KNSB jeugdrating


Doordat er lange tijd geen fysieke toernooien gehouden konden worden, veranderde er weinig in de KNSB-jeugdratings. Toch is er op de achtergrond veel gebeurd. In het verleden werd de KNSB-jeugdrating namelijk slechts eenmaal per kwartaal opnieuw vastgesteld. Zeker voor jeugdspelers is dat eigenlijk wat te weinig, omdat hun rating zich vaak met sprongen ontwikkelt. En aangezien de groepsindeling bij o.a. Grand Prix-toernooien op rating gebeurt, kon je dan zo maar een kwartaal te hoog of te laag ingedeeld worden op toernooien met alle gevolgen van dien. Om die reden gebruikten we bij toernooi-indelingen in de pre-coronaperiode vaak de Noordelijke Jeugdrating (NJR) die door Hiddo Zuiderweg maandelijks werd vastgesteld (waarvoor dank!). Het nadeel daarvan was dat je meerdere ratings naast elkaar had, wat verwarring kon geven doordat verschillende toernooien verschillende ratings hanteerde.

Mede dankzij ons eigen NOSBO-bestuurslid Sake Jan de Boer die hier veel werk voor heeft verzet, heeft de KNSB eind vorig jaar ook een maandelijkse rating geïntroduceerd. Omdat er helemaal geen toernooien gespeeld werden, zal dat wellicht nog weinigen opgevallen zijn. Nu we afgelopen zondag met het Stappenkampioenschap weer een eerste fysiek toernooi hadden, heeft Sake Jan alles op alles gezet om de resultaten van dit toernooi (ondanks de officieel al verstreken deadline om aan te leveren) nog verwerkt te krijgen in de nieuwe juli-ratinglijst. Dat is gelukt!

Sake Jan gaat voortaan de ratingverwerking doen van de NOSBO-jeugdtoernooien. Hij heeft een overzicht gemaakt van alle NOSBO-spelers met een jeugdrating in de juli-lijst. Ook spelers die nog niet lid zijn van een club staan hierin. Door te klikken op de naam van een speler kom je gelijk op de profielpagina van die speler op de KNSB-site. Dit overzicht zullen we voortaan maandelijks op de NOSBO-site publiceren. Bedankt Sake Jan!

KNSB-jeugdrating NOSBO-spelers per juli 2021


Wat opvalt is dat ook spelers die niet hebben gespeeld, er ratingpunten bij krijgen. Dit komt door een maandelijkse leeftijdsafhankelijke 'bonus'. Het idee is dat jeugdspelers naarmate ze ouder worden, gemiddeld ook sterkere schakers worden. Daarnaast is er door de KNSB een eenmalige 'coronabonus' van twintig punten toegekend. Dit omdat kinderen ruim een jaar lang geen ratingwinst hebben kunnen boeken door het spelen van partijen. Winst die ze anders wel zouden hebben geboekt. De coronabonus is min of meer gebaseerd op gemiddelde ratingstijgingen in het verleden.

Tip: als je naar de KNSB-ratingviewer gaat, kies dan voor de optie: 'De ratingviewer in een volledig scherm'. Vervolgens kun je rechts bovenin het scherm kiezen of je de seniorenratings of de jeugdratings wilt zien.