door Hiddo Zuiderweg

Afgelopen zaterdag speelde het Talentteam Noord in klasse 6A van de KNSB competitie gelijk tegen het zesde team van de Groninger Combinatie, zie hier of hier. Na twee eerdere nederlagen en een wedstrijd die niet door kon gaan (Haren 3 trok zich terug), was het het tweede achtereenvolgende gelijkspel. Tegen GC 5 had het team over geluk niet te klagen, GC 6 kwam met een 4-4 goed weg. Het lijkt erop dat de jeugdspelers in de loop van het seizoen sterker zijn gaan schaken.

Het Talentteam Noord is een initiatief van stichting Jeugdschaak Noord. Na het Groninger schaakkampioenschap voor basisscholen in 2019 kwamen tijdens het evaluerende etentje allerlei ideeën ter tafel om het jeugdschaken in de NOSBO te verbeteren. Een van deze ideeën was het organiseren van trainingen voor talentvolle jeugdschakers. De KNSB had een jaar of vijf geleden haar beleid veranderd. Werden vroeger spelers uitgenodigd op grond van leeftijd en speelsterkte, de laatste jaren was er een vrije inschrijving en mochten trainers zelf trainingen organiseren. Geheel conform de tijdsgeest werd alles aan de vrije markt overgelaten. Dat had tot gevolg dat sommige sterke spelers geen regionale groepstrainingen volgden, zwakke, maar gemotiveerde spelers soms wel. In het voorafgaande seizoen was er geen trainer bereid trainingen te verzorgen. Vaak zijn trainers goed in het lesgeven, maar de organisatie erom heen is minder hun kwaliteit.

Tijd dus om daar wat aan te doen. Mede omdat de KNSB-competitie onafhankelijk is geworden van de regionale competities en daardoor ook spelers van 1500- op zaterdag kunnen spelen, leek het ook een goed idee om weer een talentteam in het leven te roepen. Het vorige initiatief van Jan Colly en Yge Visser was om diverse redenen doodgebloed.

De ervaringen rondom het vorige talentteam werden meegenomen naar het huidige team. Zo werd het team ondergebracht bij een onafhankelijk stichting, om zo te voorkomen dat mensen het idee kregen dat spelers bij hun club werden weggehaald. Ook de communicatie naar de clubs is beter verzorgd. In april vorig jaar kregen alle clubs een mailing met de bedoelingen en met de vraag feedback te geven. Anderhalve maand later kreeg elke club een lijst met spelers die werden uitgenodigd voor het team en de trainingen. Gekozen werd voor spelers van 9-14 jaar van tenminste stap 4 niveau. Clubs konden reageren als er spelers over het hoofd zouden worden gezien.

In oktober gingen de trainingen van start. In twee niveaugroepen krijgen 20 spelers 8 zondagen 2,5 uur training van Vincent Valens en Geon Knol. De meeste spelers gaven ook aan voor het talentteam te willen spelen, enkelen wilden dat niet, speelden al bij hun eigen club in de KNSB of hebben het niveau nog niet.

Nu, ruim een jaar later na het eerste idee, kan worden gezegd dat het project geslaagd is. Niet alleen is de animo groot, de meeste spelers zijn ook een stuk sterker geworden, wat onder meer te zien is in stijgende ratings en betere resultaten van het talentteam. Natuurlijk zijn er ook spelers bij die hebben ingezien dat ze niet de motivatie hebben om zo hard te werken, want naast de trainingen wordt de nodige oefenstof gegeven om thuis te maken.

Aan het eind van dit seizoen zal worden geëvalueerd. Er zullen spelers afvallen, die te weinig spelen, of geen zin meer hebben, en er zullen nieuwe spelers worden uitgenodigd die zich dit seizoen in de picture hebben gespeeld. Verder zijn er ideeën om ook een Friese groep talenten te gaan trainen, alhoewel de spoeling daar op dit moment dun gezaaid is. Verder is er een idee gerezen om met de spelers die dat willen aan het eind van het seizoen een weekendtoernooi te spelen. Uiteraard houden we de clubs op de hoogte.

Op 18 april speelt het talentteam haar laatste wedstrijd. In de play-offs van de zesde klasse moet worden aangetreden tegen de verliezer van Groninger Combinatie 5 en Hoogeveen 2.