Vrijdag 3 november was het zover: de start van het nieuwe seizoen van de Noordelijke Jeugdcompetitie, kortweg de NJC. Deze competitie is een samenwerkingsverband tussen de NOSBO en de Friese Schaakbond en bestaat al meer dan 10 jaar. Gespeeld wordt op vrijdagavonden, voornamelijk door iets oudere jeugdleden die graag ook wat langere partijen willen spelen. Het speeltempo van de NJC is met 45 minuten + 15 seconden p.p.p.p. namelijk een stuk langer dan gebruikelijk bij de meeste jeugdtoernooien. Dat geeft tijd om de partijen te noteren en later te analyseren. Daarmee vormt het een mooie brug tussen het jeugdschaak en seniorenschaak.


NJC 2023 11 03 Start partijenDe handen worden geschud bij de start van een nieuw seizoen van de Noordelijke Jeugdcompetitie

Daarnaast geeft het spelen in een team altijd een extra dimensie. Verenigingen die zelf niet voldoende beschikbare spelers hadden voor de NJC konden een combinatie aangaan met een andere vereniging, zodat zoveel mogelijk spelers mee konden doen. Dit seizoen geven tien teams uit de provincies Drenthe, Friesland en Groningen acte de présence. Al deze teams zullen  elkaar in negen ronden één keer treffen (round robin), wat de meest zuivere competitie geeft. De meeste keren zal gespeeld worden in de Hunzeborgh, het thuishonk van de Paardensprong, dat enigszins in het midden ligt van de deelnemende verenigingen.


NJC 2023 11 03 Speelzaal Hunzeborgh 2Concentratie bij de spelers in de Hunzeborgh

Bij deze eerste ronde waren Hoogeveen 1 en het team DTK/Mid Fryslân helaas niet aanwezig, maar de volgende ronden zullen alle teams steeds tegelijk op dezelfde locatie spelen, wat naast het schaken ook een heel mooi sociaal element geeft aan deze competitie. Een uitzondering is ronde 3 die in de drukke december-/januaritijd in onderlinge afstemming tussen de betreffende teams gespeeld wordt op een geschikt moment.

Staunton - Hoogeveen 2: 3,5-0,5
NJC 2023 11 03 Staunton vs Hoogeveen 2

Staunton was vorig seizoen verliezend finalist tegen Philidor. In de eerste ronde hadden ze geen problemen met het 2e team van Hoogeveen. Al snel stond er een comfortabele 2-0 voorsprong op de borden. Toen vervolgens de partij op bord 4 in remise eindigde was de zege binnen. Dat het uiteindelijk 3,5-0,5 werd voor Staunton, geeft niet goed weer hoeveel tegenstand Hoogeveen 2 toch nog wist te bieden. Lees hierover in het verslag van Staunton. Hoe dan ook geeft Staunton hiermee gelijk hun visitekaartje af en maken ze duidelijk dat ze voor de ereplaatsen mee gaan doen.

Matadoren - Ten Boer 1: 0-4 
NJC 2023 11 03 Matadoren vs Ten Boer 1

De Matadoren doen dit jaar voor het eerst in jaren weer mee aan de NJC; leuk! In de eerste ronde werden ze gelijk voor de leeuwen gegooid tegen het sterke eerste team van Ten Boer dat gemiddeld zo'n 900 (!) ratingpunten meer achter de namen heeft staan. Geen wonder dat dit iets teveel gevraagd was voor de Matadoren: een 4-0 overwinning voor Ten Boer 1. Lees meer hierover in het verslag van Ten Boer.

Ten Boer 2 - Paardensprong: 0,5-3,5 
NJC 2023 11 03 Ten Boer 2 vs Paardensprong

Het tweede team van Ten Boer mocht aantreden tegen het thuisspelende team van de Paardensprong. De Paardensprong begon vorig seizoen wat traag, maar ging richting het eind van het seizoen steeds beter scoren. Dit keer stond het team bij de eerste wedstrijd al wél gelijk op scherp, maar wat wil je ook als alle spelers de hele herfstvakantie schakend bij het mooie Hoogeveen Schaaktoernooi hebben doorgebracht.


NJC 2023 11 03 Sarah Schipper en Roelof KroonSarah Schippers (Ten Boer 2) analyseert haar partij na afloop met haar trainer Roelof Kroon


De punten op van de borden 3 en 4 gingen relatief snel naar de Paardensprong, maar op de borden 1 en 2 duurde de strijd tot het einde van de avond. Op bord 2 moest Olaf List (Ten Boer 2) zich uiteindelijk neerleggen bij verlies tegen Imara Hardeman, maar redde Joël Greven de eer met een remise op bord 1 tegen David Kolijn. Dit bracht de stand op 3,5-0,5 voor de Paardensprong. Meer hierover in het verslag van de Paardensprong en dat van Ten Boer.

Philidor-vd Linde/DAC: 1-3
NJC 2023 11 03 Philidor vs vd Linde DAC

De kraker van de avond was de clash tussen de nummers 1 en 3 van het vorige NJC-seizoen, oftewel het Friese Philidor versus het combinatieteam vd Linde/DAC. De spelers uit Noord-Oost Groningen gingen er vol in en wisten bij een 2-1 tussenstand dat ze ten minste 1 matchpunt gingen overhouden aan dit duel. Of de volle buit binnengehaald zou kunnen worden, hing af van de partij op bord 3 waar Stanli Polanco (vd Linde/DAC) tegen Lútzen Kempenaar in een toreneindspel met een pion minder was beland.


