Ronald van Nimwegen lintje Lid in de Orde van Oranje Nassau 2Een trotse en dankbare Ronald van Nimwegen met zijn vrouw Anita


Ronald van Nimwegen is vandaag benoemd als lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg het lintje namens de koning opgespeld door de burgemeester van Groningen, Koen Schuiling (video). Een prachtige erkenning voor de jarenlange niet aflatende inzet van Ronald voor het Noordelijke jeugdschaak.

Het begon allemaal 17 jaar geleden toen hij samen met Bram Baptist jeugdschaakclub de Paardensprong oprichtte. De Paardensprong groeide al snel uit tot één van de meest actieve en levendige jeugdschaakclubs van het Noorden en de geel-zwarte clubshirts zijn inmiddels een landelijk begrip.

Hartelijk gefeliciteerd Ronald met deze zeer verdiende koninklijke onderscheiding!

Ronald van Nimwegen met burgemeester Koen SchuilingRonald met burgemeester Koen Schuiling (foto website Paardensprong)


Uit de lintjesaanbeveling voor Ronald vanuit de NOSBO (één van de vele):

In 2006 richtte Ronald van Nimwegen jeugdschaakclub de Paardensprong op. De Paardensprong ontpopte zich onder hem als een bijzonder actieve schaakclub. Iedere vrijdag is er clubmiddag waarop zo’n 40 jeugdspelers getraind worden en een competitiepartij spelen. Het gaat om zowel jongens als meisjes, in de leeftijd van 6 tot 18 jaar. In de 16 jaar dat de Paardensprong bestaat heeft hij slechts één of twee clubmiddagen moeten missen, wat zijn enorme loyaliteit jegens de club aangeeft.

Bijzonder is de goede sfeer op de club. Natuurlijk is er onderlinge competitie, maar dat gaat nooit ten koste van sportiviteit en gezelligheid. Dit is niet iets dat vanzelf gebeurt, maar wordt actief gestimuleerd door Ronald en zijn trainersstaf, waardoor het onderdeel is geworden van de cultuur van de Paardensprong. Ook spelers die wat minder actief geworden zijn in de schaaksport blijven vaak toch graag komen, omdat de opgebouwde contacten met gelijkgestemden daar zo waardevol zijn. Zo wordt er na de clubmiddag door wat oudere clubleden graag gedebatteerd over wiskundige of natuurkundige problemen. Tekenend is ook dat diverse jeugdspelers nadat ze 18 geworden zijn, bij de club blijven als trainer/begeleider en dat de vaste kern van de trainersstaf heel trouw is aan de club. Daardoor kan de jeugd in kleine groepjes op eigen niveau instructie krijgen.

Een ander mooi voorbeeld is het jaarlijkse kampeerweekend dat altijd een hoogtepunt van het seizoen is. Natuurlijk wordt daar ook weleens een potje geschaakt, maar het belangrijkste is om samen een goed weekend te hebben met elkaar en leuke dingen te doen. Broertjes, zusjes, ouders; iedereen die wil mag mee. Daarmee wordt een club een echte club, met leden die elkaar kennen en naar elkaar omzien.

Ook op schaaktoernooien is de Paardensprong zeer actief aanwezig. De spelers zijn goed herkenbaar in hun opvallende gele clubshirts (“Paardensprong-geel”). Zowel op individueel als op teamniveau zijn er in die jaren vele, vele successen geboekt, ook landelijk. Zo werden meerdere Nederlands Kampioenschaps-titels binnengehaald. Ronald gaat vaak zelf ook mee naar toernooien.

Een zeer belangrijke kwaliteit van Ronald is zijn organisatietalent. Dat blijkt uit het jaarlijkse Paardensprong-toernooi dat met ruim 150 deelnemers één van de grootste jeugdtoernooien van heel Nederland is. Ook uit Duitsland komen hiervoor spelers over. In de Noordelijke jeugdschaakwereld wordt dit toernooi geroemd als één van de toptoernooien van het seizoen. Ronald is de grote trekker van dit toernooi, waarbij hij altijd blijft kijken naar wat er nóg beter kan. Hierbij luistert hij altijd goed en heeft hij een flexibele instelling om bij te sturen als anderen een goed idee hebben.

Ook toen corona kwam, bleek Ronald creatief. Zo werd de clubmiddag een tijdje buiten georganiseerd toen het binnen niet meer mocht. En toen het ook buiten geen optie meer was, werden de lessen online gegeven en was er iedere week een online clubmiddag met een online schaaktoernooitje. Zo bleef de binding met de club intact. Waar allerlei clubs veel leden kwijtraakten in coronatijd of zelfs ophielden te bestaan, had de Paardensprong een wachtlijst toen de reguliere clubmiddagen weer begonnen.

Ronald is lid van de Jeugdcommissie van de NOSBO waarin hij een grote bijdrage levert aan de organisatie van een groot deel van de schaaktoernooien in het Noorden. Hij zorgt ook altijd voor de inkoop van de prijzen van de NOSBO-toernooien, waarbij zijn motto altijd is dat een prijs er mooi uit moet zien en daar moet niet op bezuinigd worden.

Ronald geeft ook schaakles op basisscholen. Niet zelden leidt dat tot geïnteresseerde kinderen die zich bij de club melden om meer te leren van het schaakspel.

En dan de website van de Paardensprong. Ronald vindt dat je als club moet laten zien waar je mee bezig bent. De website is een visitekaartje en die wordt door Ronald zeer actief bijgehouden. Ook van toernooien waar Paardensprongers speelden, maar hij zelf niet aanwezig was vraagt hij informatie en foto’s op, om hierover op de website te kunnen verslaan.

Als er iemand een lintje verdient voor zijn enorme inspanningen voor het jeugdschaak, dan is het  Ronald van Nimwegen.


Video: toespraak burgemeester Schuiling
OOG TV
Verslag Paardensprong

Ronald: Flabbergasted! (nieuw)
Eerder NOSBO-lintje: Roelof Kroon


Ronald van Nimwegen Lid in de Orde van Oranje Nassau