Op zaterdag 15 december 2023 vond het GP Emanuel Lasker Jeugdkersttoernooi plaats in Sint Jabik. Ook hier waren alle te vergeven 62 plekken binnen een etmaal vergeven, maar door de vele rondgaande virussen bleven er uiteindelijk toch wat stoelen leeg.

Hendrik Heikamp was oppermachtig en won met 5 uit 5 de A-groep. Na de GP van Buitenpost en die van vorige week in Bolsward is dit al de derde opeenvolgende GP-zege voor Hendrik. Daarmee doet hij uitstekende zaken voor het GP-klassement dat binnenkort weer bijgewerkt wordt. Natuurlijk waren er veel meer mooie prestaties; lees daarover alles in onderstaand verslag van organisator Thys Tuinstra.

UITSLAGEN
TOERNOOI-INFORMATIE
GP-KLASSEMENT
Verslagen: Paardensprong

Het laatste GP-toernooi van 2023 vindt plaats op donderdag 28 december:
GP Chessfestival


VERSLAG THYS TUINSTRA (ORGANISATIE):

Hendrik Heikamp wint heerlijk middagje schaken in Sint Jabik!

Op zaterdag 16 december j.l. vond in MFC ’t Beerdhuus in Sint Jabik het 21e Lasker Jeugdkersttoernooi (nieuwe stijl) plaats. Door de geweldige promotie van het jeugdschaken in Friesland en vooral ook Groningen barsten de toernooien voor de jeugd sinds een aantal jaren uit hun voegen. De organisatie (Mark en Thys) had al vroeg in het seizoen besloten om het maximum aantal deelnemers deze keer te verlagen naar 62, omdat het tijdens de vorige editie simpelweg te druk was om de belangrijke waarden van het toernooi (sfeer, gezelligheid, kwaliteit) voor iedereen te kunnen waarborgen. De ervaren schaakvrienden lieten zich hierbij niet van de wijs brengen door toernooien die op het laatste moment het maximum aantal deelnemers juist verhoogden.

Het was al geen verrassing meer, dat het aantal van 62 binnen vierentwintig uur was bereikt. Een reservelijst werd aangemaakt en alle voorbereidingen werden getroffen. Helaas kwamen er door een rondwarend virusje de laatste dagen veel afmeldingen, waardoor de teller uiteindelijk bleef steken op 55. Een prachtig aantal uit alle delen van het land. Uit Friesland, Groningen en zelfs Leidschendam, Zeist en Oegstgeest (achterkleinkinderen van de mede-oprichter van de schaakclub Emanuel Lasker, ‘dokter’ Hoitsma).

Joachim van Philidor was bereid gevonden om de indeling te maken en de uitslagen live online te zetten tijdens het toernooi. Een mooi extraatje voor de schakende jeugd en hun ouders/begeleiders.

Rond 13.00 uur was iedereen binnen en kon het toernooi worden geopend door Thys. De nieuwe sponsor, Ynsjoch administratie en advies uit Sint Annaparochie, werd geïntroduceerd en bedankt voor hun financiële steun, de toernooiregels werden uitgelegd en om klokslag 13.15 uur barstte het festijn los.

Het werd een middag voor in de boeken. De jeugd schaakte er onder de bezielende leiding van een vast team vrijwilligers lustig op los, terwijl de ouders/begeleiders zich konden vermaken in de foyer. Hier kon de inwendige mens ook worden versterkt, de catering (Brand, Albert, Marian, Rianne en Siedrick) maakte overuren. Overal heerste een fantastische sfeer, geweldig om te zien en mee te maken! Jan maakte de foto’s en tussendoor werden de aanwezigen ook nog regelmatig getrakteerd op lekkernijen door Ruurd, Gerrit en Siedrick. Daarnaast kregen alle kinderen aan het einde van de dag een kleine herinnering mee naar huis. Laskerlid Murk had voor een ‘probleem’ gezorgd, dat de kinderen tijdens de middag konden oplossen. Murk had hiervoor zelf drie prijzen beschikbaar gesteld, top!

