Schaken op het strand liggend


Tijdens de afgelopen zes schoolvakantieweken vond iedere dinsdagavond een ronde plaats van Vakantieschaak. Online, dus iedereen kon vanaf zijn/haar vakantieadres meedoen. Soms leverde dat weleens problemen op. Zoals haperende campingwifi of de iPhone van de latere toernooiwinnaar die vlak voor de voorlaatste ronde vanuit de boot in het water viel met als gevolg een gemiste ronde. Ook bleek het voor sommigen lastig om de wekelijkse routine vast te houden in de vakantie. Een goed teken natuurlijk dat je in de vakantie vergeet welke dag het is, maar soms wel sneu voor de tegenstander die vergeefs wachtte op z'n partij. Maar goed, het is vakantie dus laten we ons vooral niet druk maken over futiliteiten.

Dan het toernooi zelf. In totaal deden 43 spelers mee, waarvan lang niet iedere speler elke keer aanwezig was. Dat hoefde ook niet, want per ronde kon je je uitschrijven zodat je niet ingedeeld zou worden. Een deel van de spelers zagen we ook meedoen aan het Winterkampioenschap, dat een soortgelijke opzet kende. Dit keer was het speeltempo iets sneller (30+20), maar nog steeds veel ruimer dan online gebruikelijk is. Een mooie oefening voor als er straks weer lange partijen achter het bord gespeeld gaan worden.

Afgelopen dinsdag finale
De strijd om het erepodium bleef tot op het eind erg spannend, want na vijf ronden stonden maar liefst vier spelers bovenaan met allen 4 uit 5. Alles zou dus beslist gaan worden in de laatste ronde, op dinsdag 17 augustus. Van die vier spelers wist alleen Arnold Meijster (SC Roden) tot winst te komen, al had dat ook heel anders af kunnen lopen. Jeugdspeler Sander Wage (Staunton) - spelend vanuit de auto op de Duitse Autobahn - had namelijk een winnende koningsaanval opgezet, maar wist het juiste vervolg niet te vinden. Toen vervolgens de dames werden geruild, trok Arnold langzaamaan de partij naar zich toe. Na zijn tweede plaats in Groep B van het Winterkampioenschap nu dus de eindoverwinning voor Arnold Meijster bij Vakantieschaak!

Arnold MeijsterArnold Meijster wint Vakantieschaak 2021


Ook jeugdspeler Berend Visser (Paardensprong) wist zijn toen al erg knappe prestatie in het Winterkampioenschap (3e in groep B) te overtreffen door nu de tweede plaats op te eisen, op SB-punten nét voor Sander Wage. Ook met een score van 4 uit 5, maar met nog net iets minder SB-punten, eindigden op plek 4 t/m 6 Sjoerd van Soest (Paardensprong), Steven Ramdien (Magnus Leidsche Rijn, Utrecht) en Paul Zilverberg (Groninger Combinatie). Ook een eervolle vermelding voor hen.

De langste partij uit de laatste ronde kende een bloedstollend einde. Léon Niemeijer (SC Assen) stond 9 punten materiaal achter tegen Eli Alia Jorritsma (Paardensprong). Zijn enige kans leek eeuwig schaak en daar leek hij een heel eind mee te komen, want maar liefst 22 achtereenvolgende zetten lang wist hij Eli Alia schaak te zetten, onderwijl remise aanbiedend en hier en daar ook nog wat materiaal meesnoepend. Toen het enorme schaakjesfestijn afgelopen was, stond Elia Alia nog steeds gewonnen. Blijkbaar was ze echter zodanig dizzy geworden van al die schaakjes dat haar eerste zet daarna een toren weggaf, waarna ze alsnog de partij verloor.

Daarmee kwam er een einde aan deze editie van Vakantieschaak en kunnen we er straks hopelijk weer fris tegenaan.

Eindstand Vakantieschaak 2021


Partijen, uitslagen en eindstand
Deelnemerslijst