Op deze foto krijgt Eelke de Boer van Belgische hoofdarbiter De Vogelaere na afloop van zijn laatste partij in het HZ Vlissingen toernooi het officiƫle formulier voor zijn derde IM norm uitgereikt.

NormVlissingen2024
Na een norm uit 2018, een tweede in de afgelopen KNSB-competitie was er voor het derde exemplaar naast de minimum aantallen titelhouders vier buitenlanders als tegenstander nodig. Het sterk bezette internationale Zeeuwse zomertoernooi bood daarvoor ruim de gelegenheid.

Na zes ronden lag Eelke met vier overwinningen en twee remises tegen GM's (waaronder eerstgeplaatste Erwin 'L Ami, 2629) uitstekend op koers. Voor de laatste drie ronden zou hoogstwaarschijnlijk anderhalf punt voldoende zijn. In ronde 7 werd Daniel Hausrath voor de derde keer dit jaar de tegenstander, dat niet alleen, alweer was dat met zwart. Na eerdere verliezen tegen de Duitser bleek de GM nu mee te willen gaan in een remisevariant van tien zetten. In ronde 8 duurde het tegen een bereidwillige Hongaarse IM amper twee zetten langer.

De indeling van de afsluitende negende ronde dreigde alsnog roet in het eten te gooien. Remise tegen 2332 volstond of anders winst tegen - wat ook nog tot de mogelijkheden behoorde - een lager gerate speler. Het werd echter een 17-jarige Indische GM met 2566, op papier de zwaarst mogelijke uitkomst. Meer nog, op vriendelijke medewerking van Bharath Subramaniyam (in 2022 nog derde in de Hoogeveen Open, ook toen al als GM) hoefde vermoedelijk niet gerekend te worden. Hetgeen meteen na de opening bleek toen die al de lichte stukken richting de zwarte koningsstelling dirigeerde. De engine zag evenwel weinig gevaar en Eelke wist inderdaad het evenwicht te bewaren. Sterker nog, diezelfde engine zag tien zetten voor de tijdcontrole duidelijk een zwarte winst gloren. Of die dat zelf ook zo beoordeelde is de vraag, al wordt in dit verslag beweerd van wel, feit is dat er afgewikkeld werd naar een dood toreneindspel waarmee de felbegeerde derde norm de tas in kon. En de 2400 ruim gepasseerd.

Overigens kan het nog maanden duren voordat de ambtelijke molens van de FIDE de titel daadwerkelijk toegekend hebben.