Na ruim 3,5 jaar was er weer een Grand Prix-toernooi in Hoogeveen: de GP Jan Oldenkamp. De GP is vernoemd naar Jan Oldenkamp die veel betekend heeft voor het Hoogeveense (jeugd)schaken.

Eli Alia Jorritsma (Paardensprong/Staunton) besloot pas de avond tevoren om zich aan te melden voor het toernooi. Ze al er geen spijt van hebben, want met 4,5 uit 5 werd ze overtuigend winnaar van de A-groep. Hendrik Heikamp (DTK) en Dagmar Luijkx (Paardensprong) werden met 3 punten respectievelijk tweede en derde.

UITSLAGEN
TOERNOOI-INFORMATIE
VERSLAG SC ASSEN


VERSLAG JEROEN BOTTEMA (TOERNOOIDIRECTEUR):

Foto's: Jan van Os


Eli Alia Jorritsma heeft de GP Jan Oldenkamp in Hoogeveen gewonnen. Het was 3,5 jaar geleden dat er in Hoogeveen een jeugdtoernooi werd gehouden. Geholpen door het mooie weer, smaakt deze editie zeker naar meer.

Zoals altijd waren er op het laatste moment een aantal afmeldingen. De indeling moest worden aangepast, maar dit leverde wel een mooi verhaal op. Waarover aan het eind meer. Het toernooi was vernoemd naar Jan Oldenkamp, die eind vorige eeuw schaken erg populair maakte onder de jeugd van Hoogeveen en jarenlang het materiaal verzorgde bij het Hoogeveen Schaaktoernooi en Schaakclub Hoogeveen.

h4 copyJan kon gelukkig aanwezig zijn bij het toernooi. Hij deed de eerste zet en reikte de bekers uit.


h2 copyTussendoor speelde Jan een paar potjes tegen kinderen die geen partij hadden.


De kinderen hadden het erg naar hun zin in buurthuis Het Oor. Dit kwam zeker ook door het mooie weer en de speeltuin die in de buurt was. Ook de lage prijzen aan de bar hielpen mee. Alle consumpties waren slechts een euro en de ranja zelfs 50 cent. Het barpersoneel moest een paar keer naar de supermarkt om extra friet in te slaan. In totaal ging er 29 kilo friet doorheen.


A

Eli Alia Jorritsma wist dus met overmacht de A-groep te winnen. Alleen tegen Jonathan Bosma moest ze remise afstaan. Tweede en derde in de hoofdgroep werden Hendrik Heikamp en Dagmar Luijkx.B

De B-groep werd gewonnen door Gerben de Putter uit Hoogeveen. Hij kreeg wel flinke tegenstand van Andrii Kozhukhov. Deze jongen uit Oekraïne kwam twee weken geleden binnenlopen bij de Schaakclub in Assen en pakte nu al een prijs in een GP-toernooi. Andrii spreekt alleen Oekraïens. Er wordt gezocht naar een schaaktrainer die deze taal machtig is.C

De C-groep werd gewonnen door Jelmer Schaakhok die Hao Wu net achter zich hield.D

In de D-groep streden Rens Stokman, Nena Bruins en Merijn de Haas lang om de eerste plek. Uiteindelijk ging die naar Merijn.E

Groep E werd overtuigend gewonnen door Noa Greven.F

Hannah Urban beef in de F-groep de broers Thomas en Hugo Roeten net voor.G

Jente Douma was de beste in Groep G.H

Groep H was een spannende strijd tussen Bram Bosch, Pieter Inia en Isa Ensink. Pieter bleek deze dag de sterkste schaker van dit trio.
i

Er was dit toernooi slechts een speler die alle wedstrijden wist te winnen. Dat was Jan-Wietse Klijn in Groep I. Tweede in deze groep werd Levi de Jong. Hij verloor alleen van Jan-Wietse. Levi zou eigenlijk helemaal niet meedoen aan het toernooi, maar was met zijn broer meegekomen en vroeg bij de inschrijving of er nog een plaatsje voor hem vrij was. Toevallig was er net een afmelding binnengekomen van iemand met dezelfde speelsterkte als Levi. Zo mocht hij een totaal niet verwachte prijs in ontvangst nemen.


h1 copy
h3 copy
h6 copy


GP-cyclus nadert zijn einde

De GP Jan Oldenkamp was het voorlaatste GP-toernooi van dit seizoen. Op zondag 11 juni wordt de GP-cyclus afgesloten tijdens de GP-finale in Hoogkerk dat waarschijnlijk het grootste Noordelijke GP-toernooi ooit gaat worden. Dit toernooi is zeer geschikt voor spelers die graag wat meer bedenktijd willen dan gebruikelijk bij een GP én er is er voor iedere deelnemer een beker of medaille. Verder worden hier de bekers voor de top 7 van het GP-klassement uitgereikt. Er zijn nog enkele plekken vrij, dus als je mee wilt doen, schrijf je snel in!