Jaarverslag NOSBO-Jeugdzaken 2021-2022

In het coronaseizoen 2020-2021 bleken fysieke schaakactiviteiten slechts heel beperkt mogelijk. De grote vraag was of seizoen 2021-2022 terug naar normaal zou betekenen. De start was in elk geval goed. Al in de zomervakantie werd het seizoen geopend met een inhaal-NK voor de jeugdcategorieën ABC, dat door lockdowns in het vorige seizoen niet gespeeld kon worden.

NK-ABC Almelo
Het eerste fysieke NK in lange tijd levert direct ook een prachtig NOSBO-succes op: Groninger Jonas Hilwerda wordt met 6,5 uit 7 jeugdkampioen van Nederland in de A-categorie. Machteld van Foreest (GC) wordt in dezelfde categorie 7e. Bij de B-jeugd scoort Jaël Wieringa (SC Assen) 2 punten.

Jonas in live uitzending
Jonas geeft commentaar op zijn overwinning in de live-uitzending van het toernooi

Bij de C-meisjes weet Dagmar Luijkx (Paardensprong) te verrassen door met één van de lagere ratings van het veld keurig 50% te scoren. Clubgenote Eli Alia Jorritsma bereikt dit keer niet haar gebruikelijke hoge niveau en scoort 2 uit 6. In deze groep valt de laatste ronde helaas uit door een coronabesmetting bij één van de deelnemers.

NK-E Waalwijk
Op 11 en 12 september 2021 staat het volgende inhaal-NK alweer voor de deur: het NK-E (t/m 10 jaar) dat traditioneel in Waalwijk plaatsvindt. Vijf NOSBO-spelers zijn hiervoor naar het verre Brabant afgereisd: Sarah Schipper (SC Ten Boer), Imara Hardeman, Mehran Sprong (beiden Paardensprong), Viaan Gohil (Staunton) en Ghilon Etienne (Staunton/Matadoren). Na een lastige eerste dag vechten de spelers zich terug in het toernooi. Ghilon Etienne scoort met 5 uit 9 het hoogst.

Teamkampioenschappen NOSBO/FSB E
Ook de teamkampioenschappen konden in het voorgaande seizoen niet gespeeld worden. Dus gelijk aan het begin van dit nieuwe seizoen wordt dat ingehaald, mede omdat deze kampioenschappen ook bepalen welke teams er straks aan de team-nk’s mee mogen doen. Ook dit keer wordt het toernooi samen met de Friese Schaakbond (FSB) georganiseerd.

JCC E Hunzeborgh
De Paardensprong prolongeert het E-kampioenschap (t/m 10 jaar). Tweede wordt Philidor Leeuwarden en derde Staunton. Deze teams plaatsen zich hiermee voor de halve NK-finale die door de NOSBO georganiseerd gaat worden.

NK-D Best
Een week later mag een deel van de spelers alweer afreizen naar Best waar het NK-D (t/m 12 jaar) van vorig seizoen wordt ingehaald. Eli Ali Jorritsma (Paardensprong) draait met 6 uit 9 mee in de top, maar valt met een 4e plaats net buiten het podium. Haar clubgenotes Imara Hardeman en Carlijn Hagen scoren respectievelijk 4 en 3 punten.

Bij de jongens scoort Ghilon Etienne (Staunton/Matadoren) 50%. Silvijn Smit (Matadoren) en de nog slechts zevenjarige Viaan Gohil scoren allebei 2 punten.

Halve finale NK E-teams - Hoogkerk
De NOSBO had de eer om dit seizoen één van beide halve NK-finales én de NK-finale voor de E-teams te organiseren. Dit gebeurde op de inmiddels bekende toernooilocatie, het Dorpshuis Hoogkerk. Sommige teams kwamen van ver. Het werd een mooi toernooi, waarbij de fans thuis de gebeurtenissen op het bord konden volgen via de liveborden en webcam (primeur bij een jeugdtoernooi?).

