Paardensprongtoernooi 2023 speelzaal2


Zaterdag 4 februari was het zover! Na drie jaar eindelijk weer een Paardensprongtoernooi. Dit is al sinds lang het grootste jeugdtoernooi van het Noorden, met o.a. een aparte Top Groep en een Schaakoudertoernooi. In totaal waren er meer dan 150 (!) schakers aangemeld, maar door ziekte moesten ruim 10 spelers zich helaas afmelden.

Plaats van handeling was traditiegetrouw het ruime Harens Lyceum; een perfecte locatie voor een toernooi van dit formaat. De spelers speelden in alle rust in de klaslokalen boven, terwijl de ouders en kinderen die al klaar waren volop ruimte hadden in aula. Zoals we gewend zijn bij dit toernooi was alles tot in de puntjes verzorgd. Van de parkeerwachters tot aan de wificode, van het pinbetalingsapparaat tot aan het overzicht met schaaktermen in het Nederlands en Duits; aan alles was gedacht. Iedereen kreeg bij aankomst een mooi programmaboekje met alle toernooi-informatie én een aantal mat-in-2-puzzels die bij goede beantwoording een prijsje konden opleveren.

Paardensprongtoernooi 2023 klimmuurOok buiten het schaakbord genoeg vertier in het Harens Lyceum


Door de goede organisatie leek alles als vanzelf goed te gaan, waardoor je bijna zou vergeten dat dat alleen maar lukt met een uitstekende voorbereiding. Deze was dan ook al maanden van te voren begonnen. Ze zijn niet geteld, maar in de toernooi-appgroep zijn vele honderden berichtjes over en weer gegaan om zaken tot in de puntjes te regelen. Het scheelt daarbij dat de Paardensprong een brede basis heeft; een flink trainersteam waarvan de meesten al vele jaren aan de Paardensprong verbonden zijn.

Maar er was ook jong bloed: een aantal jeugdleden dat de club vorig seizoen verliet om in den lande te gaan studeren was bij het toernooi als wedstrijdleider weer aanwezig. En niet te vergeten alle ouders die assisteerden met het klaarzetten van tafels en stoelen, of bij de inschrijving en de catering. Die catering liep trouwens uitstekend. Ondanks het grote aantal mensen, ontstonden er nooit lange rijen en kon iedereen snel en tegen schappelijke prijzen voorzien worden.

Paardensprongtoernooi 2023 voetbalTussen de ronden door lekker voetballen in het zonnetje!


En dan het toernooi zelf. Veruit de meeste spelers speelden in de Open Groep. Hier speelden alle leeftijden door elkaar heen, maar per leeftijdscategorie werd een apart klassement bijgehouden met bijbehorende prijzen. Er stonden acht ronden Zwitsers op het programma met een bedenktijd van 15 minuten per persoon. Oftewel, je werd iedere ronde ingedeeld tegen spelers die op dat moment (ongeveer) evenveel punten hadden als jijzelf. Daar waar je op Grand Prix-toernooien vaak tegenover dezelfde spelers zit, speel je in dit concept ook tegen allerlei andere spelers. Leuk voor de afwisseling! De uitslagen werden na elke ronde vlot bijgewerkt op de site, evenals de indeling voor de nieuwe ronde.

Paardensprongtoernooi2023 speelzaalJong en oud, van ver weg of dichtbij; iedereen kon elkaar treffen in de Open Groep


Eén speler stak met kop en schouders boven de rest uit: de nog maar tienjarige Dylan Roersma (Philidor) stond slechts één remise af tegen Ernst van den Bogaart (Staunton), en wist zijn overige zeven partijen te winnen. Daarmee werd de huidige nummer twee van het GP-klassement ongedeeld eerste van de Open Groep en uiteraard winnaar van de D-categorie waar hij qua leeftijd in valt.

Op de tweede plaats vinden we nog zo'n fenomeen: Bram ten Dam (Ten Boer) is zeven jaar en pas vorig jaar echt begonnen met schaken. Toch speelt hij nu al de sterren van de hemel. Ontzettend knap dat hij hier met 7 uit 8 (alleen verlies tegen Dylan) tweede wordt. Ernst van den Boogaart, Maurits Hagen en Daniël Sauchelli worden met 6,5 uit 7 respectievelijk 3, 4 en 5 van de open groep. Deze volgorde deed er voor de prijzen minder toe, want per leeftijdscategorie waren er prachtige bekers voor de top 5.

Paardensprongtoernooi 2023 Dylan RoersmaDylan Roersma won de Open Groep overtuigend


Naast de Open Groep was er een Top Groep. Hiervoor konden spelers met een rating van 1150 of hoger zich inschrijven. Deze speelden 6 ronden Zwitsers met een wat langere bedenktijd van 25+3. Hier was Paardenspronger Berend Visser de sterkste, al leek het daar na de eerste ronde (verlies tegen Viaan Gohil) nog niet op. Berend herpakt zich en won de rest van zijn vijf partijen. Dit was voldoende voor de winst. De wisselbeker - in het verleden al eens gewonnen door Jorden van Foreest - mag het komende jaar bij Berend thuis staan. Elise Knobbe (Mid Fryslan) werd met een half puntje achterstand tweede. Daarachter vinden we Evan de Wit, Viaan Gohil en Jelmer van Steinvoorn die allemaal met 3,5 uit 6 met een geldprijs naar huis gingen.

Paardensprongtoernooi 2023 topgroepDe winnaars van de Top Groep: Elise (2), Evan (3), Berend Visser (1), Jelmer (5) en Viaan (4)


Ten slotte was er nog het oudertoernooi. Acht ouders durfden het aan zelf ook achter het bord plaats te nemen; klasse! Rieta van der Schuur (moeder van Estephan van de Paardensprong) bleek na vijf ronden de sterkste schaakmoeder. Van de schaakvaders won Hasan Mousa (vader van Besher, SC Hoogeveen) het op weerstandspunten van Mark Schuls (vader van Olav en Nils). De finale tussen Rieta en Hasan werd gewonnen door laatstgenoemde, waardoor Hasan Mousa zich een jaar lang schaakouder van het jaar mag noemen.

Paardensprongtoernooi 2023 schaakmoedersDe schaakmoeders Hieke IJtsma (2), Rieta van der Schuur (1) en Kim van der Kolk (3)


Rest ons Ronald van Nimwegen en zijn hele team te complimenteren voor dit bijzonder geslaagde toernooi. We kijken al uit naar de editie van volgend jaar!


Paardensprongtoernooi 2023 RonaldToernooidirecteur Ronald van Nimwegen (r) in zijn element tijdens de prijsuitreiking. Links Sjoerd van Soest. Let op de schitterende bekers.

In het FOTOALBUM (*) staan nog veel meer foto's, o.a. van de prijsuitreiking.

(*) Mocht er per abuis iemand op de foto staan die dat niet wil, laat het graag weten zodat we dit kunnen corrigeren.

Verslagen
Friese Schaakbond
De Matadoren
SC Assen

SC Hoogeveen
SC de Paardensprong
SC Ten Boer

Fotoalbum / Foto's Paardensprong

Toernooi-informatie

Deelnemers (tabbladen voor de groepen)

Open Groep
Top Groep
Schaakoudertoernooi


Logo Paardensprong