Op zondag 11 juni was het tijd voor het laatste Grand Prix-toernooi van dit seizoen: de GP-finale. Plaats van handeling: het vertrouwde Dorpshuis Hoogkerk, host van al vele mooie toernooien. Gezien de enorme belangstelling voor de GP's dit seizoen en het feit dat veel GP's al voortijdig vol zaten was dit een goede locatie vanwege alle ruimte. Toch overschreed ook hier het totaal aantal aanmeldingen het vooraf gestelde maximum van 126 deelnemers, maar doordat er zich tussentijds ook nog weer wat spelers terugtrokken, hoefden we uiteindelijk gelukkig niemand teleur te stellen. Met 117 deelnemers werd het desondanks het grootste GP-toernooi dat ooit in het Noorden werd gehouden.

UITSLAGEN
FOTOALBUM *

LIVESTREAMS: GROTE ZAAL | GROEP D+E | BARRAGE GROEP A
VERSLAGEN
ASSEN | MATADOREN | PAARDENSPRONG | STAUNTON | TEN BOER

TOERNOOI-INFORMATIE
GP-KLASSEMENT

* Mocht er per ongeluk iemand op de foto zijn gekomen die dat niet wil, laat het graag even weten, dan zullen we deze z.s.m. verwijderen.


GP finale 2023 Hoogkerk Speelzaal copyOndanks het tropische weer een afgeladen Dorpshuis Hoogkerk


Speeltempo

Gebruikelijk bij GP's is een speeltempo van 15+0 en 20+0 in de hoogste groep. Gedurende het seizoen kregen we echter van steeds meer spelers te horen dat ze dit te weinig vinden voor een serieuze partij, en dat ze minimaal wat increment (aantal seconden per zet erbij) zouden willen. Niets zo frustrerend immers om 'gevlagd' te worden in gewonnen stelling na een mooi opgezette partij. Een deel van hen liet de GP's vanwege het gebrek aan increment zelfs al links liggen. Dit soort feedback is waardevol en daarom dit keer een wat andere opzet: de eerste 5 groepen speelden 5 ronden met een bedenktijd van 25+5 en de rest van de groepen 7 ronden met 15+5.

De hitte te lijf
Het werken met verschillende speeltempo's vereist wel dat je aparte speelruimtes hebt, anders storen de groepen elkaar teveel. In Hoogkerk is dat gelukkig geen probleem, dus de groepen A t/m E speelden in twee aparte zaaltjes. Zorgpunt hierbij was wel dat er tropisch weer voorspeld was, terwijl één van die zaaltjes aan de zonkant ligt. Om enige verkoeling te bieden hadden we daarom ventilatoren meegenomen. Bovendien was er voor iedereen tussendoor ijs.


GP finale 2023 Hoogkerk IJs copyEven afkoelen met een lekker ijsje


Veel hulp
Zo'n groot toernooi kan alleen als er hulp is. En die was er. Heel veel dank aan alle begeleiders en ouders die als tafelleider hielpen het toernooi in goede banen te leiden!

Het toernooi
Ondanks de warmte werd er geweldig geschaakt. Laten we gauw kijken hoe dat is gegaan.

Groep A
In deze GP-finale zien we de sterkste A-groep van dit seizoen met alleen maar 1300+ spelers en zelfs drie 1500+ spelers. Elise Knobbe (Mid Fryslân), Berend Visser (Paardensprong) en veelvuldig GP-winnaar en GP-klassementsaanvoerder Sono Folkers lijken vooraf de beste kansen te hebben. Elise liep in de eerste ronde echter al tegen een 0 aan tegen Hendrik Heikamp (DTK).

In de volgende ronde neemt Elise revanche voor haar nederlaag in de NJC-finale tegen Berend Visser door hem nu te verslaan. Sono verliest tegen Eli Alia Jorritsma (Paardensprong/Staunton) in tijdnood een toren en daarmee de partij. Oftewel, alle drie de favorieten hebben na twee ronden hun eerste verliespunt al te pakken. In ronde 3 verslaat Sono Elise. Berend wint ook, waardoor beiden bovenaan staan, samen met Ghilon Etienne (Staunton/Matadoren).