Er werd gespeeld in poules. Paardensprong (Imara Hardeman, Mehran Sprong, Simon Kolijn en Maurits Hagen) won Poule D (Poule A en B speelden in Muiderberg). Staunton (Ghilon Etienne, Viaan Gohil, Temu Linsi en Marcus Hilwerda) wist zich met een derde plaats ook voor de NK-finale te plaatsen.

Finale NK E-teams - Hoogkerk
Zoals gezegd organiseerde de NOSBO ook de NK-finale van de E-teams. Ondanks dat de NOSBO-teams niet mee konden doen in de strijd om de podiumplaatsen, werd het een prachtig toernooi (impressie). ESV uit Eindhoven prolongeerde de titel. Het Paardensprong-team werd uiteindelijk 9e van Nederlands en Staunton 12e.

Teamkampioenschappen NOSBO/FSB D
Schaken wordt meestal als een individuele sport gezien, maar juist in teamverband spelen geeft nog iets extra’s. Ook bij deze teamkampioenschappen was de extra spanning die dat met zich meebrengt te merken. Na een zeer spannende strijd ging de titel naar Staunton. Tweede werd Philidor uit Leeuwarden en derde Paardensprong 1.

Prijswinnaars JCC D kopie
 
Deze drie teams plaatsten zich daarmee ook voor de halve NK-finale in Almere. Zowel Staunton als Paardensprong eindigen daar  op de 5e plaats in hun poule, wat helaas niet genoeg was om door te mogen naar de finale.

Hutton-toernooi - Hengelo
Na jarenlange afwezigheid deed de NOSBO voor de tweede achtereenvolgende keer weer mee aan het befaamde Hutton-toernooi. Het leuke van dit toernooi is dat er in teams wordt gespeeld die samengesteld worden per regionale bond. Spelers van verschillende clubs uit zo’n bond spelen dan dus samen in één team. De NOSBO had dit keer teams in de categorieën B (t/m 16), D (t/m 12) en E (t/m 10).

Hutton groepsfoto
In dit toernooi spelen vaak veel landelijke toppers mee, dus vooraf was duidelijk dat de tegenstand zwaar zou zijn. Des te verrassender was het dat het E-team (Ghilon Etienne van Staunton en de Paardensprongers Mehran Sprong, Simon Kolijn en Imara Hardeman) op een haar na het podium bereikte (4e).

Een ander hoogtepunt voor de deelnemers was het traditionele bezoek aan de plaatselijke McDonalds na afloop.
 
Online toernooien
Helaas stak in het najaar corona toch weer heftig de kop op, waardoor de fysieke toernooien stilgelegd moesten worden. Nu kwam alle online toernooiervaring goed van pas, waardoor we snel konden schakelen. Zo organiseerden we een individueel online Winterkampioenschap waarbij de deelnemers 7 ronden lang elke 10 dagen op hun eigen gekozen moment online een langere partij speelden. Bijna 50 spelers uit het hele land deden mee, verdeeld over een open groep en een jeugdgroep. In de open groep ging de derde prijs naar Léon Niemeijer (SC Assen). In de jeugdgroep scoorde Imara Hardeman (Paardensprong) met een 4e plaats het hoogst van de NOSBO-spelers.

Voor teams was er iedere zaterdagavond het Winterkampioenschap voor clubteams. Dit werd een groot succes met ruim 20 deelnemende jeugdteams uit het hele land en 14 speelavonden lang zo’n 100 tot 150 deelnemers per keer. De Paardensprong eindigde na op de achtste plaats het hoogst van de NOSBO-teams.

Ook de schaakbond was online actief en organiseerde opnieuw de Christmas Cup: een online toernooi voor basisscholen. De Kloostertuin uit Assen wist deze titel te prologeren.
 
Grand Prix
Doordat in de winter de toernooien toch weer stilgelegd moesten worden vanwege een nieuwe coronagolf, viel de gebruikelijke GP-cyclus enigszins in het water. Alleen Groninger Combinatie en Schaakclub Emmen (dat daarnaast ook nog een open jeugdtoernooi hield) wisten een GP te organiseren.

