NJC finale 2023 Start partijen

Vrijdag 2 juni vond de finale plaats van de Noordelijke Jeugdcompetitie in de Hunzeborgh, thuishonk van de Paardensprong. In de halve (kruis)finales was al bepaald welke teams om welke plaatsen zouden strijden in de finale. Onderstaand een verslag van de teamleiders van de winnende teams. Bekijk het fotoalbum voor een sfeerimpressie.

Plaats 1 en 2: Philidor-Staunton: 3-1

Verslag: Migchiel de Jong

Vrijdag 2 juni was het dan zover: finaledag van de NJC. Na het welkomstwoord van Ronald van Nimwegen gingen de jeugdteams van start. De kruisfinales zorgden in de finale voor een nieuwe wedstrijd tussen Staunton en Philidor. In de poulefase was deze wedstrijd 2-2 geworden na een spannend verloop. Dat was deze keer niet anders.

Onze kopman Cas Roorda was gekoppeld aan Sander Wage. Sander kwam in de opening een pion voor. Er was compensatie in de vorm van een sterk centrum. Cas maakte echter een misrekening en kwam meer materiaal achter en moest daarna opgeven. Gelukkig voor de Leeuwarders maakte Jim de Wit aan bord 4 de score weer gelijk door van Anouk Koerts te winnen. Jim stond de hele tijd duidelijk beter, maar moest oppassen toen Anouk een dubbele aanval dreigde. Daarna was er een betere mogelijkheid om toe te slaan, maar Jim bleef goed genoeg spelen om het punt veilig te stellen.

NJC finale 2023 Eli Alia Jorritsma vs Lutzen KempenaarEli Alia Jorritsma (l) vs Lútzen Kempenaar


Hierna werd aan bord 3 Lútzen Kempenaar helemaal onder de voet gelopen door Eli Alia Jorritsma. Eli Alia gebruikte echter te veel tijd en verloor in goede stelling tegen Lútzen. Dit was een enorme meevaller voor Philidor en nu was het wachten op de wedstrijd aan bord 2 tussen Evan de Wit en Himar Ambrona Navarro. Beide schakers hadden al veel tijd gebruikt, waarbij Himar nog maar luttele seconden over had. Evan stond duidelijk beter, maar Himar blijft altijd gevaarlijk. Plotseling was het afgelopen: Himar ging net als Eli Alia door de vlag en zo kon Philidor een 3-1 winst tegen Staunton aantekenen. Dat is gezien het ratingsverschil een zeer knappe prestatie en ook de eerste keer dat een Fries team de NJC wint. Mooi dat we volgend seizoen weer van plan zijn om een Noordelijke jeugdcompetitie te houden, maar dat we dan eerder beginnen en misschien 2 partijen per avond gaan spelen. Ik wens iedereen een fijne (schaak) vakantie en tot volgend seizoen!


NJC finale 2023 Philidor wintDe blije winnaars van Philidor: voor vlnr Cas Roorda, Evan de Wit, Lútzen Kempenaar en Jim de Wit

Plaats 3 en 4: DAC/van der Linde-Hoogeveen: 3-1

Verslag: Klaas Wiersema

Combi team DAC/VdLinde is als 3e geëindigd in de Noordelijke Jeugdcompetitie. Het was een spannende avond in de Hunzeborgh in Groningen. Ons team moest voor de tweede keerspelen tegen een sterk Hoogeveen. In de competitierondes werd het toen 2-2. Nu stond er nog meer op het spel, namelijk de 3e en 4e plaats.

Al vrij snel verloor Sirion zijn partij. Gelukkig werd dat goedgemaakt door Luka, en was de stand 1-1.

NJC finale 2023 DAC vd Linde spelendLinks het team van DAC/vd Linde


Stanli met een perfect uitgespeeld eindspel bracht de stand op 2-1 voor DAC/VdLinde. Alles hing af van Ruben, die aan een remise genoeg had voor de winst. Ruben stond qua stelling veel beter en uiteindelijk verloor zijn tegenstander op tijd.

Een klinkende 3-1 overwinning en de 3e prijs. Proficiat heren!

