De afgelopen jaren hebben de Friese, Groningse en Drentse jeugd de handen ineen geslagen om met combinatieteams onder de vlag van de Stichting Jeugd Schaak Noord mee te spelen in de landelijke jeugdcompetitie. Dit heeft al menig mooi resultaat opgeleverd. In het eerste seizoen (2017-2018) werd met drie teams deelgenomen aan de Promotieklasse met een tweede plaats voor het eerste team als eindresultaat. Vorig jaar debuteerde het eerste team in de Meesterklasse en verraste enorm met een tweede plaats. Het tweede team speelde in de Promotieklasse en werd gedeeld eerste.

IMG 20191005 WA00041
Talententeam Jeugd Schaak Noord 1

Dit seizoen spelen de beide teams opnieuw in de Meesterklasse en Promotieklasse.
Het tweede team haalde in Akkrum een eerste 4-0 overwinning op de Arnhemse Schaakacademie. Een verslag is te vinden op de site van Jeugd Schaak Noord.
Het eerste team begon op 7 september in Rotterdam met een overwinning en een verlies. De overwinning op Waagtoren was groot (4-0). Het verlies tegen de kampioen van vorig jaar Stukkenjagers was nipt (1,5-2,5).
Gisteren, op 5 oktober, was het vervolg voor beide teams in Rotterdam. Het tweede team bestond dit keer uit alleen Friese spelers. Er werd in de eerste ronde van de dag gelijk gespeeld tegen Botwinnik. Het leek een dikke overwinning te worden, maar twee partijen kantelden in tijdnood van gewonnen naar verloren. In de tweede ronde van de dag werd dit onterechte gelijkspel recht gezet met een zeer ruime overwinning. Topscorers waren Ruben Vlieg van DTK en Osama Arabi van Mid-Fryslân. Door deze resultaten staat het team op een keurige tweede plaats in de tussenstand.
Het eerste team zit dit jaar in een veel sterkere klasse dan vorig jaar. Dat merkten we vooral in de tweede ronde van de dag toen we tegen ASV speelden. Hier maar liefst drie spelers met een rating ver boven de 2000 en één daar vlak onder. Neem daarbij dat kopman Jonas in Mumbai zit voor het WK en je voelt aan dat het een spannende strijd wordt. Toch stond er aan het eind een benauwde 2-2 op het scorebord. Vooral Jan Bosma en Gerbrich Kroon moesten een kunststukje leveren om de benodigde 1,5 punt bij elkaar te spelen. In de eerste ronde van de werd met 3-1 van Klim-Op gewonnen. Opvallend in deze match was de snelle overwinning van eerste bord speler Daan Noordenbos. 
Het team staat na zaterdag op een keurige vierde plaats in de tussenstand terwijl men alleen nog tegen de topclub Chesscool moet spelen.

In Rotterdam werd ook verder gespeeld in de C-categorie. In deze categorie stond Assen na de eerste dag op een keurige tweede plaats. Helaas verliep het deze keer iets minder goed. Zowel tegen Landau als Chesscool gingen de wedstrijden verloren. Overigens na een lange strijd, want Jaël speelde nog toen de Meesterklasse A al afgelopen was. Op de site van Assen zal binnenkort ongetwijfeld een verslag volgen.

Voor de D-categorie startte gisteren de jeugdclubcompetitie. Hier twee teams van de Nosbo: de Matadoren en Haren. De Matadoren kwamen maar met drie jeugdspelers naar Rotterdam. Dat had invloed op de resultaten: twee keer werd gelijk gespeeld en één keer met het kleinst mogelijke verschil verloren. Wel hielden alle drie spelers een positieve W-We over aan de dag. Voor enkele kritische beschouwingen over de speellocatie verwijs ik naar de site van de Matadoren.

Haren kwam onder begeleiden van Kees Romijn wel met vier spelers opdagen. Het team speelde één keer gelijk en verloor twee keer. Voor veel van de Harener schakers zal dit de eerste ervaring zijn op dit niveau, dus ik verwacht dus een stijgende lijn de volgende twee speeldagen.