Dat was niet voldoende voor een GP-klassement dat reglementair minimaal 4 toernooien vereist. In de tussenstand stond Ruben Blokzijl (SC DAC) na 2 toernooien bovenaan, met 0,29 punten voorsprong op Dani Bos Nissim (Staunton).

Open Noord-Nederlands Kampioenschap
Geen volledige GP-cyclus dus, maar wél een geheel nieuw jeugdtoernooi op de kalender: het Open Noord-Nederlands Kampioenschap. Dit toernooi was georganiseerd door verschillende Groningse jeugdverenigingen in samenwerking met de NOSBO. Het werd met meer dan 100 deelnemers – inclusief een flinke delegatie uit Duitsland ‑ een groot succes.

ONNJK 2022 Speelzaal vanaf podium

De AB-groep vormde gelijk ook het NOSBO-kampioenschap voor die leeftijd en wordt hieronder benoemd. De C-groep werd gewonnen door Noël Koene (Hoogeveen). Bij de D-groep werd Himar Ambrona Navarro kampioen. De andere winnaars waren Deen van der Kolk (E), Viaan Gohil (F), Besher Mousa (G) en de Friese Jim de Wit (H).


Persoonlijke Jeugdkampioenschappen NOSBO (PJK)
Vorig seizoen online, maar gelukkig nu weer diverse fysieke toernooien om de NOSBO-titels. In vogelvlucht:

AB-kampioenschap (t/m 18): dit toernooi werd gecombineerd met het Open Noord-Nederlands Jeugdkampioenschap. NOSBO-kampioen werd Léon Niemeijer (Assen), voor Berend Visser (Paardensprong) en Sander Wage (Staunton).

C-kampioenschap (t/m 14): Van de 22 deelnemers wordt Sono Folkers met 6,5 uit 7 overtuigend C-kampioen en mag daarmee de NOSBO vertegenwoordigen op het NK-C. Noël Koene (Hoogeveen) wordt tweede en D-speler Himar Ambrona Navarro (Staunton) completeert het podium. Meisjeskampioen wordt (na een later gespeelde barrage met Elisa Oostinga en Imara Hardeman) Carlijn Hagen (Paardensprong).

D-kampioenschap (t/m 12): Ook hier 22 deelnemers, van wie Himar Ambrona Navarro (Staunton) de sterkste blijkt. Eli Alia Jorritsma (Paardensprong) wordt 2e én meisjeskampioen. De derde plaats is voor Ghilon Etienne (Staunton/Matadoren). Deze spelers plaatsen zich voor het NK-D.

E-kampioenschap (t/m 10): De nog maar achtjarige Viaan Gohil (Staunton) wordt met een 100%-score E-kampioen. Deen van der Kolk (GC) en G-speler Mesher Bousa (Hoogeveen) worden respectievelijk 2e en 3e. De meisjestitel is voor Hannah Bakker (Ten Boer).

F-kampioenschap (t/m 9): Ook het F-kampioenschap gaat naar Viaan Gohil. Hugo Roeten van SC Hoogeveen wordt 2e en Isa Ensink (Ten Boer) 3e én meisjeskampioen.

G-kampioenschap (t/m 8): Besher Mousa (Hoogeveen) wordt met 7 uit 7 G-kampioen, één punt voor Joris Bakker (Ten Boer). Oliver Chiu (Haren) grijpt de derde plaats en Ten Boer-speelster Lieke Koolaard wordt meisjeskampioen.

H-kampioenschap (t/m 7): Bij de allerjongsten wordt Thijmen van Dellen (Ten Boer) kampioen. De meisjestitel is voor Azadeh Sprong (Paardensprong).

