Vrijdagavond 14 juni vond de negende en laatste ronde plaats van de Noordelijke Jeugdcompetitie (NJC) waarin teams van de Friese Schaakbond en NOSBO strijden om de titel. Plaats van handeling was de Hunzeborgh, thuishaven van de Paardensprong.


NJC finale 2023 2024 SpeelzaalDe handen worden geschud voor de finale: vooraan de Paardensprong (op de rug) tegen Philidor


Soms heb je van die competities waarin het nergens meer om gaat in de laatste ronde, maar dat is bij deze NJC-editie zeker niet het geval. Regerend NJC-kampioen Philidor uit Leeuwarden gaat weliswaar aan de leiding, maar moet het in de slotronde nog wel waarmaken tegen de nummer 2 uit het klassement: de Paardensprong. Maar ook de Paardensprong moet achterom blijven kijken, want bij een slechte uitslag kan het combinatieteam van de Twee Kastelen/Mid Fryslan alsnog de tweede plaats overnemen. In theorie kan zelfs Ten Boer 1 nog een gooi doen naar het podium, maar dan moet wel alles voor hen meezitten. Hoogeveen 2 kan er vandaag niet bij zijn en verliest derhalve reglementair van Ten Boer 2. Laten we gauw kijken naar de ontknoping!


Van der Linde/DAC - Matadoren: 4-0 


NJC finale 2023 2024 vd Linde DAC Matadoren
Het jonge team van de Matadoren deed dit seizoen vooral mee om ervaring om te doen. De veel oudere en ervarener spelers van v.d. Linde/DAC zijn nu nog een maatje te groot en sluiten de NJC af met een 4-0 overwinning.


Ten Boer 1 - Hoogeveen 1: 2-2 


NJC finale 2023 2024 Ten Boer 1 Hoogeveen 1
De niveauverschillen zijn dit seizoen heel klein tussen veel teams, waardoor we steeds spannende matches te zien krijgen die ook regelmatig in een gelijkspel eindigen. Dat is ook het resultaat van de strijd tussen de eerste teams van Ten Boer en Hoogeveen. Al mocht Hoogeveen zijn handen dichtknijpen dat ondanks een toren achterstand bord 4 toch nog een punt opleverde door een onverwacht matje.


DTK/Mid-Fryslân - Staunton: 2-2


NJC finale 2023 2024 DTK Mid Fryslan Staunton

GP-klassementswinnaar Hendrik Heikamp op bord 2 en Steyn Bos op bord 4 zetten het Friese team op voorsprong. Op bord 3 gaat het punt echter naar Staunton door winst van hun rijzende ster Pranav Prasoph Nair (2-1). Voor de laatste uitslag van deze match moet het publiek geduld hebben. Het is een bekend gegeven dat meisjes gemiddeld vaak langer durende partijen spelen, en ook vanavond zien we dat 3 van de laatste 4 bezige spelers meisjes zijn. Twee van hen zijn Elise Knobbe (Mid-Fryslân) en Eli Alia Jorritsma die op bord 1 spelen om winst voor de Friezen (noodzakelijk om nog kans op de 2e plaats in het eindklassement te maken) of toch een gelijkspel voor Staunton.


NJC finale 2023 2024 Elise Knobbe Eli Alia JorritsmaElise Knobbe en Eli Alia Jorritsma - beiden onlangs nog actief op het NK in Hoogkerk - in hun lange partij


Uiteindelijk is het - tot opluchting van haar teamgenoten - Eli Alia die aan het langste eind trekt en daarmee nog een matchpunt binnenhaalt voor Staunton.


Paardensprong - Philidor: 3-1
 


NJC finale 2023 2024 Paardensprong Philidor

En dan de kraker van de avond waar de NJC beslist gaat worden. Op papier heeft verdedigend kampioen Philidor duidelijk de beste kansen. Ze hebben al een matchpunt én een bordpunt meer, dus een gelijkspel is voldoende voor de eindzege. Daar komt nog bij dat hun team op ieder bord tussen de 150 en 250 ratingpunten meer heeft. Dat maakt de opdracht voor de Paardensprong statistisch gezien zeer uitdagend, maar ratings zijn ook maar getallen en op zo'n finaleavond kunnen er natuurlijk altijd gekke dingen gebeuren. Het openingsschot is in elk geval voor de Paardensprong: Kaj Kremer wint met de zwarte stukken op bord 3 van Dylan Roersma. Een mooie opsteker voor de thuisploeg; kan dit de teamgenoten wellicht vleugels geven?


