Ze zijn er weer, de nieuwe ratings; ontbrak aanvankelijk de KNSB ronde van 5 november, ook die is nu verwerkt (de KNSB ronde van 26 nov wordt in januari verwerkt). Hier de bekende lijsten van alle NOSBO leden voor december: KNSB-jeugdratings en KNSB-seniorenratings.

Dat je als jeugdspeler heel goed tegen senioren kunt spelen bewijzen de decemberlijsten! Carsten Toxopéus (leeftijdscategorie A) speelt sinds een half jaar uitsluitend externe NOSBO competitite voor zijn club SV Bedum en met de minimaal vereiste zes partijen stormt hij de seniorenlijst binnen met een rating van 1735! Wat misschien niet algemeen bekend is: partijen gespeeld tegen senioren tellen ook(!) mee voor de jeugdrating, in Carsten zijn geval 1740 (vanwege de extra vijf bonuspunten; NB: voor seniorenratings van jeugdspelers boven de 1600 worden geen bonussen meer verstrekt). Tip voor jeugdspelers...: de schaakkracht van seniorenspelers is niet zelden flink lager dan hun ratings soms doen vermoeden, spelen tegen hen is dus een mooie manier je eigen rating eens lekker op te krikken...!

Iemand die dat goed begrepen heeft is B-speler Remy Witkamp. Hij speelt voornamelijk partijen in de interne competitie van SV Hoogeveen. Zijn startrating voor zowel de senioren als jeugd komt daardoor op 1097. In Hoogeveen zijn ze trouwens toch al goed bezig. Gerben de Putter, eveneens van de B-categorie, is dankzij zijn interne clubresultaten maar ook door zijn goede Lytje Willem GP toernooi op Schiermonnikoog met een plus van 288 naar 1108 de hoogste NOSBO stijger op de jeugdratinglijst (en landelijk de derde).

---------------------------------------------------------------------------

Dus voor alle jeugdspelers: lijkt het je wat om ook eens tegen senioren te schaken? De kerstvakantie biedt een uitgelezen kans daarvoor! Na twee schaakloze coronawinters vindt dan namelijk eindelijk weer het traditionele Groningse Chessfestival plaats. Een schitterend meerdaags schaaktoernooi voor jong en oud, van grootmeester tot beginner, met vele soorten competities en toernooien, twee talentenmatches, en dit jaar zelfs het officiële Nederlands kampioenschap. Alleen al leuk om eens te kijken.

Nog veel leuker is natuurlijk zelf deelnemen. Het meest geschikt is het Compact toernooi, je speelt dan 4 of 5 partijen met lange bedenktijd van 26 of 27 (tweede kerstdag is een bye toegestaan) tot 30 december. Je wordt dan ingedeeld in een groep die het dichtst bij jouw (jeugd)rating past. Een grotere uitdaging nog is het lange toernooi met 9 partijen van 21 tot 30 december. Maar ook een vierkamp met 3 partijen van 22 tot 24 december is mogelijk. Geef je op via het inschrijfformulier van de toernooiste. Daar zijn ook de actuele deelnemerslijsten te zien.

Ben je nog niet toe aan lange partijen? Ook daar is aan gedacht. Op woensdag 28 december is er op dezelfde locatie een GP toernooi volgens de bekende formule. Tussen je partijen door heb je dan de gelegenheid om de echte grootmeesters uit binnen- en buitenland in de grote zaal aan het werk te zien. Geef je snel op via dit inschrijfformulier


KNSB-jeugdrating
KNSB-rating (senioren)
KNSB-ratingviewer 
KNSB stijgerslijst (jeugd)