GP finale 2023 Hoogkerk A groepDe A-, B- en C-groep speelden in een apart zaaltje beneden


In ronde vier houden de kemphanen Berend en Sono elkaar in evenwicht en beiden informeren al voorzichtig bij de organisatie wat er gaat gebeuren als beiden hun slotpartij winnen en ze samen bovenaan zouden eindigen. Eerst wordt dan gekeken naar het onderling resultaat (dat geeft hier dus geen uitsluitsel) en dan naar de SB-punten (het aantal punten dat de tegenstanders hebben gescoord van wie je hebt gewonnen). Maar eerst moet natuurlijk die laatste ronde nog gespeeld worden en bovendien is ook Ghilon nog volop in de race, want hij verslaat Elise in ronde 4.

In de slotronde speelt Berend tegen Ghilon. Ghilon verliest een paard en hoewel hij maximaal tegenstribbelt kan hij niet voorkomen dat Berend zijn pionnen opeet, promoveert en wint. Sono op zijn beurt verslaat Hendrik, waardoor Berend en Sono inderdaad samen bovenaan eindigen. Al snel wordt vastgesteld dat ook de SB-punten geen uitsluitsel geven, waardoor een beslissingspartij met verkorte bedenktijd (5+3) noodzakelijk is. Daarmee krijgt deze finale een superspannende afsluiting.


GP finale 2023 Hoogkerk Barrage Sono Folkers en Berend VisserEen zinderende toernooiafsluiting met de barrage tussen Sono Folkers (l) en Berend Visser

De barragepartij wordt live uitgezonden en boven in het sportcafé onder grote belangstelling gevolgd. De spanning is van de zowel de gezichten van de spelers als die van het publiek af te lezen als de klok steeds verder terugtikt. Sono probeert Berend in bedwang te houden met een spervuur aan schaakjes, maar als Berend zich hieraan weet te onttrekken en oprukt met zijn pion is het niet meer te houden voor Sono. Met een sportieve handdruk feliciteert hij Berend met deze prachtige toernooioverwinning in Berends laatste GP, voordat hij na de vakantie voor studie naar Delft vertrekt.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium A groepGroep A, vlnr: Elise Knobbe, Sono Folkers (2e na barrage), Berend Visser (1e), Ghilon Etienne (3e), Hendrik Heikamp en Eli Alia Jorritsma

Voor Sono Folkers (Matadoren/Staunton) was er echter ook een geweldige hoofdprijs, want hij werd de eerste winnaar van het gezamenlijke GP-klassement van de NOSBO en de FSB. Een hele bijzondere prestatie als je bedenkt dat er deze GP-cyclus maar liefst 328 deelnemers waren én dat Sono nog voor de coronatijd ook al meerdere keren winnaar was van het GP-klassement.

GP finale 2023 Hoogkerk Sono Folkers wint GP klassementSono Folkers wint opnieuw het GP-klassement! (rechts zijn Matadoren-leermeester vanaf het 1e uur: Hiddo Zuiderweg)

Meer over het GP-klassement onder de groepsverslagen.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep BGroep B: Jesse Janssens, Dagmar Luijkx, Bram ten Dam en David Kolijn

Groep B wordt een prooi voor de nog maar zevenjarige Bram ten Dam (Ten Boer), één van de grote verrassingen van dit seizoen. Gisteren werd hij met zijn schoolteam van de GSV nog 2e van Nederland, maar die vermoeiende dag belet hem niet om vandaag met 4,5 uit 5 eerste te worden van groep B. Dat doet hij met een TPR van 1629: de hoogste van álle groepen! Volgend seizoen mag hij zich ongetwijfeld gaan meten in de A-groep, maar komend weekend staat eerst nog de landelijke Pupillendag in Spijkenisse (het NK voor de jongste spelers) op het programma. Hiervoor staat Bram als eerste geplaatst.


