Welkom op de toernooipagina van de GP Lytje Willem 2023! 

LIVESTREAM DE STAG | LIVESTREAM V.D. WERFF 
UITSLAGEN  

Foto's: Joris Brouwer | Martijn Hardeman (*)
Verslagen: Assen | Friese Schaakbond | Hoogeveen | Matadoren | Paardensprong | Staunton
Toernooiaankondiging

Ouder-kind-toernooi  

Volgende GP: 28 oktober Buitenpost!


(*) Mocht er per ongeluk iemand op de foto staan die dat niet mag/wil, laat het graag weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan corrigeren we dit z.s.m. 


Op vrijdag de 13e leek het noodlot toe te slaan toen door hoog water boten naar Schiermonnikoog uit de vaart genomen werden. Voor geen gat te vangen, zette de organisatie in allerijl de zeilen bij en werd het toernooischema zodanig aangepast dat het toch nog tussen de verlate heen- en terugvaart paste. Daar waar de organisatie afmeldingen vreesde door het ingekorte toernooi, kwamen er na het wereldkundig maken alleen nog maar aanmeldingen bij.

Uiteindelijk namen er 111 (!) deelnemers plaats achter de borden, waarmee dit - op de GP-finale van afgelopen seizoen na - het grootste GP-toernooi is dat ooit in het Noorden is gehouden! Niet alleen de kwantiteit was overweldigend, ook qua sfeer en organisatie was het een fantastisch toernooi. Lees hieronder het mooie verslag van Christy Hagen.
GP Lytje Willem Schiermonnikoog 2023 speelzaalDit jaar werd op twee locaties gespeeld. Hier de vertrouwde speelzaal in Hotel v.d. Werff

VERSLAG CHRISTY HAGEN:

(foto's: Martijn Hardeman)

Op zaterdag 14 oktober vond een stormachtige zesde editie plaats van de Lytje Willem Grand Prix op Schiermonnikoog. Of zoals Esther Hagen van de organisatie al zei: “We kunnen het tij niet keren, en juist dat getijde leek eventjes in ons vaarwater te zitten, maar… gelukkig hebben we nog zeeën van tijd vandaag om er iets moois van te maken. Ons toernooi valt zeeeeeker niet in het water. Dat we doorgaan staat als een paal boven water!”

U begrijpt, er moest vanwege het weer wat geschoven worden. Wat heet, de veerboot van 09.30 uur op zaterdagochtend, toch de belangrijkste toevoer voor dit toernooi, werd vanwege de hoogwaterstand uit de vaart gehaald. Niet omdat de boot niet kan varen op hoog water, maar omdat de aanlegsteiger een paar uur lang onder water heeft gestaan. Op vrijdag hadden we daarom top-crisis-overleg met de NOSBO. Want wat te doen? Na overleg besloten we om het toernooi door te laten gaan, in aangepaste vorm: kortere speeltijd voor de toptafels, geen lange pauzes en door tot het laatste moment. We hadden nog gevreesd dat hierdoor misschien deelnemers zouden afhaken, maar jullie zijn geweldige bikkels! Er kwamen zelfs nog twee extra aanmeldingen binnen. Met deze achtergrond willen wij als organisatie, nogmaals alle deelnemers bedanken dat ze tóch allemaal gekomen zijn en dit toernooi tot het op één na grootste jeugdschaaktoernooi van Noord Nederland hebben gemaakt!


GP Lytje Willem Schiermonnikoog 2023 op de bootZodra de boot vertrok, ging het schaakfestijn van start!


Dan de schaakinhoudelijke kant van het verhaal. Met zo’n groot aantal spelers kwam de grens van onze oorspronkelijke speellocatie, Hotel Van der Werff, in beeld. We moesten daarom op zoek naar een tweede locatie, op loopafstand van het hotel. Die hebben we gevonden in de Stag, het cultuurcentrum van het eiland. Omdat we hier de beschikking hebben over een grote zaal, werd hier ook de opening en afsluiting van deze dag gehouden. Na de aanmeldingen, het in ontvangst nemen van het traditionele toernooishirt en de opening, konden de spelers hun tafels opzoeken. Een recordaantal van 16 groepen, 8 in Van der Werff, met elk 8 spelers. En 8 in de Stag, met elk 6 spelers. Ook leuk. Hoewel op Schiermonnikoog geen schaakclub is, maar alleen schoolschaken wordt georganiseerd, deed er een recordaantal van 8 eilanderkinderen mee. We zijn stiekem een beetje trots.  