Rond vijf uur was het tijd voor de prijsuitreiking, maar eerst werd Brand de Haan in het zonnetje gezet en bedankt voor zijn jarenlange, tomeloze inzet voor het jeugdtoernooi. Brand stopt er nu mee en dat is best wel even een ‘dingetje’. Een mooie emmer met lekkers vielen hem en zijn vrouw Griet ten deel.

De oplossing van het schaakprobleem was; Da3 en veel deelnemers hadden dat goed. Er waren twee prijzen voor de goede oplossingen, gewonnen door Daniel van der Kooi en Melvin Roersma, en één voor zowel goede als foute oplossingen, Nills Kroodsma was hierbij de gelukkige.

Groep H, vakkundig geleid door Hein, werd een prooi voor Friso Hobma met 5,5 punt uit zes partijen. Hij speelde remise tegen de nummer twee, Lucas Hentzen, had dezelfde ‘sb-punten’, maar uiteindelijk net een ‘TPR-puntje’ (*) meer. De derde prijs was voor Thobin Gorter met 3,5 punt.

Tafelleider John kende in groep G een bijzondere ontknoping. Er eindigden maar liefst vier kinderen met 4 punten in deze groep. Nadat Joachim en Thys alle criteria hadden bekeken, was de conclusie dat Daniel van der Kooi in deze groep net buiten de prijzen viel. Derde werd Vic Okken, tweede Henry Zeng en groepswinnaar werd Samgar Steeds.

John had ook de leiding over groep F. Hier eindigde Jesse Stevens als derde met 4 punten, tweede werd Steijn Hoekstra, eveneens met 4 punten. De eerste prijs was voor Twan Hallema, hij veroverde 5 punten.

Joop mocht zich deze keer ontfermen over de groepen D en E.

In groep E werd Melvin Roersma derde met 4 punten, met evenveel punten als Jente Douma, de nummer twee. Jente won de onderlinge confrontatie. Jelle Sijtema was in deze groep ongenaakbaar met 6 uit 6.

Groep D werd een prooi voor Sarah Schipper, met 5,5 punt, Jinchen Zang volgde op een half puntje en werd tweede. Met 4 punten nam Keo van der Bij in deze groep ook nog een prijsje mee naar huis.

GP Sint Jabik 2023 prijsuitreikingGrote belangstelling bij de prijsuitreiking

De groepen B en C werden geleid door Mark.

In groep C twee deelnemers met 4,5 punt. Op onderling resultaat werd Hannah Bakker eerste en Joris Bakker tweede. Nu ik dit verslag zo schrijf vraag ik me ineens af of dit zus en broer waren😊 Met 3,5 punt werd Tobias Urban derde.

Ook spanning volop in groep B. Met 5 punten was Daniel Medendorp hier de sterkste. Hij verloor alleen van Jesse Kooke, met 4 punten de nummer twee. Olav Schuls was de nummer drie met 3,5 punt.

En dan de A-groep, met traditiegetrouw Thys als tafelleider. Hendrik Heikamp maakte hier zijn favorietenrol waar, door alle 5 potjes te winnen. Met name in de eerste ronde kende hij enig fortuin (maar dat hoort ook bij schaken) in zijn partij tegen Simon Botter, de nummer twee met 3 punten. Dylan Roersma werd in deze groep derde, eveneens met 3 punten, terwijl Jim de Wit op basis van TPR-punten (*) nipt buiten de prijzen viel.

De gigantische wisseltrofee ging dus voor een jaar mee naar Twijzel en dat ligt in Fryslân!

De Chinees na afloop smaakte weer als vanouds.

Vanaf deze plek wil ik alle deelnemers, ouders, begeleiders en vrijwilligers, bedanken voor een geweldige middag op ’t Bildt! Zonder jullie geen toernooi, het kan niet vaak genoeg worden gezegd…

Fijne kerstdagen en graag tot volgend jaar!!!

Groetnis út Bitgum fan T.T.

P.S. Er is een drinkfles blijven liggen. Mocht je hem missen, neem contact op met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(*) Noot van de redactie: in afwijking op het GP-reglement is bij dit GP per abuis de TPR als derde tiebreak gebruikt, i.p.v. de voorgeschreven barrage of ex aequo eindigen.


Schaken kerst