GP finale 2023 Hoogkerk Groep BGroep B heeft zin in de nieuwe ronde

Op de tweede plaats vinden we Jesse Janssens. Ook een groot talent, want Jesse is geen lid van een schaakclub. Derde wordt David Kolijn (Paardensprong). Hij is zeer actief bezig met schaken en dat betaalt zich uit in een sterke progressie dit seizoen. Ook hij schurkt al tegen de A-groep aan.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep CGroep C: Joël Greven, Maximimilian Rauschel, Simon Botter en David Kolijn

Groep C wordt een prooi voor Simon Botter (Philidor) die 4 uit 5 scoort. Hij verliest alleen van de nummer 2: Maximimilian Rauschel, de kopman van de Duitse delegatie uit Aurich (super dat Aurich weer met zo'n grote groep aanwezig is!). Simon Kolijn scoort weliswaar evenveel punten als Maximimilian, maar heeft de onderlinge partij verloren, waardoor het brons voor hem is.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep DGroep D: Ilya Kuipers, Dido Kollen, Lútzen Kempenaar, Imara Hardeman, Ingmar Zwerver en Deen van der Kolk

Imara Hardeman (Paardensprong) wint ongeslagen groep D. Sommige spelers hebben een redelijk gelijk opgaande schaakontwikkeling. Dat geldt ook voor Imara en de nummer 2 van deze groep, Lútzen Kempenaar (Philidor), die elkaar door de jaren heen al vele malen tegenkwamen in dezelfde GP-groep. De derde plaats gaat op onderling resultaat naar Ingmar Zwerver (Matadoren) ten koste van Dido Kollen (Haren) die 4e wordt.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep EGroep E: Jonas Klages, Andrii Kozhukhov, Gianluca Luchessu en Theo Kudernac

Gianluca Luchessu speelde bij de Paardensprong voordat hij een lange schaakpauze nam. Onlangs keerde hij terug op zijn oude stek in de Hunzeborgh en bleek het schaken niet verleerd. Integendeel, Gianluca speelt de sterren van de hemel en wint groep E met een indrukwekkende 100%-score. Op plaats 2 vinden we Andrii Kozhukhov uit Oekraïne die nog geen Nederlands kan, maar gelukkig is schaken een universele taal. Andrii speelde tot dusverre vooral op Lichess, maar meldde zich recent bij Schaakclub Assen, omdat hij ook graag achter het bord wil spelen. Vorige week debuteerde hij al met een mooie 2e plaats in de B-groep van de GP Oldenkamp, ook vandaag mag hij weer een beker in ontvangst nemen. Met evenveel punten als Andrii wordt Theo Kudernac (Staunton)  op onderling resultaat derde in deze groep.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep FGroep F, vlnr met trofee Eline Hummel, Keke Wessels en Sarah Schipper

Schaakclub Ten Boer staat bekend om zijn omvangrijke en sterke groep meiden die altijd bijdragen aan een goede sfeer. In groep F vinden we er maar liefst drie, van wie Eline Hummel vandaag een topdag heeft. Met 5 uit 6 scoort ze 2 punten meer dan op grond van haar rating verwacht mocht worden. Dat is ruim voldoende voor de eerste plaats. Keke Wessels (Aurich) wordt tweede en op plek 3 nóg een keer succes voor Ten Boer met brons voor Sarah Schipper.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep GGroep G, vlnr met trofee: Dennis Bezemer (2), Djooz Linger (1) en Matthias Weening (3)

Dat je met zelfstudie en online spelen een eind kunt komen, bewijst Djooz Linger. Bij de GP Chessfestival deed hij - samen met zijn twee broers - mee aan hun eerste fysieke toernooi en gelijk al bleek dat zijn rating op Chess.com ook achter het bord een flinke waarde vertegenwoordigde. Nog steeds speelt hij niet bij een club, maar wel wint hij met 5,5 uit 7 en een TPR van ruim 1000 overtuigend groep G. Een half punt daarachter legt Dennis Bezemer (Gorredijk) beslag op een mooie 2e plaats. Paardenspronger Matthias Weening laat op onderling resultaat Michael Saloum (Aurich) achter zich en wordt 3e.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep HGroep H, vlnr met trofee: Wart Koopman (3), Gideon de Jong (1)  en Jelmer Schaaphok (2)