GP Lytje Willem Schiermonnikoog 2023 openingDe opening voor een volle zaal in de STAG


De spelers in Van der Werff hadden 15 minuten op de klok, de spelers in de Stag ook, maar dan met 5 seconden increment daarbij. Op beide locatie was dit jaar voor het eerst een livestream aanwezig, zodat de ouders in de ouderruimte (en zelfs thuis!) toch mee konden kijken met de partijen.

Groep P

In groep P de verrassing van de dag. Vlak voordat het toernooi begon, kwam David Met langs. Hij was op vakantie in Hotel Van der Werff, had de schaakborden zien staan en wilde weten of hij nog mocht meespelen. Dat kon! Want in groep P waren tot op dat moment slechts 7 spelers. David complementeerde de groep, zag en overwon! Met een score van 6,5 uit 7 de winnaar van deze groep. ’s Avonds bij het uiteten gaan stond de vuurtoren te pronken op tafel. Tweede in deze groep werd Vince Bult van SC de Paardensprong, die alleen verloor van David en Esmee Willems. Als derde is geëindigd Lot Bergwerff van Schiermonnikoog, een thuiswedstrijd voor haar en haar allereerste toernooi. Zij had evenveel punten als William Helder, ook van Schiermonnikoog, maar Lot trok in de barrage aan het langste eind. William had uiteindelijk een prachtige mat op één van zijn collegaspelers: met twee tot dames gepromoveerde pionnen, zijn oorspronkelijke dame én twee lopers wist hij de koning mat te zetten.

GP Lytje Willem Schiermonnikoog 2023 groep POok in groep P volop strijd!

Groep O

In groep O zaten zeven spelers, zij hebben allen één partij minder gespeeld. Winnaar werd Thijs van Dam van SC Ten Boer, hij wist al zijn partijen te winnen. Tweede werd Rowen Bult (SC de Paardensprong) en derde werd Melle Bergwerff die net als zusje Lot een thuiswedstrijd speelde en op zijn eerste toernooi ook gelijk een vuurtoren mee naar huis mocht nemen.

Groep N

Groep N werd een prooi voor drie van de spelers, zij wonnen alle drie met overtuigende cijfers en hebben alleen punten laten liggen in hun onderlinge partijen. Eerste is geworden Yuan Li Ma (SC de Paardensprong) met de volledige score van 7 uit 7. Yuan heeft nog geen rating, want hij heeft tot nu toe alleen maar online geschaakt. Wellicht komt daar na dit toernooi verandering met dit mooie resultaat. Tweede werd Nynke Heikamp (De Twee Kastelen), die alleen verloor van Yuan Li Ma. Derde werd Piter Dijkhuijsen die alleen van Yuan en Nynke verloor. Voor Piter was het nogal een reis geweest, samen met zijn broer Thomas, die later in dit verslag nog ter sprake zal komen. Zij spelen bij SV Voorschoten en logeerde voor dit toernooi bij familie in Friesland.

Groep M

In groep M vinden we alleen heren, geen dames aan tafel dit keer. Hier vinden we twee spelers met een score van 6 uit 7. Spannend! Maar omdat Johann Medendorp (SC Ten Boer) de onderlinge partij had gewonnen van Imre, ging Johann er met de beker vandoor. Clubgenoot Imre Drenth werd daardoor tweede, vóór Nils Schuls van de Matadoren met een mooie score van 4 uit 7.

Groep L

De mannen van tafel L maakten er tot het laatst een spannende dag van en uiteindelijk ging iedereen wiens naam met een T begint met een prijs naar huis. Met een uitslag waarbij 4 jongens eindigden op 4 punten waren ze mooi aan elkaar gewaagd. Uiteraard met een terechte winnaar die alle partijen heeft gewonnen; Tobias Urban van SC de Paardensprong. Ook op onderling resultaat konden de heren niet betrapt worden op een rangorde, dus zijn de SB punten uiteindelijk doorslaggevend geweest. De tweede plaats was voor Tygo Willems, Timo Kuipers (SC Ten Boer) mocht de beker voor de derde plek in ontvangst nemen. Nog een vermelding voor Wessel Dijkstra (SC Assen) en Finn Kooke (Staunton) die beiden ook 4 uit 7 hebben gehaald. Mooi om te zien dat het soms zo fanatiek aan toe ging dat de verliezer niet in staat was langs te komen om de uitslag door te geven.


