Al jaren is er een mooie band tussen Schaakclub Aurich en enkele Noordelijke jeugdclubs. Over en weer bezoeken de jeugdspelers elkaars toernooien. Zo deden er onlangs bij de GP in Ten Boer zo'n 15 Duitse spelers mee. Afgelopen zaterdag toog een ongeveer even grote Nederlandse delegatie naar Aurich om daar mee te spelen in het Jugendserie-toernooi.

Het toernooi werd als vanouds gehouden in een plaatselijke school, waar de toernooiorganisator ook werkzaam is. De catering was uitstekend voor elkaar: allerlei zelfgebakken, cakes, koeken en taarten. Net als de koffie gingen die voor slechts € 0,50 over de toonbank. Zouden ze in Duitsland geen inflatie kennen?

Het werd een uitermate succesvol toernooi voor de Nederlanders, want in élke leeftijdsgroep werd goud gewonnen. In de groep t/m 8 jaar was Bram ten Dam van schaakclub Ten Boer de sterkste. Hij scoorde 6 punten uit 7 partijen. Hannah Urban (Paardensprong) won met 4 uit 7 de meisjesprijs in deze groep, die bestond uit iets lekkers.

Aurich 2022 01 08 Sven en HimarGroep U10: Sven Rademaker in het geel en rechts naast hem Viaan Gohil (foto Ronald van Nimwegen)


In de groep t/m 10 jaar was Dylan Roersma van Philidor (Leeuwarden) oppermachtig. Hij won met 7 uit 7. Ook de tweede prijs ging mee naar Nederland door een cruciale winst van Viaan Gohil (Staunton) in de slotronde. Hij kwam hierdoor op 5 uit 7 en op weerstandspunten was dat voldoende voor het zilver.

Ook in de groep t/m 12 jaar gingen de eerste twee plaatsen naar Nederland: Ghilon Etienne (Staunton/Matadoren) won met 6,5 uit 7, op één punt gevolgd door Staunton-clubgenoot Himar Ambrona Navarro. Eli Alia Jorritsma (Paardensprong) was met 4 uit 7 het beste meisje.

Aurich 2022 01 08 U12U12: Vooraan Eli Alia Jorritsma (l) tegen de latere winnaar Ghilon Etienne. Links Himar Ambrona Navarro die 2e werd (foto Ronald van Nimwegen)


De groep t/m 14 jaar speelde samen met de veteranen, een ruim begrip voor iedereen ouder dan 14 jaar. Wel werden er verschillende klassementen bijgehouden voor beide groepen. Dagmar Luijkx (Paardensprong) was de enige Nederlandse speler t/m 14 jaar, maar wel duidelijk de sterkste. Ze won van al haar leeftijdsgenoten. Alleen tegen ondergetekende 'veteraan' ging het mis. Dat gebeurde niet zonder actie, want Dagmar ging er met wit voortvarend tegenaan. Nog voordat ze gerokeerd had, speelde ze al h4, en als ze eerst de loper op g6 had afgeruild had ze wellicht via een open h-lijn aanval kunnen creëren. Nu wist zwart na een afruil in het centrum plots een dubbele aanval met het paard op de reeds aangevallen witte loper en de dame te geven. Dat ging minimaal een stuk en de witte rokade kosten. Dagmar besloot in plaats daarvan om haar dame te geven tegen 2 stukken, maar kreeg daarmee geen tegenspel meer. Desondanks won ze met 6 uit 7 met overmacht haar groep.

Zelf speelde ik dus mee met de veteranen. Vóór corona heb ik twee keer eerder aan dit toernooi meegedaan en toen was er flinke tegenstand in deze groep. Dit keer kwam de tegenstand vooral vanuit de jeugdspelers. Naast de al genoemde partij tegen Dagmar, was ik onder de indruk van het spel van Besan Othmann (SC Aurich) tegen mij. Ze wist lang stand te houden en een ongelijk lopereindspel te bereiken met een pion minder. Vaak is dat remise te houden, maar hier stonden haar pionnen wat ongelukkig en vond ze niet elke keer de juiste verdediging, waardoor ze na een lange partij toch het onderspit dolf. Na afloop hoorde ik tot mijn verrassing dat ze nog maar een half jaar op een club speelt. Ook uit haar opmerkingen na de partij bleek veel schaakgevoel, echt een talent!

Met 7 uit 7 mocht ik na afloop als eerste veteranenprijs een lekkere doos chocolaatjes en een oorkonde in ontvangst nemen. Nuttig om zelf ook weer eens een toernooitje te spelen, al was het maar om me weer even te realiseren hoe inspannend/vermoeiend 7 rondjes schaken is. Veel respect voor de jeugdspelers die dat zaterdag na zaterdag schijnbaar onvermoeibaar doen!

Aurich 2022 01 08 Martijn en DagmarMartijn Hardeman (l) won de veteranengroep; Dagmar Luijkx (met schaakbroek!) was de sterkste t/m 14 jaar (foto Imara Hardeman)


Het toernooi was al een stuk eerder dan het geplande 17 uur afgelopen. Dat kwam vooral doordat iedere groep gelijk doorging met de volgende ronde, zodra de spelers uit die groep klaar waren. Ik hoorde na afloop dat dat in sommige groepen leidde tot het vrijwel aaneengesloten moeten spelen van meerdere partijen achter elkaar, door degenen die als laatste klaar waren. Een kleine pauze tussen de ronden inlassen voor een toiletbezoek of even uitpuffen is een tip voor de volgende keer, zeker gezien het feit dat de eerste groepen al voor half vier klaar waren. Dat zijn kleinigheden; al met al kijken we terug op een mooie schaakdag in Aurich, waarvoor we de organisatie hartelijk danken.

Ook wat betreft de resultaten verliep het toernooi uitermate goed voor de Nederlandse afvaardiging: alle groepen werden gewonnen door een Nederlandse deelnemer én alle deelnemende Nederlandse verenigingen keerden met minimaal één gouden bokaal (die trouwens bijzonder fraai waren) terug naar huis. We nodigen onze Duitse schaakvrienden van harte uit om snel revanche te komen nemen op een Nederlands schaaktoernooi.

Toernooisite / foto's
Verslag Schachclub Aurich
Verslag Paardensprong
Verslag Staunton
Verslag SC Ten Boer

Aankondiging