Gideon de Jong is pas dit seizoen actief gaan schaken, nadat hij op school schaakles kreeg van Ronald van Nimwegen. Gelijk was duidelijk dat hij er gevoel voor heeft en kwam hij naar de Paardensprong. Waarschijnlijk blijft het daar niet bij, want vandaag doen ook zus Hannah en jongere broer Levi mee. Gideon is weer uitstekend op dreef en hoeft slechts een half puntje af te staan. Met een W-We-plusscore van meer dan 2,5 punt en een TPR van ruim 1100 wint hij groep H. Jelmer Schaaphok (Ten Boer) weet desondanks vlak in de buurt te blijven. Met 6 uit 7 en ook ruim 2 punten boven zijn verwachte score grijpt hij de 2e plaats. Wart Koopman (Paardensprong) completeert het podium.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep IGroep I, vlnr met trofee: Josris Bakker (2), Noé Oliveiro (1) en Vygo Tollenaar (3)

Noé Oliveiro (Paardensprong)  zien we niet zo heel vaak op schaaktoernooien en dat is eigenlijk wel jammer, want hij heeft veel moois te laten zien. Dat blijkt ook vandaag als hij met 6,5 uit 7 (+ 2,91) 1e wordt, op een half punt voor Joris Bakker (Ten Boer) die ook een uitstekend toernooi speelt. Vygo Tollenaar (Staunton) neemt het brons mee naar huis.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep JGroep J, vlnr met trofee: Olvan Schuls (3), Zamee Linger (1) en Merijn de Haas (2)

Twee keer goud vandaag voor de familie Linger,  want naast Djooz in groep G wint ook thuisschaker Zamee Linger de hoofdprijs van zijn groep. Merijn de Haas (Ten Boer) wordt met 6 uit 7 tweede en Olav Schuls (Matadoren) - de enige die Zamee vandaag weet te verslaan - derde.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep KGroep K, vlnr met trofee: Bram Baarspul (3), Samuel Bralds (1) en Dániel Klauber (3)

Schaken zit in de lift en ook bij Schaakclub Haren zijn er allerlei nieuwe spelers. Zo'n nieuwe speler inschatten is altijd lastig. Samuel Bralds maakt een droomdebuut door oppermachtig met 7 uit 7 groep K - toch lang niet de laagste - te winnen. Tweede wordt Dániel Klauber (Matadoren) waarmee hij op de valreep de felbegeerde top 7 van het GP-klassement  bereikt (hij stond 9e). Op nummer 3 nog een debutant van SC Haren: Bram Baarspul, die gelijk al met een mooie trofee naar huis mag.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep LGroep L, vlnr met trofee: Hannah Urban (3), Tigran Barseghyan (1) en Levi Eefting (3)

Ook in groep L weer veel nieuw talent. Van Tigran Barseghyan wisten we alleen dat hij op Chess.com actief is. Ook achter het bord weet hij zich prima te redden, want met 6,5 uit 7 wordt hij overtuigend winnaar van groep L. De tweede plaats is voor de eveneens (nog) niet op een club spelende Levi Eefting. Derde wordt Hannah Urban (Paardensprong) die daarmee volgend weekend met een goed gevoel kan afreizen naar de Pupillendag in Spijkenisse.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep MGroep M, vlnr met trofee: Hannah de Jong (1), Alhassan Moneer (2) en Wessel Dijkstra (3)

Een unieke uitslag in groep M waar vier (!) spelers bovenaan eindigen met allemaal 5 punten. Op basis van de tiebreaks wordt de eerste prijs uitgereikt aan Hannah de Jong. Zij gaat  volgend jaar haar broer Gideon (groep H) achterna naar de Paardensprong. Alhassan Moneer (Staunton) krijgt de tweede prijs en Wessel Dijkstra (SC Assen) de derde. Voor Jente Douma (DTK)  - de vierde speler met 5 punten - gaan we nog wat regelen.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep NGroep N, vlnr met trofee: Isa Ensink (3), Lucas van den Hof (1) en Vincent Greven (2)

In groep N maakt Lucas van den Hof een ijzersterk debuut: hij won al zijn zeven partijen. We gaan hem vast vaker terug zien en wie weet gaat hij ook eens kijken bij een club? De Ten Boer-clubgenoten Vincent Greven en Isa Ensink scoren beiden 5 punten. Omdat Vincent daarbij van Isa heeft gewonnen, is het zilver voor hem en gaat het brons naar Isa.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep OGroep O, vlnr met trofee: Thijs Bouma, Bram Gerds en Hugo Loots

