Op vrijdagavond 14 april was Staunton gastheer voor de halve finales van de Noordelijke Jeugdcompetitie (NJC). Er werden kruisfinales gespeeld tussen de groepen A en B van de voorronden. Hierin speelt nummer 1 uit de ene groep tegen nummer 2 van de andere groep en andersom, idem nummer 3 tegen nummer 4 van de andere groep. De winnaars van de kruisfinales van de nummers 1 en 2 uit de voorronden, spelen in de finale om de eindoverwinning; de verliezers van deze kruisfinale spelen in de finale om plek 3 en 4 en zo verder.


NJC 2023 halve finale speelzaalAlle NJC-teams uit Drenthe, Friesland en Groningen bij elkaar in 'de Helpen' voor de halve NJC-finales


Zagen we in de voorronden diverse gelijkspelen en kleine overwinningen, in de halve finales waren er alleen duidelijke overwinningen.

De Twee Kastelen/Mid Fryslân - Ten Boer 2: 3,5-0,5
Het combinatieteam van De Twee Kastelen en Mid Fryslân was met een gemiddeld dubbel zo hoge rating huizenhoog favoriet tegen het 2e team van Ten Boer en maakte dat ook waar. Hoewel dat niet zonder slag of stoot ging, want Migchiel de Jong (trainer van Philidor en jeugdleider van de FSB) kwam tussentijds melden dat op bord 1 Hannah Bakker van Ten Boer 2 gevaarlijke dreigingen had tegen aanvoerder Elise Knobbe van DTK/Mid Fryslân en dat hij nog niet zo zeker was hoe dat ging aflopen. De ervaren Elise wist de gevaren af te wenden en toch het volle punt binnen te slepen. Ivar Wieringa van Ten Boer 2 redde de eer van Ten Boer 2 door verrassend Hendrik Heikamp (DTK) op remise te houden, nadat Hendrik een winnende voortzetting van zijn aanval miste.

NJC 2023 halve finale Ten Boer 2 DTK Mid Fryslan Ten Boer 2 (l) tegen DTK/Mid Fryslân


Ten Boer 1 - Paardensprong: 0,5-3,5

In de andere match in de 2e helft van de ranking speelde het eerste team van Ten Boer tegen de Paardensprong. De Paardensprong kende moeizame voorronden waarin alle matches verloren gingen. Wel was er een opgaande lijn te bespeuren met steeds iets meer bordpunten en in de laatste voorronde tegen Philidor scheelde het weinig of de 2,5-1,5 was geen verlies, maar een overwinning geweest. Lang verhaal kort, de Paardensprong was erop gebrand te laten zien dat het team meer in zijn mars had.

De voortekenen waren goed, want op bord 1 won Berend Visser al snel een pion van Daniel Sauchelli. Ook David Kolijn deed op bord 2 goede zaken tegen Joël Greven en beiden sleepten het volle punt binnen. Toen even later Davids jongere broer Simon Kolijn een tactisch remiseaanbod deed in een kansrijke stelling en dat werd geaccepteerd was de overwinning een feit. Imara Hardeman bracht de score vervolgens zelfs nog op 3,5-0,5, waarmee de Paardensprong in de finale gaat spelen tegen DTK/Mid Fryslân om de 5e en 6e plaats.Ten Boer 1 en Ten Boer 2 gaan in een onderlinge match spelen om plek 7 en 8.

NJC 2023 halve finale PaardensprongTevreden Paardensprongers Simon Kolijn, Berend Visser, David Kolijn en Imara Hardeman na hun ruime NJC-overwinning


Philidor 1847 - Hoogeveen: 3-1
In de bovenste helft van de kruisfinales nam de winnaar van groep B - Philidor 1847 uit Leeuwarden - het op tegen Hoogeveen. De overmacht in ratingpunten van Philidor (gemiddeld 350 punten meer) kwam ook in de uitslag tot uitdrukking. Op bord 4 wist Luuk Zilverberg van Hoogeveen nog wel Lútzen Kempenaar te verschalken, maar de rest van de partijen ging naar Philidor (3-1). Al had het ook anders kunnen aflopen, zoals in het verslag van SC Hoogeveen valt te lezen. Met deze overwinning mag Philidor in de NJC-finale spelen om de eerste plaats.

NJC 2023 halve finale Staunton DACvd LindePaardensprongStaunton (l) versus DAC/vd Linde


DAC/van der Linde Staunton: 0,5-3,5
In de laatste kruisfinale speelde groep A-winnaar DAC/van der Linde (Delfzijl/Appingedam/Winschoten) tegen thuisploeg Staunton die tweede was geworden in groep B. Staunton had niets aan het toeval overgelaten en verscheen in een zeer sterke opstelling (gemiddelde rating > 1500). Hoewel DAC/van der Linder vocht voor ze waard waren, bleek het gemiddelde ratingverschil van ruim 550 punten niet te overbruggen. Stanli Polanco redde de eer door op bord 2 remise te spelen tegen Ghilon Etienne, maar met deze 3,5-0,5-zege mag Staunton het in de finale opnemen tegen Philidor. Dat belooft een spannende wedstrijd Groningen-Leeuwarden om de NJC-overwinning.

De NJC-finale vindt op 2 juni plaats in het clublokaal van de Paardensprong, de Hunzeborgh.

NJC 2023 halve finale Analyse na afloopAnalyse na afloop

Verslag SC Hoogeveen (nieuw!)
Verslag SC de Paardensprong

Informatie finale NJC

Indeling finales
Uitslagen halve finales
Uitslagen voorronden groep A
Uitslagen voorronden groep B

Verslag voorronde 1
Verslag voorronde 2
Verslag voorronde 3: Paardensprong-Philidor (B)
Toernooiaankondiging halve finales