Vrijdag 24 februari vond de tweede ronde plaats van de Noordelijke Jeugdcompetitie. Poule A speelde in Winschoten, terwijl poule B zich verzameld had in Buitenpost. Dat het niveau van veel teams dicht bij elkaar ligt, bleek wel uit het feit dat drie van de vier matches in een gelijkspel eindigden.

Poule A (verslag en foto's Klaas Wiersema, jeugdleider Van der Linde)


Afgelopen vrijdag was Van der Linde gastheer voor 16 enthousiaste jeugdspelers van de teams Ten Boer, Hoogeveen en DAC/ VdLinde voor de tweede ronde in poule A.

Ten Boer 2- DAC/VdLinde (2-2)

Al vrij snel had Ten Boer 2 zijn eerste punt aan bord 2 te pakken. Sarah Schipper verraste Ruben Blokzijl met een hele sterke opening.

Uiteindelijk werd het 2-2.

NJC 2023 02 24 Ten Boer 2 DAC van der LindeTen Boer 2 (l) tegen DAC/vd Linde in WinschotenTen Boer 1- Hoogeveen (2-2)

Het ging gelijk op. De uiteindelijke uitslag werd hier ook aan bord 2 beslist.

Elisa Oostinga sterk spelend tegen Máté Hack had de betere stelling. Vervolgens ging Máté door de tijd heen.

Uiteindelijk werd het ook hier 2-2.

NJC 2023 02 24 Ten Boer 1 HoogeveenTen Boer 1 (l) tegen Hoogeveen


We kunnen rustig stellen dat de dames(!) Elisa en Sarah de matchwinnaars van de avond waren.

De teams staan zo dicht bij elkaar, dat de poulewinnaar pas bekend is na de 3e ronde op 24 maart a.s. in Hoogeveen.

Uitslagen Poule A
Verslag Ten Boer

 

Poule B (verslag en foto's Martijn Hardeman)

In Poule B namen de beide Friese NJC-teams het op tegen twee teams uit de Stad Groningen.

SG Staunton - Philidor 1847 (2-2)
In het duel tussen de twee Noordelijke hoofdsteden versloeg Dylan Roersma - die dit seizoen ook uitermate succesvol is in het GP-klassement - op bord 1 Eli Alia Jorritsma van het Groningse Staunton.

Lútzen Kempenaar deelde het punt met de Julian Frieswijk, die pas sinds enkele weken lid is van Staunton en ook al verraste op het kwalificatietoernooi/PJK ABC. Ook een remise tussen de jongste spelers Simon Botter en Viaan Gohil (beiden 2013).

Op bord vier twee debutanten: Jelle Sarenden (Philidor) probeerde Hylke Noordhof met een trucje in de opening beet te nemen, maar werd hiervan zelf het slachtoffer toen hij iets overzag. Hylke won, wat de stand op 2-2 bracht.

NJC 2023 02 24 Poule BPoule B in Buitenpost (vlnr): DTK/Mid Fryslân, Paardenprong, Staunton, Philidor


SC de Paardensprong - STK/Mid Fryslân (0,5-3,5)
De Paardensprong heeft vrijdag clubmiddag, dus het was een strak tijdschema om tijdig in Buitenpost te geraken. Na de clubmiddag verzamelde het team bij één van de spelers thuis, waar gezellig samen werd gegeten. Duidelijk dat het schakers betrof, want tijdens het eten passeerden allerlei openingen de revue. Toen snel de auto in om nog op tijd in Buitenpost te komen. Daar wachtte het combinatieteam van de Twee Kastelen (Buitenpost) en Mid Fryslân. Dat dit een zware match zou worden voor de Paardensprong was al ingecalculeerd, gezien de aanzienlijk hogere teamrating van de Friezen.

Het lukte de Paardensprong deze match niet om boven zichzelf uit te stijgen. Op bord 2 was David Kolijn snel klaar. Hij verrekende zich in een variant en stond tot zijn schrik plots een stuk achter tegen Hendrik Heikamp. Zijn jongere broer Simon Kolijn was de volgende die klaar was. Hij kwam een stuk voor, maar verloor die vervolgens weer, waarna de vrede werd getekend.

NJC 2023 02 24 Analyse Hendrik Heikamp en David KolijnHendrik Heikamp (l) en David Kolijn analyseren hun partij onder toeziend oog van jeugdleider DTK Sven Broersma


Imara Hardeman had het zwaar op bord 3. In de opening ontglipte haar al een zet die ze eigenlijk niet van plan was te spelen. Geen man overboord; ze paste haar plan aan en rokeerde lang. Dit bleek als een rode lap voor een stier, want haar tegenstander Jurjen Noorlander startte onmiddellijk een pionnenstorm op de damevleugel. De geschrokken Imara wilde zich verweren, maar verzwakte daarmee juist haar koningsstelling. Toen ze vervolgens met een pion in plaats van een paard terugnam, was er geen houden meer aan. Alle witte stukken vielen binnen en mat was niet meer te voorkomen. Tussenstand 2,5-0,5 voor de Friezen.

Berend Visser nam het intussen op bord 1 op tegen Elise Knobbe. In punten geteld stond het materieel lang gelijk, waarbij aangetekend moet worden dat het loperpaar van Elise een stuk dreigender oogde dan de twee paarden van Berend.

NJC 2023 02 24 Elise Knobbe vs Berend VisserConcentratie bij Elise Knobbe (l) en Berend Visser in de laatste partij van de avond


In het vervolg bleek de witte stelling inderdaad veel makkelijker te spelen dan de zwarte. Berend probeerde met snel spel Elise - die aanzienlijk minder tijd had - nog onder druk te zetten, maar zij handelde de stelling bekwaam af en Berend kwam er niet meer aan te pas. Een afgetekende overwinning dus voor DTK/Mid Frylân (0,5-3,5).

Staunton en Philidor gaan na twee ronden aan de leiding in Poule B met beiden drie matchpunten. DTK/Fryslân heeft één matchpunt minder, dus er is nog niets beslist.

Uitslagen Poule A
Uitslagen Poule B

Verslag Ten Boer Poule A
Verslag Paardensprong Poule B
Verslag Staunton Poule B

Verslag ronde 1
STAND