Vrijdagavond was de traditionele Ten Boerster aftrap van de Noordelijke Jeugdcompetitie. 14 Teams maakten hun opwachting in het Buurhoes, dit maal weer eens opgedeeld in een Westelijk en een Noordelijke groep. De 6 teams in Groep A (Haren 1 en 2, Gorredijk, Philidor, Leek en Meppel) spelen een halve competitie, de 8 teams in Groep B (Paardensprong 1 en 2, Staunton 1 en 2, Ten Boer 1 en 2, HSP en Van der Linde) spelen 5 ronden Zwitsers. Hierna volgt een avond kruisfinales en een finaleavond. Maar dan zitten we al weer diep in het voorjaar.
Vrijdag dus ronde 1. In groep B verwachtte uitslagen, maar toch ook twee borden die tegen de rating in gingen. Menko Damwichers profiteerde van minder goede zetten van Gerbrich Kroon, waardoor Ten Boer 1 slechts met 3-1 won van Paardensprong 2. Ook bij Ten Boer 2 tegen HSP speelde een thuisspeelster het niet goed uit, waardoor Jelmer van Steinvoorn HSP ook nog een bordpunt bezorgde. Staunton 1 versloeg hun tweede met 4-0, maar kregen de 1-0 wel erg goedkoop, daar het tweede door ziekte slechts met 3 man kwam opdraven. Ook 4-0 werd het tussen Paardensprong 1 en Van der Linde.
In groep A won Haren 1 met 4-0 de broederstrijd van Haren 2. Hier waren nog 3 partijen bezig, terwijl alle overige partijen al klaar waren in de zaal. Vooral de strijd aan bord 1 tussen de broers Joris (de ouder) en Jesper (de jongere) Spanjer was een spannende aangelegenheid. Jesper leek goede kansen te hebben zijn broer op remise te houden, maar had in een pionneneindspel de pech dat zijn paard te zeer gebonden was aan de vrijpion van Joris. Leek had niet veel kans tegen Philidor, maar hield er nog wel een halfje aan over, nadat Tetske Hofstra zich goed terugvocht in een iets mindere stelling tegen Marthijn Kooistra.
Meppel versloeg Gorredijk met 3-1, lees hier hoe dat vanuit het gezichtspunt van Eva Molanus tot stand kwam.

Op de NOSBO site staan de uitslagen om technische redenen bij de uitslagen van de NOSBO (senioren)competitie, met een directe link in de linker kolom op de voorpagina.