VERSLAG: Sven Broersma (teamleider)

Op 23 september begon de JCC weer, en JSN doet dit seizoen met 2 teams mee.

Het eerste team bestond deze speeldag uit Jael Wierenga, Cas Roorda, Himar Ambrona Navarro en Luka Jovanovic. Zij mochten het in de eerste ronde opnemen tegen Almere 1, een tegenstander waar eigenlijk wel van gewonnen moest worden. Op bord 2 en 3 wisten Cas en Himar hun ruime ratingoverwicht redelijk eenvoudig in een overwinning om te zetten, maar voor Luka ging het mis; in het middenspel ging er een stuk verloren, en dit wist hij niet meer te herstellen. Jael was als laatste dus nog bezig, met een 2-1 tussenstand. In de opening wist hij een pion te winnen maar naarmate de partij vorderde werden zijn stukken steeds verder teruggedrongen, waardoor zijn tegenstander meer dan genoeg compensatie kreeg voor de pion. Jael verdedigde zich taai, en wist op deze manier een remise, en dus de teamoverwinning, binnen te halen; 2,5-1,5.

Het tweede team werd vertegenwoordigd door Elise Knobbe, Evan de Wit, Jonathan Bosma en Hendrik Heikamp. In de eerste ronde was VAS 1 de tegenstander; dit beloofde dus een zware wedstrijd te worden. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een 4-0 nederlaag, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Vooral in de partij van Jonathan leek het er lang op dat remise zeker haalbaar was.

In de tweede ronde waren de tegenstanders toevallig precies andersom; team 1 moest nu tegen VAS 1, terwijl team 2 tegen Almere moest. In beide wedstrijden lagen op voorhand zeker kansen. Voor team 1 was Luka als eerste uit, zijn tegenstander moest namelijk een bus halen en speelde daarom erg snel. Hier maakte Luka handig gebruik van en dus was het eerste bordpunt binnen. Ook Himar wist een overwinning te scoren, en toen was eigenlijk al wel duidelijk dat de teamoverwinning voor team 1 niet in gevaar zou komen. Cas en Jael hadden namelijk allebei een betere stelling. Beide partijen eindigden uiteindelijk in remise, en dus was een 3-1 overwinning het eindresultaat.

In de wedstrijd van team 2 gebeurde eigenlijk het tegenovergestelde. Team 2 liep namelijk vanaf het begin van de ronde al achter de feiten aan. Jonathan raakte in de opening namelijk een toren kwijt. Hij probeerde het nog lang, maar wist hier niet van te herstellen. Ondertussen won Hendrik een kwaliteit, maar kreeg zijn tegenstander hier een grote koningsaanval voor terug. Even leek het erop dat Hendrik dit kon oplossen door zijn dame om te spelen, maar daar stond de dame pardoes ingesloten, waardoor de tussenstand 0-2 werd. De partijen van Elise en Evan eindigden in remise, waardoor een 1-3 verlies de uitslag werd.

Een week later mochten beide teams weer aantreden en team 1 moest tegen ESV 1. Op voorhand leek dit een lastige opgave te worden, zeker ook omdat Jael er deze speeldag niet bij was. Tijdens de wedstrijd zag het er aanvankelijk niet slecht uit. Luka kwam goed uit de opening, maar koos op een bepaald moment de verkeerde voortzetting waardoor wit het initiatief kon overnemen en een dodelijke koningsaanval op kon zetten. Toch leek er nog niet veel aan de hand, Cas wist in het middenspel namelijk steeds meer druk te zetten, terwijl ook Himar een plusje had en Elise een prima stelling had. Uiteindelijk vielen de beslissingen pas op het laatste moment. Cas wist zijn voordeel steeds verder uit te breiden en kon dit omzetten in een overwinning, terwijl Himar een stuk was kwijtgeraakt en zijn vrijpionnen vakkundig werden opgeruimd door de zwartspeler. Elise (doorgeschoven naar team 1) moest dus winnen om een gelijkspel binnen te halen, maar dit leek zeker mogelijk. In de uitvluggerfase stond ze een pion achter, maar hier had ze zeker genoeg compensatie voor in de vorm van actieve stukken. Precies toen ze de pion terug kon winnen en haar actieve stukken kon behouden koos ze de verkeerde zet waardoor ze juist 2 pionnen kwijtraakte en uiteindelijk de partij verloor; uitslag 1-3.

Team 2 moest tegen Amsterdam West 1. Helaas was Evan in de ochtend ziek geworden, maar gelukkig wilde Doede Nagel op het allerlaatste moment nog invallen. De andere spelers waren Jesse Bosker, Jonathan en Ernst van den Bogaart. Op bord 1 kwam Jesse met de zwarte stukken slecht uit de opening. Hij wist het nog lang vol te houden, maar uiteindelijk braken de vele zwaktes in zijn stelling hem op. Jonathan was echter heel goed uit de opening gekomen, dus voor het team leek er nog niks aan de hand. Ernst stond namelijk prima, en Doede stond erg goed. Helaas werd Doede verrast door een matje op de onderste rij, waarna duidelijk werd dat het toch een erg lastig verhaal ging worden, omdat Ernst ondertussen ook onder druk stond. Nadat de tegenstander van Ernst een paar pionnen had weten te pakken was er geen houden meer aan. Gelukkig wist Jonathan de eer te redden door een mooie overwinning te scoren.

In de tweede ronde van de dag was Magnus Leidsche Rijn 1 de tegenstander voor team 1. Dit team was nog sterker dan de vorige tegenstander, dus dit leek een erg zware wedstrijd te worden. Op bord 1 en 2 leken twee remises lang een logisch resultaat, al stonden Cas en Himar wel enigszins onder druk. Luka stond lange tijd prima, maar maakte een foutje waardoor zijn tegenstander uiteindelijk kon afwikkelen naar een gewonnen toreneindspel, dat goed afgemaakt werd. Elise stond vanuit de opening al zwaar onder druk en kreeg eigenlijk nooit de kans om hier onderuit te komen. Hierdoor was de tussenstand 0-2 en was het wel duidelijk dat er geen teamresultaat meer in zat. Himar wist een minder toreneindspel remise te houden, waardoor alleen Cas nog bezig was tegen Kobe Smeets. Pas in de uitvluggerfase wist Kobe een doorgang te vinden in een lopereindspel, waardoor Cas helaas een nederlaag moest incasseren; 0.5-3.5.

Team 2 moest tegen SMB 2, een wedstrijd waar zeker kansen lagen. Doede was als eerste klaar, en wist helaas geen punten te scoren op zijn eerste speeldag voor JSN. Datzelfde geldt voor Jesse, al was hij als laatste klaar. Wederom kwam hij beroerd uit de opening, maar hij wist zich langzaam terug te vechten. Op een bepaald moment had hij de kans om meerdere stukken van zwart vast te zetten op de onderste rij, waardoor zwart slechts een miniem plusje zou hebben in een eindspel met 2 centrumpionnen meer. Helaas koos hij voor een andere voortzetting, waarna zwart het eindspel om wist te zetten in winst. Intussen had Jonathan een strakke winstpartij gespeeld, en had Ernst in een wilde aanvalspartij aan het langste eind getrokken waardoor de eindstand 2-2 werd. Hiermee wist JSN 2 zijn eerste matchpunt binnen te halen.