Hieronder de foto's van een trots team:
Bastiaan, Sirion, Luka, Stanli en Ruben

NJC finale 2023 DAC vd Linde

Plaats 4 en 5: Paardensprong-DTK/Mid Fryslân: 2,5-1,5

Verslag: Ronald van Nimwegen (van website Paardensprong)


In de Hunzeborgh werd vanavond de finale in de NJC competitie gespeeld. Na een klinkende zege in de halve finale tegen het tweede team van SC Ten Boer speelde het team voor de vijfde plaats tegen DTK/Midfryslan. In de poulefase verloren we met grote cijfers 0.5 - 3.5. Tijd om revanche te nemen.

In een volle Hunzeborgh speelde het team in dezelfde opstelling als in eerdere ronden. Berend, David, Simon en Imara. Simon verloor vrij snel zijn partij. David had veel tijd verbruikt en moest in het middenspel het niet alleen opnemen tegen zijn tegenstander maar ook tegen de klok. Na iedere zet krijg je er 15 seconden bij maar zijn klok bleef vaak onder de minuut, terwijl zijn tegenstander ruim 20 minuten op de klok had. De partij eindigde in remise door zetherhaling, dus een belangrijk half puntje voor het team.

Op de borden een en vier was het spannend en bleef de stelling lang in evenwicht. Imara wist als eerste de partij te winnen en een beetje ongeloof bij Berend die niet had verwacht de partij te winnen. Een knappe 2.5 - 1.5 overwinning waarmee het team vijfde werd in de NJC competitie. Het team van Philidor Leeuwarden werd kampioen met een ruime zege op het team van Staunton. De derde plaats ging naar het DAC/vdLinde combinatie team. Zij versloegen het team van Hoogeveen. Op de zevende plaats eindigde het eerste team van SC Ten Boer na winst op hun clubgenoten team 2.

Volgend seizoen gaat de NJC natuurlijk verder. De competitie gaat eerder van start en er wordt nagedacht om meerdere ronden op een dag te spelen.


Plaats 7 en 8: Ten Boer 1-Ten Boer 2: 3-1

Verslag: Roelof Kroon (van website Ten Boer)

De afsluitende avond van de Noordelijke Jeugd Competitie was in de Hunzeborgh. Het werd weer uitstekend georganiseerd door Ronald en zijn mensen. Veel medailles na afloop, maar vooral een leuke sfeer. Dit jaar merkte ik het enorme enthousiasme voor de competitie. We hadden nooit problemen met de opstelling, sterker nog we moesten jeugdschakers teleurstellen, dat ze maar 3 van de 5 avonden mee konden doen.

Dit jaar verliep het qua resultaat wat minder. Prachtig was natuurlijk de remise die Ivar in de kruisfinales wist te scoren tegen Hendrik Heikamp en er waren schitterende overwinningen van Sarah en Noa tegen DAC/van der Linde. Maar aan het eind van de competitie moesten onze twee teams voor de tweede keer tegen elkaar om de laatste twee plaatsen. Het werd nog een enorm spannende wedstrijd, omdat Jelmer zich terdege had voorbereid op de Caro Kann van Jan en al na 12 zetten mat kon zetten.

analyse na de partij


Hierbij deze opvallende partij:

Jelmer-Jan

1. e4 c4 2. d4 d5 3. Ld3

Een ongebruikelijke zet in de opening. Ook niet bijzonder want na 3... dxe4 4. Lxe4 Pf6 heeft wit een tempo verloren.

3... Pf6?

Maar dit is niet goed en Jelmer had dit van tevoren op internet ontdekt.

4. e5 Pfd7

ik stelde na afloop voor 4... Pe4 voor maar dat is nog erger want het verliest een stuk na 5. f3

5. e6!!

Een prachtige zet!

5... Pb6?!

Jan zag dat 5... fxe6 6. Dh5+ naar mat leidt, maar 5... Pf6 is beter omdat het veld h5 dekt.

6. exf7+ Kxf7 7. Pf3 Lg4?

Jan wil de diagonaal naar h5 zo graag dekken, maar mist een aftrekaanval

8. Pe5+ Ke8 9. Dxg4 P8d7??

When it rains it pours...

