Het is weer begonnen. De Grand Prix karavaan had zijn Grand Départ traditioneel in Ten Boer. Net als in de Tour de France heeft het Grand Départ van onze karavaan iets extra’s. Extra sponsoring, extra prijzen, veel pers aanwezig en de spanning is bij de schakers en begeleiders te voelen. Hoe staan ze er voor? Komen ze uitgerust na een lange vakantie in de startblokken of hadden ze juist wat meer aan schaken moeten doen?

hier gebeurt het

Eén van de favorieten zoals Daan Noordenbos (SC Ten Boer en winnaar van het GP 2014-2015), blijft rustig als hij bestookt wordt met vragen, “ik ga gewoon winnen vandaag. Deze proloog ligt mij wel. 15 minuten of 20 minuten op de klok maakt mij niet zoveel uit. Ik ga in oktober meedoen met de Haren Challenger en ben inmiddels ook met duurtraining begonnen”.

Het grootste kanon van de karavaan op de lange afstanden, Machteld van Foreest (SC Haren) is wat minder uitgesproken over haar kansen: “ik moet de eerste ronde tegen Loek van der Hagen (SC Haren en 2e GP 2014-2015), de korte baanschaker uit mijn ploeg. Hij heeft woensdag jl. nog het internet Grand Prix (groep 3+4/ 5minuten) gewonnen. Deze proloog ligt hem goed”.

En wat te denken van Tijmen Hofstra (SC Leek, vorig seizoen net geen prijs)” “die is zo snel”. De andere lange afstand specialist  Marrit Adema (SV Meppel) had via haar KNSB rating een startbewijs in de voorste groep (groep A) bemachtigd. Zo kon ze in ieder geval 5 minuten langer nadenken. Gerbrich Kroon (SC Ten Boer) had haar startbewijs in groep A aan Loek van der Hagen afgestaan in ruil voor een plek in groep B. Een tactisch zetje van de Harener ploeg?  Zijn de coalities tussen de clubs nu al begonnen werd er gesmoesd? Een goede zet zo bleek later voor beiden.

ten boer kaart

PLOEGEN

Schaakclub Ten Boer: Zeer sterk in de breedte met als absolute kopman Daan Noordenbos in de gelederen.      

SC de Paardensprong: Heeft al veel grote talenten voortgebracht en moet het hebben net als Ajax van de jeugdopleiding. Rogier Visser en Menko Damwichers worden nu al gespot door  meerdere clubs

SV Meppel: met liefst 12 schakers van start gegaan. Ze hebben lang nagedacht over de kleur van hun shirt. Was het de lievelingskleur van kopvrouw Marrit?

De matadoren van superhiddo: Met het supertalent Willem Mooibroek die onlangs maar liefst 200 ratingpunten steeg!

Schaakgezelschap Staunton: Niet altijd opvallend aanwezig maar gaan er meestal met de prijzen vandoor.

SC Leek: De groene familieclub met als kopman Tijmen Hofstra de kortebaanschaker die zich de laatste tijd duidelijk profileert in de lange afstanden. Een gevaarlijker outsider dus!

SC Assen: De schakers met de donkere shirts waarvoor het altijd oppassen is. Vooral kopvrouw Lyne Bruggink staat bekend al een reuzendoder!

ScePU: Joppe Kok, grillig en sterk, weet zich gesteund door schakers uit Ten Boer en de Coach van Haren (dit is een publiek geheim)

SC Haren: een fusie van twee familieclubs aangevuld met het talent uit Gieten Tim Bredek.

De karavaan wordt aangevuld met veel kleine clubjes, eenmansbedrijven en schoolschakers.

ten boer 4

DE RACE

Na het startschot van de Christian Prudhomme van de GP-karavaan, Roelof Kroon, begon “de match contre la montre”.  Versnaperingen rondom het circuit waren volop te koop, evenals goede literatuur uit het tentje van Jozias Hillenkamp. Het publiek kon ook lekker genieten van het zonnetje met een kopje koffie. Wel jammer dat de Harmonie van Ten Boer het liet afweten. Er was overigens tijdens de partijen genoeg te beluisteren, vooral in groep I waar de pas 5-jarige Jamie Pathuis iedere zet en beweging becommentarieerde. Als hij na zijn schaakcarrière geen journalist wordt weet ik het ook niet meer.

Uitslag: Daan Noordenbos liet zowel de korte baanschakers als lange afstandsschakers ruim achter zich en kan in het geel (Sorry, wit met goud?) straks weer beginnen. Over het algemeen waren de korte baanschakers in het voordeel. Gerbrich Kroon met 5 uit 5! 1e  in groep B komt ook in de leiderstrui evenals David Bandstra, 1e met 5 uit 5 in groep J!

Alle uitslagen zie je hier.

Lees ook het artikel van het sportblad l'equipe uit Ten Boer door Roelof Kroon zelf

extra bijlage sportblad Léquipe, groep B tot en met J

het clubblad van de Paardensprong

het blad "Meppel oranje boven"

clubblad van ploeg SC Assen

ScEPU magazin

tijdschrift de Matadoren