Ook in groep O diverse debutanten op een GP; sterker nog: alle prijswinnaars hier deden voor het eerst mee. Winnaar wordt de (nog?) clubloze Bram Gerds met een prachtige 6,5 uit 7. Hugo Loots was door de verhalen van zijn klasgenoot Sono Folkers enthousiast geworden om ook eens aan een schaaktoernooi mee te doen. Achteraf constateert hij dat dat een goede keuze was, want naast een hele leuke dag levert hem dat de 2e prijs op. En het gaat niet bij deze ene keer blijven, kondigt Hugo aan. Thijs Bouma (SC Assen) scoort 5 punten (waaronder de enige remise die groepswinnaar Bram moest afstaan) en dat levert hem een mooie 3e plaats op.


GP finale 2023 Hoogkerk Podium groep PGroep P, vlnr met trofee: Christo van der Schuur (3), Ramon van der Laan (1) en Ivan Tilman (2)

In groep P zitten veel beginnende spelers. Mooi om te zien hoe ze elkaar helpen om bijvoorbeeld te ontdekken hoe een schaakje opgeheven kan worden of om vast te stellen of een stelling echt mat is. Ramon van der Laan is duidelijk de sterkste in deze groep. Hij wint zes partijen en speelt één keer remise; ruim voldoende voor de groepswinst. Tweede wordt Ivan Tilman die 5,5 punt scoort. Beiden zijn (nog) geen clublid. Christo van der Schuur is dat wél (Paardensprong): hij scoort 4 punten en wordt derde.


GP-klassement
Daarmee zit het 12e en laatste Grand Prix-toernooi van het seizoen erop. Tijd om de balans op te maken. Maar liefst 328 jeugdspelers (eerder werd hier ten onrechte een aantal van 310 genoemd) hebben dit seizoen aan één of meerdere GP-toernooien van de FSB en/of de NOSBO meegedaan, een enorm aantal! Omdat niet verwacht kon worden dat iedereen aan al die 12 toernooien mee kan doen, is reglementair vastgelegd dat van iedereen de drie laagste GP-scores (dat kan ook een 0 zijn als niet meegedaan is) wegvallen voor de klassementsscore. Voor het eerst was er dit jaar een gezamenlijk GP-klassement van de NOSBO en de FSB. Een evaluatie zal nog plaatsvinden, maar op grond van deze cijfers kunnen we nu al van een groot succes spreken.

Sono gaat ervoor

Al na enkele GP-toernooien is duidelijk dat Sono Folkers ervoor gaat om nogmaals het GP-klassement te winnen. Nogmaals, want al in het seizoen 2017-2018 won de toen nog maar negenjarige Sono zowel het GP-klassement van de NOSBO als dat van de FSB. En in het seizoen 2019-2020 - het laatste vóór de lange coronapauze - won hij opnieuw het GP-klassement van de NOSBO. En nu er de kans is om ook het eerste gezamenlijke GP-klassement van de FSB en NOSBO  te winnen, weet Sono wat hem te doen staat. Gezien zijn rating kan hij zijn punten nu niet meer in de lagere groepen scoren, maar moet het elke keer in de A-groep gebeuren. Dat deert Sono niet, want hij rijgt de toernooioverwinningen aan elkaar en zijn voorsprong wordt zo riant dat het missen van de GP's van Schaakwoude en Hoogeveen (zijn voetbalteam had heeft nu eenmaal ook nodig) zijn koppositie niet meer in gevaar kan brengen. Met een ongekende voorsprong van bijna 15 punten wordt Sono Folkers zeer verdiend winnaar van het GP-klassement NOSBO/FSB 2022-2023. Van harte gefeliciteerd!


GP finale 2023 Hoogkerk Sono wint GP klassementen 2017 20182018: Een nog kleine Sono met de GP-klassementsbekers van de FSB en de NOSBO (foto Monique Folkers)


De strijd om de tweede plaats was tot aan de finale spannend. Dylan Roersma (Philidor) leek hiervoor de beste papieren te hebben, maar kon er bij de laatste twee GP's niet bij zijn. Met een ultieme eindsprint weet Bram ten Dam (Ten Boer) hiervan te profiteren en de tweede plaats voor zich op te eisen. Bram speelt pas dit jaar zijn eerste volledige schaakseizoen. In het begin van het seizoen bij de GP van Ten Boer speelde hij nog in groep J; bij de GP-finale van vandaag wint hij met overmacht groep B. Een betere illustratie van zijn schaakprogressie is nauwelijks mogelijk.

