Op zaterdag 13 januari 2024 vond in Dokkum het eerste Noordelijke GP-toernooi van 2024 plaats. Ook voor dit GP was de belangstelling weer enorm, waardoor de inschrijving binnen het record van 1,5 uur (!) alweer moest sluiten. O.a. door ziekte waren er - net als bij de voorgaande GP's - weer behoorlijk wat uitvallers, waardoor er voor iedereen van de reservelijst alsnog een plekje was, ware het niet dat twee spelers zich niet hadden afgemeld, waardoor de laatste persoon op de reservelijst niet meer tijdig geïnformeerd kon worden.

Daarom nogmaals het vriendelijke doch dringende verzoek om als je niet kunt komen, dit z.s.m. te laten weten. Wil je via Whatsapp op de hoogte gebracht worden als een toernooi-inschrijving opent, zodat je je altijd direct kunt schrijven: meld je aan voor de appgroep jeugdschaak.

Hendrik Heikamp ongenaakbaar
Waar Sono Folkers vorig seizoen heer en meester was in de A-groepen van de GP's is dit keer Hendrik Heikamp (De Twee Kastelen) duidelijk de sterkste. In Dokkum won hij alweer zijn 5e achtereenvolgende GP! Was het bij het GP Chessfestival nog een gedeelde eerste plaats, dit keer kon niemand Hendrik bijhouden. Ondanks het feit dat hij 'slechts' de derde rating van de A-groep had, versloeg hij iedereen, waardoor hij ook de maximale GP-score van 20 punten wist binnen te slepen. Dit is van belang in de strijd om de leiding in het GP-klassement, waar Hendrik tot dit toernooi op nummer 2 stond (update volgt spoedig).


Hendrik HeikampHendrik Heikamp is oppermachtig bij de GP's (foto GP Chessfestival)


Op de tweede plaats eindigde Ghilon Etienne (Staunton) die pas op het laatste moment vanaf de reservelijst was toegevoegd. Hij verloor alleen van Hendrik. Dagmar Luijkx (Paardensprong) eiste de derde plaats op. Lees hieronder in het verslag van de organisatie over de uitslagen in de andere groepen.

Op 27 januari gaat de GP-cyclus verder met de GP Henny Collignon. De inschrijving daarvoor opent spoedig.

UITSLAGEN
Toernooi-informatie
Verslagen: Friese Schaakbond | SC Assen | SC de Paardensprong
 

VERSLAG BERNARD KEIZER (ORGANISATIE):

Hendrik Heikamp wint GP-toernooi Dokkum

Zestig jonge schakers, tussen 6 en 16 jaar oud, bekampten elkaar zatermiddag 14  januari in Dokkum. In de intieme zalen van gebouw Nehemia waren zij verdeeld over poules van 6 en 8 spelers, naar ratingsterkte. Na ruim drie en half uur denkwerk en strijd bleek Hendrik Heikamp uit Twijzel onbetwist de sterkste, met een 100 % score!

Het Dokkumer toernooi werd voor de 51e keer gehouden. Opvallend was dit maal de ruime vertegenwordiging van spelers uit de omliggende regio. Een derde deel van de deelnemers waren lid van de verenigingen De Donger, uit Dokkum, De Twee Kastelen, uit Buitenpost, en Schaakwoude, uit Damwâld. Zij wonnen ook een evenredig deel van de prijzen, die bestonden uit drie bekers per groep. Naast winnaar Heikamp, van DTK, viel ook Ruben Zarojan, van De Donger, op met een 100 % score. Hij speelde pas zijn eerste toernooi. Dit laatste gold ook voor beker-winnaars Enes en Werner van de Donger. En wellicht idem dito voor jonge talenten van elders. Het meeste eremetaal ging naar De Paardesprong, uit Groningen, op de voet gevolgd door De Donger en Schaakwoude.

Voor de vele meegekomen ouders en begeleiders  waren  een koffie- annex leeskamer en een ruime entreehal beschikbaar.  Zodoende bleven de speelzalen prima leefbaar voor de schakers.

De gedetailleerde uitslag:

Groep A:

1. Hendrik Heikamp, Twijzel

2. Ghilon Etienne, Groningen

3. Dagmar Luijkx, Muntendam

Groep B:

1. Bram Baarspul, Haren

2. Hylke Noordhof, Groningen

3. Simon Botter, Leeuwarden

Groep C:

1. Ben Kruize, Groningen

2. Dennis Bezemer, Ureterp

3. Yuan Li Ma, Groningen

Groep D:

1. Jesse Pijper, Niekerk

2. Wessel Dijkstra, Assen

3. Steijn Hoekstra, De Valom

Groep E:

1.Ritske Tulner, Akkrum

2. Timo Kuipers, Ten Boer

3. Vincent Greven, Ten Boer

Groep F:

1.Steph van der Scheur, Groningen

2. Nills Kroodsma, Janum

3. Enes Adiguzel, Dokkum

Groep G:

1. Ruben Zarojan, Dokkum

2. Ruben rozenga, Damwâld

3. Matthijs Dijkstra, Damwâld

Groep H:

1. Klaas-Jan Helmantel, Haren

2. Elon Steeds, Gorredijk

3. Werner Meinsma, Dokkum