GP Lytje Willem Schiermonnikoog 2023 Wessel DijkstraPech voor Wessel Dijkstra die met evenveel punten als nummer 2 toch net buiten de prijzen viel. Volgende keer beter, Wessel!


Groep K

In deze groep vinden we voor het eerst een speler die deze dag niet tot het scoren van punten kwam. Wie wel lekker bezig was, was Lieke Koolaard (SC Ten Boer). Met een score van 6 uit 7 werd zij eerste. Tweede werd Sven Rademaker (SC de Paardensprong), ook met 6 punten, maar omdat hij verloren had van Lieke kreeg hij de vuurtoren voor de tweede plek. Derde werd Dániel Klauber van de Matadoren met 4 uit 7.

Groep J

In deze groep zaten de ratings wel heel dicht tegen elkaar aan, het verschil tussen de hoogste en laagste was maar 51 ratingpunten. Dat viel ook op in de puntentelling want iedereen in deze groep heeft tenminste twee partijen gewonnen. Olav Schuls (Matadoren) was vandaag de sterkte in deze groep, met een resultaat van 6 uit 7. Hij verloor alleen verrassend van Hannah de Jong, die als laatste eindigde, maar deze mooie partij tegen Olav toch in haar zak kan steken! Tweede werd Yildert Kempenaar van Philidor, derde werd Etienne Fleurke van Staunton.


GP Lytje Willem Schiermonnikoog 2023 podium groep JEen blije Olav Schuls wint groep J. De andere podiumfoto's vind je in het fotoalbum.


Groep I

In deze groep bleef het tot op het laatste moment spannend omdat ook hier een barrage nodig was om de onderlinge stand te bepalen. Abe van der Kolk (SC de Paardensprong) heeft naar horen zeggen de schaakstukken aan de wilgen gehangen maar wilde voor het Lytje Willem toernooi nog wel even over zijn hart strijken. Door winst op Nena Bruins (SC Assen) in de barrage is de tweede prijs voor Abe. Nena werd hiermee derde en winnaar van deze groep met een volledige score van 7 uit 7 werd Bram Baarspul van SC Haren.

Groep H

Voor deze groep verhuizen we van Hotel van der Werff naar de Stag. Want vanaf de H tafel hebben ze vandaag geschaakt met zes spelers en met increment: 15+5 op de klok in plaats van 15 minuten p.p.p.p. Hier waren drie heren duidelijk op dreef vandaag. De derde prijs ging met Joris Bakker mee naar Ten Boer, die alleen verloor van de winnaar en remise speelde tegen de nummer twee, Melle  Hoogschagen van SC de Paardensprong. Melle speelde tweemaal remise, namelijk tegen Joris en tegen Tigran Barseghyan, die uiteindelijk eerste werd met een score van 4,5 uit 5. Tigran speelt nog niet bij een club, extra knap dus!

Groep G

Geen grote verrassingen in groep G, ook hier lagen de ratings dichtbij elkaar. Ondanks verlies in de tweede ronde van Merijn de Haas (SC Ten Boer), die derde werd, winst voor Sebastiaan Houpst van De Twee Kastelen. Tweede werd Thijmen van Dellen van SC Ten Boer. Zowel Thijmen als Sebastiaan hadden 3,5 uit 5, maar omdat Sebastiaan hun onderlinge treffen had gewonnen ging de eerste prijs naar Sebastiaan.

GP Lytje Willem Schiermonnikoog 2023 vuurtorensDe felbegeerde vuurtorens haalden het beste in de schakers naar boven


Groep F

In groep F vinden we voor het eerst weer een speler die puntloos bleef dit toernooi: Gideon de Jong speelde op 30 september jl. nog de sterren van de hemel met het JCC C-team van SC Paardensprong in Amsterdam door die dag 1,5 uit 2 te halen, vandaag had hij duidelijk zijn dag niet. Jesse Kooke (Staunton), Olaf List (SC Ten Boer) en Ties Boers (SC de Paardensprong) gingen er uiteindelijk met de vuurtoren voor de derde, tweede en eerste prijs vandoor.