Hannah Urban (Paardensprong) kwam de top 7 van het GP-klassement in na de GP Hennie Colignon, net op het moment dat haar tweelingbroer Tobias daaruit wegzakte. Hannah weet zich te handhaven in de top en wint zo de derde plaats van het GP-klassement.

Na Hannah vinden we drie Friese spelers in het klassement die op nog geen 2 punten van elkaar geëindigd zijn: Hendrik Heikamp (DTK) wordt vierde, Dylan Roersma (Philidor) vijfde en Mart Veldhuis (Gorredijk) zesde. Een stukje daarachter legt Dániel Klauber (Matadoren) beslag op de zevende plaats, die ook nog recht geeft op één van de zeven schitterende klassementsbekers die onze vaste prijzencoördinator Ronald van Nimwegen weer heeft verzorgd.

Eindstand GP-klassement


GP finale 2023 Hoogkerk Podium GP klassementDe GP-klassementswinnaars, vlnr: Hendrik Heikamp (4), Hannah Urban (3), Sono Folkers (1), Bram ten Dam (2), Mart Veldhuis (6), Dániel Klauber (7) en Migchiel de Jong namens Dylan Roersma (5)


Kers op de taart

Weliswaar zit het GP-seizoen er nu op, maar we hebben nog één heel mooi jeugdschaaktoernooi in petto. Op zondag 9 juli wordt namelijk de tweede editie van de Open Noord Nederlands Jeugdkampioenschap in Hoogkerk gespeeld. Dit is een Zwitsers toernooi waar je dus weer eens tegen heel andere spelers ingedeeld kunt worden. De prijzen zijn per leeftijdscategorie. Vorig jaar kwamen daar hier al ruim 100 deelnemers op af, dus wacht niet te lang met inschrijven.

 

UITSLAGEN
FOTOALBUM *

LIVESTREAMS: GROTE ZAAL | GROEP D+E | BARRAGE GROEP A
VERSLAGEN
ASSEN | MATADOREN | PAARDENSPRONG | STAUNTON | TEN BOER

TOERNOOI-INFORMATIE
GP-KLASSEMENT


Toernooiaankondiging

Het laatste Grand Prix-toernooi van seizoen 2022-2023 vindt plaats op zondag 11 juni 2023 in Hoogkerk. Het belooft een prachtig toernooi te worden. Met 118 deelnemers en 16 groepen is dit het grootste Noordelijke Grand Prix-toernooi ooit.

Bedenktijd
Op veler verzoek hebben we dit keer meer bedenktijd dan gebruikelijk bij een GP. De groepen A t/m E spelen 5 ronden van 25 min. per persoon per partij + 5 seconden per zet. De overige groepen hebben 15 min. + 5 sec. p.p.p.p.

Prijzen
Voor de top 3 van iedere groep zijn er bekers; alle andere spelers krijgen een medaille. Aan het eind van de prijsuitreiking zullen ook de bekers voor de top 7 van het GP-klassement uitgereikt worden.

Volg het live
Het toernooi kan via deze site gevolgd worden via de livestream. Ook worden de uitslagen live online gepubliceerd.

Aanmelden aan de zaal / betaling bij voorkeur via pin

Deelnemers kunnen zich tot 11.10 uur aanmelden aan de zaal. Indien mogelijk verzoeken we je het inschrijfgeld van € 5 met de pin te betalen.

 

RONDESCHEMA GROEP A-E
11:45 Ronde 1
12:45 Ronde 2
13:45 Ronde 3
14:45 Ronde 4
15:45 Ronde 5

RONDESCHEMA GROEP F-P
11:45 Ronde 1
12:30 Ronde 2
13:10 Ronde 3
13:50 Ronde 4
14:40 Ronde 5
15:20 Ronde 6
16:00 Ronde 7


Live cc