NK-kwalificatietoernooien ABC
Daar waar de NOSBO-kampioenschappen voor de leeftijdscategorieën C-algemeen en D t/m H de plaatsingstoernooien zijn voor het NK, geldt voor AB en C-meisjes dat je je via één van de landelijke weekendtoernooien kunt plaatsen voor de Nederlandse Kampioenschappen. Helaas kon het geplande plaatsingstoernooi in Heerenveen geen doorgang vinden, waardoor er voor de jeugd uit het Noorden ver gereisd moest worden om zich te kunnen kwalificeren. Gelukkig lieten de NOSBO-spelers zich hier niet door afschrikken.

Bij het eerste plaatsingstoernooi in Schagen was er gelijk succes: Sander Wage (Staunton) ‑ die kort daarvoor al de amateurgroep van het Hoogeveen-toernooi op zijn naam had geschreven ‑ won de B-categorie en plaatste zich daarmee voor het NK. Bij het tweede toernooi in Eindhoven was er succes voor Loek van der Hagen (GC) die zich met een tweede plek plaatste voor het NK-B. Bij het derde plaatsingstoernooi in de Rotterdamse Doelen lukte het de NOSBO-jeugd niet om NK-tickets te veroveren.

Het vierde en laatste toernooi was oorspronkelijk in Heerenveen gepland, maar werd uiteindelijk online gehouden. Hier werden de meeste tickets binnengehaald voor de NOSBO. Léon Niemeijer (Assen) had na drie fysieke pogingen nu online succes. Hij plaatste zich voor het NK met een 2e in de B-groep. Clubgenoot Jaël Wieringa plaatste zich niet rechtstreeks, maar kreeg op basis van zijn overall-prestaties bij de kwalificatietoernooien ook een ticket in deze categorie. En er was nog een 3e ticket voor schaakclub Assen: Serana Tunyluhulima plaatste zich voor het NK C-meisjes. Dat gold ook voor Carlijn Hagen van de Paardensprong.

Berend Visser (ook Paardensprong) plaatste zich niet rechtstreeks, maar ontving later op grond van zijn rating alsnog een NK A-ticket. Machteld van Foreest (GC) kreeg naar aanleiding van eerdere prestaties een vrijplaats.

NK ABC - Almelo
In de meivakantie vond het NK-ABC plaats in Almelo. De hierboven genoemde spelers vertegenwoordigden daar de NOSBO. Het grootste succes was er voor Loek van der Hagen (GC) die ‑ nadat hij vorig seizoen al online Nederlands B-Kampioen was geworden – nu tweede van Nederland werd bij de B-jeugd. Clubgenote Machteld van Foreest (die daarnaast ook uitkwam op het NK-dames) werd 5e in de sterke A-categorie algemeen.

NK-D Rijswijk
In het hemelvaartweekend vond het NK-D plaats in Rijswijk. De Paardensprong-dames Eli Alia Jorritsma en Imara Hardeman waren hier uitstekend op dreef en eindigden met een 2e respectievelijk 6e plaats beiden op het podium.

NK D 2022 Eli Alia en Imara in R8

NK-E Waalwijk
Viaan Gohil (Gohil) speelde in Waalwijk met zijn acht jaar al mee met de top van Nederland t/m 10 jaar en scoorde een knappe 6e plaats. Ook was er een mooie 6e plaats op haar eerste NK voor Hannah Bakker (Ten Boer) bij de meisjes.

NK FGH - Spijkenisse
Ook de Pupillendag voor de jongste NK-gangers was niet in de buurt: Spijkenisse. In de F-categorie leverde Viaan Gohil een prachtige prestatie door 2e van Nederland te worden.

Viaan Pupillendag 25 juni 2022 2
Viaan Gohil (foto gemaakt door zijn vader)


Basisschoolkampioenschappen
Vanwege het door corona ingekorte seizoen was er dit jaar geen halve basisscholenfinale na de regionale voorronden, maar speelden de sterkste 13 teams gelijk de finale. GSV uit Groningen werd in Hoogkerk overtuigend basisschoolkampioen, gevolgd door de Haydn-school (Groningen) en de Fontein (Ten Boer). Deze scholen verdienden hiermee een plaats in de NK-finale, waar voormalig Nederlands kampioen GSV dit keer een vijfde plaats wist te veroveren.