NJC 2023 11 03 Lutzen Kempenaar vs Stanli PolancoDe allesbeslissende partij tussen Lútzen Kempenaar (l) en Stanli Polanco wordt op de voet gevolgd door hun coaches Migchiel de Jong (Philidor) en Klaas Wiersema (rechts)


Stanli kon tegenover zijn pion minder wél een vrijpion op de a-lijn stellen en zag bovendien ook wel wat gaten in de stelling van zijn tegenstander, wat hem deed besluiten om torenruil aan te bieden. Lútzen wist dat een remise voor het team niet genoeg was en dat hij dus va-banque moest spelen, wilde hij nog een kans hebben. De torens werden geruild en in een hoog tempo werd de partij door beide spelers vervolgd tot de volgende stelling op het bord verscheen.


NJC 2023 11 03 Stelling Lutzen Kempenaar vs Stanli PolancoLútzen Kempenaar met zwart aan zet tegen Stanli Polanco

Nu is het opletten geblazen. Met nog weinig tijd op de klok speelde Lútzen ...Kb6, maar na Kxd6, Kxb5 en Kxe4 was er geen houden meer aan voor zwart. In de diagramstelling had Lútzen de remise nog veilig kunnen stellen met het dubbele pionoffer ...h5!, en na gxh5, g4!. Na fxg4 komt dan ...f3 wat voldoende is voor remise. Maar vind dat allemaal maar eens aan het einde van de partij in tijdnood. Stanli pakte dus het punt en daarmee boekte vd Linde/DAC toch wel enigszins verrassend een belangrijke 3-1 zege tegen de kampioen van vorig seizoen.

We zijn nog maar net begonnen, dus er is uiteraard nog niets beslist. Op naar ronde 2 die op 1 december gespeeld zal worden.

 
NJC 2023 11 03 AnalyseNa afloop wordt er volop geanalyseerd, waarbij Ghilon Etienne (Staunton) tegelijkertijd nog een boek voor school probeert te lezen


Uitslagen/stand
Reglement Noordelijke Jeugdcompetitie (NJC) 
Verslag Paardensprong | Verslag Staunton | Verslag Ten Boer | Verslag v.d. Linde

NJC 2022-2023


Speelschema NJC 2023-2024

Ronde 1 Hunzeborgh 3 nov.
SG Staunton SC Hoogeveen 2
SC Hoogeveen 1 DTK/ Midfryslan
Matadoren SC Ten Boer 1
Philidor vd Linde/DAC
SC Ten Boer 2 SC de Paardensprong
   
Ronde 2 Hunzeborgh 1 dec.
SC Hoogeveen 2 SC de Paardensprong
vd Linde/DAC SC Ten Boer 2
SC Ten Boer 1 Philidor
DTK/ Midfryslan Matadoren
SG Staunton SC Hoogeveen 1
   
Ronde 3 Tussenronde tot 25 jan.
SC Ten Boer 2 SC Ten Boer 1
SC Hoogeveen 1 SC Hoogeveen 2
Philidor DTK/ Midfryslan
Matadoren SG Staunton
SC de Paardensprong vd Linde/DAC
   
Ronde 4   Hoogeveen 26 jan.
SC Hoogeveen 2 SC Ten Boer 1
DTK/ Midfryslan vd Linde/DAC
SG Staunton SC de Paardensprong
SC Hoogeveen 1 SC Ten Boer 2
Matadoren Philidor
   
Ronde 5 Hunzeborgh 16 febr.
Matadoren SC Hoogeveen 2
Philidor SC Hoogeveen 1
SC Ten Boer 2 SG Staunton
SC de Paardensprong DTK/ Midfryslan
vd Linde/DAC SC Ten Boer 1
   
Ronde 6 Leeuwarden 15 maart
SC Hoogeveen 2 vd Linde/DAC
SC Ten Boer 1 SC de Paardensprong
DTK/ Midfryslan SC Ten Boer 2
SG Staunton Philidor
SC Hoogeveen 1 Matadoren
   
Ronde 7 Akkrum 12 april
Philidor SC Hoogeveen 2
SC Ten Boer 2 Matadoren
SC de Paardensprong SC Hoogeveen 1
vd Linde/DAC SG Staunton
SC Ten Boer 1 DTK/ Midfryslan
   
Ronde 8 Hunzeborgh 17 mei
SC Hoogeveen 2 DTK/ Midfryslan
SG Staunton SC Ten Boer 1
SC Hoogeveen 1 vd Linde/DAC
Matadoren SC de Paardensprong
Philidor SC Ten Boer 2
   
Ronde 9 Hunzeborgh 14 juni
SC Ten Boer 2 SC Hoogeveen 2
SC de Paardensprong Philidor
vd Linde/DAC Matadoren
SC Ten Boer 1 SC Hoogeveen 1
DTK/ Midfryslan SG Staunton