NJC finale 2023 2024 Analyse buitenKaj Kremer analyseert zijn partij met trainer Sjoerd van Soest


Philidor komt terug in de match door een overwinning van hun speciaal opgetrommelde sterke kopman Cas Roorda tegen GP-finalewinnaar David Kolijn. Nu komt het aan op de laatste twee partijen. Paardensprongers Imara Hardeman (bord 2) en Mehran Sprong (bord 4) hebben tot dusverre beiden een 100%-score in deze GP-cyclus. Zou het ze lukken die te handhaven in deze laatste wedstrijd, dan is de buit binnen voor de Paardensprong. Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan tegen de sterke Friese tegenstanders.

Mehran Sprong kwijt zich het eerste van zijn taak. Hij komt een dame voor te staan tegen Simon Botter die tot overmaat van ramp ook een onveilige koning en ontwikkelingsachterstand heeft. Niet veel later is het punt binnen en leidt de Paardensprong met 2-1. Toch heeft Philidor het lot nog steeds in eigen handen, want als Lútzen Kempenaar van Imara Hardeman weet te winnen is het 2-2 en is Philidor opnieuw NJC-kampioen. Lútzen en Imara hebben in de loop van de jaren al vaak tegenover elkaar gezeten, met de laatste keren remises als resultaat. Lútzen weet een pion te winnen, maar daar staat een open b-lijn tegenover voor Imara. Over die open lijn weet ze druk op de zwarte stelling te zetten, waarmee ze de pion weer terugwint. Beiden zijn spelers die hun tijd goed gebruiken, dus als de partij maar lang genoeg voortduurt, kun je wachten op een spannende tijdnoodfase. En die komt.


NJC finale 2023 2024 Imara Hardeman Lútzen KempenaarSpanning bij het publiek bij de allerlaatste en allesbeslissende NJC-partij tussen Imara Hardeman (l) en Lútzen Kempenaar


Het toegestroomde publiek kijkt met ingehouden adem toe hoe de klok van Imara op een gegeven moment tot 1 seconde is teruggelopen. Beide spelers zijn zich ten volle bewust van de last op hun schouders en onder die grote druk gaat het plotseling fout voor Lútzen als hij een gedekte pion slaat met zijn toren. Winst voor Imara en applaus klinkt: de Paardensprong boekt onverwacht een 3-1 overwinning en neemt daarmee de NJC-wisselbeker over van Philidor.


NJC finale 2023 2024 Paardensprong op podiumHet winnende team van de Paardensprong (foto Ronald van Nimwegen)


Een geweldig spannende afsluiting van een prachtig NJC-seizoen. Veel dank aan Ronald van Nimwegen (Paardensprong) en Klaas Wiersema (v.d. Linde/DAC) voor de organisatie. Volgend seizoen neemt de FSB het organisatiestokje van hen over.


FOTOALBUM
LIVESTREAM | PRIJSUITREIKING TOP 5

VERSLAGEN: PAARDENSPRONG | STAUNTON
NJC VORIG SEIZOEN 

 
EINDSTAND NJC 2023-2024

TeamMPBP12345678910

1. De Paardensprong

15 28 3 2 4 3 3 4 4

2. Philidor 1847

14 24.5 1 3 1 3 4 4

3. De Twee Kastelen / Mid Fryslân  

13 26 2 2 2 4 4 4 4

4. Ten Boer 1

11 22 0 2 4 3 4

5. Staunton

11 20.5 1 1 2 ½ 3 4 3

6. Van der Linde / DAC

10 22 3 2 2 4 4

7. Hoogeveen 1

9 17 1 ½ 0 2 1 3 3 4

8. Ten Boer 2

5 12.5 ½ 1 0 0 0 2 1 4 4

9. Hoogeveen 2

1 4.5 0 0 0 1 ½ 0 1 0 2

10. De Matadoren

1 3 0 0 0 0 1 0 0 0 2