Gisteren was het dan eindelijk tijd voor de jeugdclubkampioenschappen C en D van de NOSBO. Erg laat in het seizoen, misschien wel de reden waarom er slechts 7 teams aanwezig waren in de Hunzeborgh. De thuishaven van De Paardensprong was door de jubilerende vereniging, want bestaat 10 jaar, aangeboden voor dit kampioenschap. Het voordeel van de Hunzeborgh is de speeltuin in de directe omgeving. En bij een oneven aantal teams kwam dat goed uit.
In de C categorie waren er 4 teams, nadat er wat werd gepast en gemeten. Vooraf waren Staunton en de Paardensprong de favorieten in deze groep, met een outsiderrol voor Ten Boer. Het vierde team was een combinatieteam van Ten Boer en de familie Hofstra. Weliswaar met 2 te oude spelers, maar om ook een beetje spel aan het eerste bord te hebben, werd ook Tijmen Hofstra opgesteld. En Tijmen kweet zich uitstekend van zijn taak, door tegen Eelke de Boer, Jonas Hilwerda en Daan Noordenbos 50% te scoren. Was meteen ook de helft van de score van zijn team, dat daardoor vierde werd. In de slotronde werd met 2,5-1,5 verloren van Ten Boer, dat daardoor toch nog 2 matchpunten pakte. Maar er had meer ingezeten, want combi-speler Martijn Reinders liet clubgenote Anna-Mae Takang ontsnappen met pat en dat leek lastiger dan matzetten. Anna-Mae had de ronde daarvoor pech tegen Luca Petrelli van Staunton. Luca gebruikte in het begin veel tijd en moest op het einde gaan vluggeren. En in plaats van dat ze haar tijd gebruikte voor een winstplan vluggerde Anna-Mae mee. Niet alleen verloor ze daardoor een paard, maar vertoonde haar spel ook totaal geen winstplan meer, anders dan het spelen op de klok. Deze remise kostte Staunton een halfje achterstand op de Paardensprong, want dat won met 3-1 van het combinatieteam.
En omdat beide wedstrijden in ronde 1 in 3,5-0,5 waren geëindigd, betekende dit dat de thuisploeg in de laatste ronde voldoende had aan een 2-2 gelijkspel. Al snel verscheen een 1-1 tussenstand op de borden, na winst van Daan de Vetten op Thijmen Nawijn, maar Staunton kwam op gelijke hoogte door de winst van Vincent Tebbens op Rogier Visser. De wedstrijd kantelde echter de richting van de gele brigade uit, en Eelke de Boer en Nick Huisinga brachten door overwinningen op Jonas Hilwerda en Luca Petrelli de eindstand op 3-1.

Eindstand C categorie
1 De Paardensprong 3- 6 9,5
(Eelke de Boer, Daan de Vetten,
Nick Huisinga, Rogier Visser)
2 Staunton 3- 4 7
(Jonas Hilwerda, Thijmen Nawijn,
Luca Petrelli, Vincent Tebbens)
3 Ten Boer 3- 2 4,5
(Daan Noordenbos, Lemée Reuver,
Anna-Mae Takang, Joppe Kok)
4 Combi LTB 3- 0 3
(Tijmen Hofstra, Jarno Bruins,
Tetske Hofstra, Martijn Reinders,
Remmelt Hofstra)
IMG 0472
Bij de D categorie was het iets minder spannend. Helaas slechts 3 deelnemende teams, waarvan er ook nog eens eentje met kop en schouders bovenuit stak. Haren werd ook kampioen door drie wedstrijden met 4-0 te winnen. Alleen in de eerste ronde ging het even mis, toen Willem Mooibroek werd verrast door Yrsa Reuver.
Verheugend om te zien was de deelname van de Groninger Combinatie. De jonge fusieclub probeert weer een jeugdafdeling op poten te zetten en deed voorzichtig de eerste stappen op het competitievlak. Weliswaar nog niet helemaal op eigen benen, want aangevuld met een speler uit Ten Boer en een aangewaaide Paardenspronger werd in de laatste ronde zowaar ook nog een matchpunt bijeengesprokkeld tegen Ten Boer: 2-2.

Eindstand D categorie
1 Haren 4- 8 15
(Loek van der Hagen, Willem Mooibroek,
Janneke van der Hagen, Einar Sagel)
2 Ten Boer 4- 3 6
(Mieke Nissen, Yrsa Reuver,
Hilde Mulder, Rosalie Cusiel)
3 Groninger Combinatie 4- 1 3
(Koen Waggeveld, Nils Kooi,
Jovan Abdulahad, Thijmen van den Berg,
Wieke Waggeveld)
IMG 0459
In principe plaatsen zich de volgende teams voor het NK in het najaar: De Paardensprong en Staunton (C) en Haren en Ten Boer (D). Er wordt echter ook gesproken om, in elk geval in de D categorie, een NOSBO team te laten spelen, om de kansen op een goede klassering te verhogen.