10. Dh5+

Het enige smetje op de partij. Als je voor stijlpunten wilt gaan kun je ook 10. Dg6+ spelen met één zet eerder mat

10... g6 11. Dxg6+ hxg6 12. Lxg6#

Team 2 stond dus bij het begin van de avond al met 1-0 voor. Jan en Jelmer hadden ruim de tijd om nog een hele hoop partijen tegen elkaar te spelen, waarbij Jan nu wel iets vaker won.

alleen Eline en Noa spelen nog, de rest is aan het analyseren


Ondertussen had Joël wel een paard gewonnen van Olaf. Helaas heb ik deze partij niet, maar Joël speelde het bekwaam en rustig uit 1-1.

de twee teams ontvangen de medailles voor de plaatsen 7 en 8


Daarna viel er opeens een beslissing in de partij tussen Sarah en Elisa. Elisa miste naar mijn gevoel in de opening een kansje, maar daarna leek me de stelling gelijk, wellicht iets beter voor wit (Sarah). Ik kan het altijd wel waarderen als de jeugd het daar niet mee eens is. Het is goed dat ze hun eigen stijl ontwikkelen en de stijl van Elisa is ook echt anders dan mijn eigen stijl. Elisa was veel positiever over haar stelling en het is goed dat ze zelfvertrouwen heeft. 
In de analyse na afloop ging het om deze 3 kritische stellingen:

In deze stelling speelde Elisa 13... Pd5. Na afloop gaf ze aan dat ze 13... Pg4 14. Pxg4 Lxf4 15. Df3 overwoog. Dit is inderdaad beter dan het ruilen op d5, waarmee Sarah een gelijke stelling weet te krijgen. Ik gaf zelf 13... Ph5, maar de engine denkt dat wit na 14. g3 er beter aan toe is dan na de variant met 13... Pg4. De engine ziet echter ook een directe pionwinst met 13... Pxe5 (13... Lxe5 is niet goed vanwege 14. dxe5 Pg4?! 15. Dg3) 14. Lxe5 (14. dxe4 Pg4) 14... Lxe5 15. Dxe5 Dxe5+ 16. dxe5 Pg4 17. f4 Pe3. Wit mag niet rokeren vanwege het paard op e3 dus of c2 of g1 gaan verloren.

Dit is een paar zetten voor de stelling waar we veel discussie over hadden. Sarah speelde hier 23. De2 terwijl 23. Dg3 een erg vervelend dubbele aanval op e5 en g7 is. De pion op f5 wordt een beslissende troef als zwart pion e5 dekt en na 23... Ta6 is 24. Dxe5+ Kb8 25. a3 mogelijk. Er is nog een andere zet die sterk is: 23. Tfe1 want 23... e4 24. Txe4 Ta6 (dubbele aanval op e4 en a2) werkt niet vanwege 25. Dxd5 en de pion op a2 is gedekt. Na 23... d4 24. cxd4 exd4 ontstond de stelling waar we discussie over hadden. Sarah speelde 25. Tf4 terwijl ik het idee had dat 25... De7 erg sterk was. Na 25... Thd8 stelde ik opnieuw 26. De7 (speelde Sarah ook) voor maar Elisa had gelijk dat 26... T6d7 alle gekkigheden eruit haalde, terwijl ik dacht dat wit beter stond. Het is eerder zwart die ietsje beter staat, zoals Elisa ook dacht.

Beslissend is echter de blunder in deze stelling.

Sarah speelde hier helaas 29. Tfd3 en werd na 29... Dc2+ 30. Ka1 Dc1 31. Txc1 Txc1# mat gezet. Na 29. a3 staat het gelijk en moet zwart nog licht oppassen dat de d-pion geen zwakte wordt.
Een sterke partij van Sarah in elk geval. Wel 2-1 voor team 1.

De laatste partij was ook meteen de vreemdst. Noa van team 2 speelde erg goed. Eline kwam eerst nog beter te staan maar gaf toen haar loper opeens weg. Met haar a-pioen leek ze echter alsnog te kunnen winnen, maar Noa wist met weglokken + hout de a-pion onschadelijk te maken. Met een loper voor, ieder 3 pionnen op de koningsvleugel en elk de dame leek me dat Noa ging winnen. Wat er precies is gebeurd weet ik niet, maar uiteindelijk bleef alleen de h-pion van Eline over waarna Noa opgaf. Een puike partij van Noa, die geen loon naar werken kreeg. Het is in elk geval wel tekenend voor de sprong in de schaakontwikkeling die Noa maakt. Eline won dus en wist daarmee team 1 een 3-1 overwinning te geven. Team 2 achtste en team 1 zevende.Uitslagen finales
Foto's finales


Verslag voorronde 1
Verslag voorronde 2
Verslag voorronde 3: Paardensprong-Philidor (B)
Verslag halve finales NJC 

Uitslagen voorronden groep A
Uitslagen voorronden groep B
Uitslagen halve finales
Aankondiging finale NJC