Groep E

Danique Dokter van SC Ten Boer, met een rating van 960 (laagste in deze groep) werd knap derde. Tweede werd Matthias Weening (SC de Paardensprong) met een score van 4 uit 5, evenveel als clubgenoot Mehran Sprong die naar huis gaat met de eerste prijs. Matthias verloor namelijk alleen van Mehran. Terwijl Mehran verrassend verloor van andere clubgenoot Casper Hoogschagen, die deze dag helaas maar één partij gewonnen heeft, van Mehran.

Groep D

Stijn Faber van SC Assen was in topvorm deze dag: met een volledige scoren van 5 uit 5 werd hij eerste. Tweede werd Kaj Kremer van SC de Paardensprong met 3 uit 5 en derde werd Bram Gerds met een score van 2,5 uit 5. Leuk detail: alle drie de heren speelde in de laatste ronde met zwart en deze wisten ze alle drie te winnen. Wit begint, zwart wint?


GP Lytje Willem Schiermonnikoog 2023 groep DDe handen worden geschud in groep D

Groep C

Hebben we in lagere groepen wel gezien dat het spannend werd wie er eerste of tweede werd, of tweede of derde, in deze groep waren er maar liefst drie (!) spelers met een score van 3,5 uit 5. Alledrie een vuurtoren dus, maar wie zou welke krijgen? Op onderling resultaat heeft Imara Hardeman (SC de Paardensprong) gewonnen van Theo Kudernac (Staunton). Die laatste speelde remise tegen Lútzen Kempenaar van Philidor maar Lútzen speelde óók remise tegen Imara. Verwarrend. Het reglement schrijft voor dat in zo’n geval het aantal punten dat je hebt gescoord tegen de spelers met wie je gelijkstaat bij elkaar worden opgeteld en dat degene met de hoogste onderlinge score wint. Dat was Imara die 1,5 punt scoorde tegen Lútzen en Theo, waarmee ze eindelijk de door haar felbegeerde vuurtoren in bezit kreeg. Lútzen (1 punt uit de onderlinge partijen) werd tweede en Theo (0,5 punt onderling) derde.

Groep B

Deze groep speelde net als groep A óp het podium van de Stag. Een ereplaats dus. De resultaten lagen allemaal dichtbij elkaar, met als kleine uitschieter naar boven, Hendrik Heikamp van De Twee Kastelen. Dit keer niet aan de A-tafel, de oktoberratings van de KNSB zorgden hier en daar voor een kleine verschuiving op de tafels. Met een score van 4 uit 5 werd hij eerste. Hendrik verloor alleen in de laatste ronde verrassend met wit tegen Maurits Hagen van SC de Paardensprong, die tweede werd met 3 uit 5. Evenveel als Elisa Oostinga (SC Ten Boer), maar omdat Maurits hun onderlinge partij won kreeg Elisa de derde prijs. Hendrik zei later dat hij de laatste partij wat meer risico had genomen omdat hem de winst niet meer kon ontgaan, maar de kans is groot dat hij dat niet nog eens zal doen. Misschien dat hij ietwat in de war was geraakt door zijn partij tegen Dagmar Luijkx. Hendrik drukte na zijn zet per ongeluk de klok bij z’n buren in. Zoiets verwacht je niet, dus de verbazing bij overbuurman Daniël Sauchelli was groot. Maar Hendrik schrok er zelf het meeste van en wist niet hoe snel hij, met veel excuses, de situatie weer moest herstellen. Waarna beide partijen werden voortgezet alsof er niets gebeurd was. Kan gebeuren Hendrik 😊.