BSSK Groningen 2022

Stappenkampioenschap - Hoogkerk
Bij het traditionele Stappenkampioenschap (voor zover ons bekend uniek in Nederland) wordt de indeling gebaseerd op het hoogst behaalde diploma van de stappenmethode. Kampioen van stap 0 (degenen zonder stappendiploma) werd Joris Bakker (Ten Boer). Zijn zus Hannah won stap 1. Stap 2-kampioen werd Maurits Hagen (Paardensprong). Viaan Gohil (Staunton) won het stap 3/4-toernooi. Berend Visser (Paardensprong) was met de 2e plaats de sterkste NOSBO-speler van stap 5-6.

Teamkampioenschappen NOSBO/FSB
Het seizoen was begonnen in Hoogkerk met de teamkampioenschappen (die nog ingehaald moesten worden van het seizoen daarvoor) en zo sloten we het seizoen ook af. Een week voor de zomervakantie zou beginnen bleek de jeugd nog lang niet schaakmoe: maar liefst 90 spelers mengden zich in de strijd om de teamkampioenschappen en de bijbehorende NK-tickets voor de D- en E-categorie.

In de categorie AB was Staunton duidelijk het sterkst. Hoogeveen werd tweede en Ten Boer derde.

In de C-categorie werd een bloedstollende strijd uitgevochten tussen de Matadoren en de Paardensprong, die uiteindelijk op één bordpunt gewonnen werd door de Paardensprong. Ten Boer ging er met het brons vandoor.

JCC 2022 Podium C 2
Bij de D-teams ging de hoofdprijs naar onze Friese schaakvrienden van Philidor. Staunton werd 2e en de Paardensprong 3e. Hoogeveen verdiende met de vierde plaats ook een ticket voor de halve NK-finale die de NOSBO op 1 oktober 2022 in Hoogkerk zal organiseren.

Bij de E-categorie met de jongste spelers was het Ten Boer dat op de hoogste trede van het podium mocht klimmen. Philidor werd 2e, voor Gorredijk en Staunton die beiden ook naar de halve NK-finale mogen.

Terugblik en vooruitblik
Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagd seizoen na de moeilijke coronaperiode. Ondanks dat we ook dit seizoen een coronaonderbreking hadden, hebben we veruit het grootste deel van de reguliere jeugdtoernooien kunnen organiseren. Gelukkig bleek het enthousiasme voor het schaken bij de jeugd onverminderd groot, getuige de uitstekende opkomst bij de toernooien. Het is mooi dat we daar niet alleen de bekende gezichten, maar ook veel nieuwe jeugdspelers zagen. In de donkere wintermaanden, waarin er door de lockdown buitenshuis nauwelijks iets mogelijk was, is een flink deel van de jeugd actief door blijven schaken in de online toernooien die we organiseerden.

Komend seizoen gaan we als Jeugdcommissie van de NOSBO (met daarin Sake Jan de Boer, Geon Knol, Roland Kroezen, Roelof Kroon, Ronald van Nimwegen, Vincent Valens en ondergetekende) met veel enthousiasme door op de ingeslagen weg. We starten begin september met een jeugdleidersoverleg waarvoor alle jeugdleiders van de NOSBO en de Friese Schaakbond uitgenodigd zijn om daarin de plannen voor het nieuwe seizoen te bespreken.

Daarin verwachten we weer veel mooie schaakactiviteiten te mogen organiseren. Hopelijk zonder lockdowns, zodat ook de GP-cyclus en wellicht de Noordelijke Jeugdcompetitie weer gehouden kunnen worden. In elk geval staan er al enkele mooie landelijke toernooien in het Noorden op de agenda (halve NK-finale en NK-finale D-teams / NK-kwalificatietoernooi ABC).

Martijn Hardeman
Bestuurslid Jeugdzaken NOSBO

Jaarverslag 2020-2021