VERSLAG SVEN BROERSMA:

Jeugdschaak Noord doet dit jaar met maar liefst 3 teams mee in de landelijke jeugdcompetitie. In deze teams doen schakers mee vanuit verschillende Groningse en Friese clubs. De volgende spelers zijn van de partij: Loek van der Hagen, Sander Wage, Gianluca Cioffi, Berend Visser, Thieme Dijksterhuis, Roan Wiersma, Daniel Flamma, Leandro Slagboom, Cas Roorda, Elise Knobbe, Jelmer van Steinvoorn, Jurjen Noorlander. Reservespelers zijn Dani Bos Nissim, Evan de Wit, Ernst van den Bogaart en Jonathan Bosma. Sven Broersma gaat steeds mee als teamleider.

Op 10 september mochten de 3 JSN teams aantreden in Utrecht. Er is, om het speelplezier voor iedereen voorop te zetten, gekozen om 3 ongeveer gelijkwaardige teams te maken.

Het 1e team moest Leandro (WK) helaas missen, en wist hierdoor dat het een lastige dag zou worden. In de eerste ronde was Magnus Leidsche Rijn 1, een sterk team, de tegenstander, en binnen een uur was al duidelijk dat een teamresultaat er waarschijnlijk niet in zou zitten. Aan bord 1 bleef de tegenstander van Cas lang vasthouden aan de damegambiet pion en had Cas hier niet genoeg compensatie voor. Daarnaast moest Jonathan aan bord 3 al vroeg een kwaliteit inleveren en aan het vierde bord kwam Jurjen in een slecht eindspel terecht. Lichtpuntje was de stelling van Elise aan bord 2; zij had een stuk buitgemaakt voor 2 pionnen, maar de tegenstander kreeg daar wel een aanval voor terug.

Na een tijdje druppelden de resultaten binnen en uiteindelijk konden de borden 1, 3 en 4 het tij niet keren; een 3-0 achterstand. In de tussentijd wist Elise de aanval te pareren en de koning in veiligheid te brengen, waardoor het stuk duidelijk beter was dan de 2 pionnen. In de tijdnoodfase wist de witspeler echter het stuk terug te winnen waardoor de 2 pionnen opeens pluspionnen werden. Dit resulteerde in een 4e nederlaag. Gezien het verschil in gemiddelde rating meer dan 500 punten bedroeg was dit zeker geen schande.

Tegelijkertijd speelde het 2e team tegen Almere. Na de opening dacht ik dat Loek aan bord 1 niet slecht stond. Aan bord 2 kwam Gianluca met wit in een variant van het Siciliaans terecht, waar de tegenstander de theorie beter kende. Dit resulteerde in een betere stelling voor de zwartspeler. Ernst leek aan bord 3 na een tijdje niet slecht te staan, terwijl Dani vanuit de opening wel onder druk stond. Na een tijdje waren Dani en Gianluca klaar; Dani verloor terwijl Gianluca de partij totaal wist om te keren: 1-1. Uiteindelijk moesten Ernst en Loek er richting het einde van de ronde ook aan geloven, wat resulteerde in een 3-1 nederlaag voor team 2.

Het 3e team speelde in de ochtendronde tegen Chesscool 2. Aan bord 1 speelde Sander een opening die resulteerde in een (in mijn ogen) vrij rare stelling. Berend kwam aan het 2e bord tegenover een Catalaan te zitten. Aan het 3e bord speelde Jelmer een Schotse partij waar in rap tempo stukken geruild werden. Daniel stond aan bord 4 vanuit de opening onder druk. Jelmer was als eerste klaar; in een eindspel werd tot remise besloten. Een knappe prestatie, gezien het ratingverschil dat groter was dan 500 punten. Bij Berend ging in het middenspel een pion verloren. Hierna speelde de tegenstander het netjes uit. Hoe de partijen van Sander en Daniel verder verliepen weet ik niet precies meer, maar ze verloren allebei, waardoor de eindstand op 3.5-0.5 uitkwam. In de middagronde was het 3e team vrij.

Team 1 nam het ’s middags op tegen Assen, met Sander in de plaats van Jurjen, aangezien het Jurjen niet slecht uitkwam om eerder weg te gaan. Sander leek in een koningsindische partij met zwart goed uit de opening te komen, net als Cas, die aan de witte kant van een koningsindier zat. Aan bord 3 kwam Elise ook erg goed uit de opening; binnen 10 zetten was er weer een stuk buitgemaakt, ditmaal voor slechts 1 pion. Aan bord 4 had Jonathan (wit) na de opening een zeer originele stelling, die mij wat beter leek voor zwart. Een paar uur later was Jonathan als eerste klaar; in een dame+toren-eindspel werd tot remise besloten. Ondertussen was Elise haar extra stuk weer kwijtgeraakt door een sterke aanval van haar tegenstander. Dit resulteerde in een eindspel met een aantal pluspionnen voor wit; remise leek mij hier het hoogst haalbare, maar de tegenstander zag een röntgenschaak over het hoofd, waardoor de partij totaal omsloeg en we op een 1.5-0.5 voorsprong kwamen. Hierdoor waren Sander en Cas nog bezig en hadden we aan 1 punt genoeg om de overwinning binnen te halen, terwijl Cas in elk geval erg goed stond. Dit had hij echter zelf niet door; hij nam een remiseaanbod aan, waardoor de tussenstand op 2-1 kwam. Sander verloor helaas nog in de tijdnoodfase, waardoor de uitslag 2-2 werd.

Het 2e team speelde nu tegen KlimOp en dat was een ongeveer gelijkwaardige tegenstander. Qua gemiddelde rating ontliepen de teams elkaar slechts 3 punten. Ernst (bord 3) kreeg vanuit de opening al snel een sterke koningsaanval tegen zich, en toen de tegenstander een stuk offerde om de koningsstelling open te breken was het snel afgelopen. Dani trok de stand weer gelijk door aan bord 4 te winnen, waarna er erg lang een 1-1 tussenstand op het formulier stond. Richting het eind van de speelmiddag kwam Gianluca naar me toe met de vraag of hij remise mocht aannemen. Met het oog op bord 1, waar Loek een pluspion had, adviseerde ik hem om het remiseaanbod aan te nemen (1.5-1.5). Hierna voerde Loek zijn partij overtuigend naar winst en was de eerste teamoverwinning van het seizoen een feit voor JSN 2.

De volgende speeldata zijn 1 oktober in Arnhem, 12 november in Utrecht en 10 december in Arnhem.

JSN A1
JSN A2
JSN A3