GP Lytje Willem Schiermonnikoog 2023 verkeerde klok ingedruktConsternatie in groep B nadat de verkeerde klok is ingedrukt


Groep A

Een nieuw gezicht in de A groep: Thomas Dijkhuijsen was vanuit Den Haag al op vrijdag met broertje Piter richting Friesland gereisd om op zaterdagochtend de boot te pakken. Dat werd uiteindelijk de zaterdagmiddagboot, maar al dat gereis heeft wel wat opgeleverd! Namelijk de eerste prijs en daarmee ook de cup met de Grote Oren: de Lytje Willem Grand Prix bokaal! Door de broertjes Schuls meegenomen uit Groningen, want titelverdediger Sono Folkers kon kampioen worden met zijn voetbalteam. Keuzes, keuzes. En zo belandde de beker, zonder Sono, op Schiermonnikoog. Het komende jaar staat de toernooibeker samen met de vuurtoren te blinken in het westen, natuurlijk hopen we dat Thomas hem volgend jaar weer komt verdedigen. Thomas werd eerste met een score van 3,5 uit 5, evenveel als Bram ten Dam (SC Ten Boer), maar Thomas won hun onderling treffen. Derde werd Berend Visser van SC de Paardensprong die alleen verloor van Bram en remise speelde tegen Thomas en Carlijn Hagen. Voor clubgenoot Carlijn was het geen goede dag. Niet alleen wist ze deze dag maar een halve punt te scoren - in haar partij tegen Berend- , in deze partij was ze ook even de weg kwijt en was met één van haar pionnen achteruit gelopen. Gelukkig lette Berend wél op en werd deze fout snel gecorrigeerd.


GP Lytje Willem Schiermonnikoog 2023 podium groep AThomas Dijkhuijsen uit Den Haag wint het toernooi en mag volgend jaar de wisselbeker verdedigen (meer podiumfoto's)


Beste toernooispeler

Naast de grote toernooibeker voor de winnaar van de Lytje Willem Grand Prix, is er ook elk jaar een extra beker voor de beste speler van het toernooi. Deze speler hoeft niet uit de A groep te komen, maar voor deze beker wordt gekeken naar de hoogste W-We score. Deze score geeft aan hoeveel meer of minder punten je hebt gescoord dan op grond van jouw rating én die van jouw tegenstanders verwacht mocht worden. Dit jaar ging de beker naar Bram Baarspul uit Groep I met een W-We score van maar liefst 3,63! Van harte Bram met je beker en aangezien het een wisselbeker is, zien we je heel graag volgend jaar weer terug 😊.

Namens de organisatie willen we iedereen heel hartelijk bedanken voor jullie komst. Want zonder alle kinderen en tieners (die in een enkel geval) uit Delft terugkomen om mee te doen, geen toernooi. Omdat Schiermonnikoog geen eigen schaakclub heeft, maar alleen een schoolschaakclub, hebben we ook dankbaar gebruik gemaakt van de goedheid van andere schaakclubs. Daarom een welgemeend dankjewel aan Philidor, SC De Paardensprong, SC Ten Boer en Staunton voor het mogen lenen van hun jeugdleiders en trainers. Een dank aan Joris Brouwer en Martijn Hardeman voor de prachtige foto’s. Aan Martijn Hardeman en Roland Kroezen voor hun organisatorische ondersteuning. Dank aan onze harde kern vrijwilligers die ons elk jaar helpen met opbouwen, opruimen en onze vaste tafelhoofden zijn (geworden).

En last but not least, willen we heel hartelijk danken onze sponsoren. Want zonder hen kunnen we dit toernooi niet gratis blijven aanbieden. Daarom een applaus op papier voor onze hoofdsponsor Dijkstra, voor D&U, voor Spar Brunekreeg, de Schiermonnikoger Vishandel en Parnassia, Events&Meer.

GP Lytje Willem Schiermonnikoog 2023 groepsfotoMet 111 spelers het tweede jeugdtoernooi ooit in het Noorden!

Wij hebben genoten, jullie hopelijk ook. En we kunnen nog even nagenieten met de foto’s van Joris en we zien jullie heel graag volgend jaar weer terug. Misschien met nog íets meer deelnemers, zodat we dan kunnen zeggen dat we het grootste en noordelijke jeugdschaaktoernooi van heel Nederland zijn. Wij zijn erbij!


LIVESTREAM DE STAG | LIVESTREAM V.D. WERFF 
UITSLAGEN

Foto's: Joris Brouwer | Martijn Hardeman (*)
Verslagen: Assen | Friese Schaakbond | Hoogeveen | Matadoren | Paardensprong | Staunton
Toernooiaankondiging

Ouder-kind-toernooi  

Volgende GP: 28 oktober Buitenpost!


(*) Mocht er per ongeluk iemand op de foto staan die dat niet mag/wil, laat het graag weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan corrigeren we dit z.s.m.