Jan Schut

Helaas een droevig bericht. Jan Schut is overleden.

Jan streed de laatste jaren tegen zijn ziekte en bleef daarin positief. Ook nu was hij positief dat hij binnenkort weer kon schaken. Het heeft helaas niet zo mogen zijn.

Hier boven ziet u een van de laatste foto's die ik van Jan heb. Twee jaar geleden in de trein van Stadskanaal naar Veendam.

Jan was een zeer bekende persoon in ieder geval bij het Noordelijk schaak. Hij was één van de oprichters van schaakclub Lewenborg en heeft daar lang allerlei bestuursfuncties vervuld. Dat hij erelid is van Lewenborg zal dan ook niemand verrassen.

Maar niet alleen bij Lewenborg was hij aktief, maar ook bij de NOSBO. Diverse bestuursfuncties heeft hij vervuld en ook heeft hij jarenlang in de jeugdcommissie gezeten. Ook was hij bij veel toernooien wedstrijdleider, o.a. bij het Chessfestival Groningen.

Jjan Schut foto Harry  Foto genomen op het Postillon Challengertoernooi op 25 november 2017 (foto Harry Gielen)

Daarnaast was Jan degene die een ratingprogramma maakte en een programma om de competitieuitslagen te verwerken en te publiceren. Van zijn programma werd ook door de KNSB gebruik gemaakt. Pas twee jaar geleden werd dit programma vervangen door een ander. Dat kwam mede doordat Jan alles in zijn eentje wou doen en er niet meer aan toe kwam om de programma's aan te passen.

Jan was een aimabele man met wie je goed een gesprek kon voeren en die altijd vriendelijk bleef. Vandaar dat hij vele schaakvrienden had.

Ik zelf ken Jan al decennia. Jan was wedstrijdleider bij talrijke toernooien waaronder het Chessfestival Groningen en één van de belangrijke figuren bij zowel schaakclub Lewenborg als bij de Noordelijke Schaakbond.
Maar ik ken hem vooral van de vele gesprekken die we hebben gevoerd en van de computerprogramma's die hij schreef. Ik heb in de 80-er jaren zijn eerste versies getest. Dat ging eerst niet goed, want ik kon het programma niet verlaten. Toen ik aan Jan vroeg wat ik moest doen zei hij dat ik op F10 moest drukken. Dat moest ik toch weten want dat is altijd het geval. Tja dat het handiger is om een knop te hebben die zegt programma verlaten kon er met moeite in.
 
Vrijdag om 13.15 uur is de crematie in het nieuwe crematorium aan de Hoendiep.

IM schaakclub Lewenborg; afscheidsbrief aan Jan Schut
 
Jan van Os
voorzitter NOSBO