helaas heeft Carolina in de twee laatste ronden verloren en is zij haar koppositie kwijtgeraakt.
In groep J is het onvoorstelbare aan de hand: na zes ronden staat er vier spelers bovenaan met drie uit zes! Maar Pascal heeft in deze ronde een Bye, en voor de rest spelen allen tegen een ander.
Ook in groep K gaan er drie spelers aan de leiding. Joanne is weer back in the game en Willem is nu voorzien van twee andere spelers die azen op de beker. Willem en Jens hebben beiden vier uit zes en mogen in de laatste ronde tegen elkaar.
In groep L gaan Mees en Loïs gezamenlijk aan de leiding. Ze hebben beide een volle punt voor op Mei Ling en Elon die beiden 3 uit 6 hebben.
Met deze standen gaan we de laatste ronde in!

IMG 0896
Volle concentratie in de A-groep (al is Maurits wel met iets anders bezig?)

Ronde 7/ Ronde 5 (A, B, C en D)
Verrassing in groep A. Waar Dylan en Hendrik met gedeelde scores de laatste ronde ingaan, weet Maurits nog net een halfje af te snoepen van Hendrik. Dylan wint het volle punt tegen Jim. Daarmee wint Dylan dit GP, Hendrik wordt tweede en Jim derde.

Groep A

Podium A-groep. vlnr: Hendrik Heikamp (2), Dylan Roersma (1), Jim de Wit (3).


In groep B won Malem in de laatste ronde van Hannah. Malem, die net dit voorjaar Nederlands Kampioen tot 10 jaar werd stelde daarmee haar derde plaats veilig. Op onderling resultaat werd Andrii tweede. Hij verloor eerder van Mehran die daardoor de eerste prijs mocht ophalen. De eerste drie geplaatsten werden hier – in een andere volgorde weliswaar – dus ook de winnaars.

Groep B
Podium B-groep. vlnr: Andrii Kozhukhov (2), Malem Ngangbam (3). Mehran Sprong (1) wou niet op de foto.

In groep C een onderlinge pot die nog bepalend was voor de derde prijs. Als D’andre zou winnen Tigran, zou de beker naar hem gaan. Tigran won echter en mocht de beker voor de derde prijs meenemen. Djooz en Olav stonden beiden op een gedeelde plaats en wonnen beiden. Omdat ze onderling ook remise hadden gespeeld, moesten we kijken naar de SB punten. Die waren van Olav hoger, waardoor Olav er met de beker vandoor ging.

Groep C
Podium C-groep. vlnr: Djooz Linger (2), Olav Schuls (1), Tigran Barseghyan (3).

In groep D stond Niek met het ingaan van de laatste ronde al los. En hij doet wat hij moet doen en dat is winnen. Ook Wart en Tobias winnen hun partijen en worden resp. tweede en derde.
Dikke tranen in deze laatste ronde in groep E. Na een lange strijd moet Alhassen zijn meerdere erkennen in Thomas. De langste partij van deze ronde, maar helaas voor beide heren werd dit niet beloond met een beker. Evan kwam deze categorie in op een voorspelling van zijn sterkte. Immers, hij heeft nog geen rating. Maar na dit toernooi vast wel! Met een 7 uit 7 resultaat gaat hij met de eerste prijs naar huis. Tweede wordt Nathan die zijn beker meeneemt naar Amsterdam. Derde wordt Jesse Pijper.
Groep F kent een heel rijtje zeer sterke spelers die goed aan elkaar gewaagd waren. Met 6 uit 7 worden Nils en Jan Wietse eerste. Omdat Jan-Wietse hun onderlinge partij won neemt hij de eerste prijs mee naar huis. Derde prijs was voor Etienne.
In groep G was er maar één meneer die heerste over alle partijen. Thijs is lekker bezig om de hoeveelheid bekers van broer Bram te evenaren. Thijs nam dan ook de eerste prijs mee naar huis met een perfecte score van 7 uit 7. Tweede werd Jente Douma als tegenwicht voor de Ten Boer winnaars, hij neemt zijn beker mee naar Buitenpost. Noa Greve verloor deze laatste ronde van Jente en mag door dit verlies de beker voor de derde prijs mee naar Ten Boer nemen.
Groep H kent een kleine verrassing. Sven, die lange tijd bovenin stond, verliest van Vincent en daarmee een kans op een beker. Daniel heeft een sterk toernooi, met één verlies en één remise en neemt daarmee de eerste prijs mee naar huis. Vincent wordt tweede en Valentijn krijgt voor de derde plaats de beker.

PRIJSUITREIKING

UITSLAGEN

LIVESTREAM YouTube

Het volgende Grand Prix-toernooi is het GP Jan Oldenkamp in Hoogeveen. De inschrijving opent zo snel mogelijk.