Eindstand Groep A DGroep A-D

Op 30 december vond het laatste officiële jeugdtoernooi van 2020 plaats. Vanwege de lockdown moest dat online, maar desondanks was de opkomst met bijna 60 jeugdspelers prima. De spelers speelde in twee groepen. Groep A-D voor de spelers uit 2002 t/m 2009 en Groep E-H voor de spelers die in 2010 of later geboren zijn. Eli Alia Jorritsma (E) en Jiarui Jia (F) kozen voor wat extra uitdaging en speelden mee in de oudste groep.

Groep A-D (2002 t/m 2009)
Gedurende de eerste vijf ronden overheerste Sander Wage van Staunton het toernooi. Hij verkeerde in topvorm en versloeg iedereen die hij tegenkwam. Met nog twee ronden te gaan en een vol punt voorsprong op zijn naaste belagers zag het er zeer rooskleurig voor hem uit. Maar it ain't over till it's over, bleek ook vandaag. In ronde 6 moest Sander tegen Léon Niemeijer (Assen) en ook dat verliep in eerste instantie uitstekend voor Sander. Met een creatieve aanpak in het Boedapester Gambiet in combinatie met een stukoffer bereikte Sander al na een zet of 13 een winnende koningsaanval. Maar toen hij kon gaan oogsten haperde opeens de machine. Er werden wat stukken geruild en plotseling wist Léon de aanval af te slaan en de kansen te keren. Toen ging het hard en na 24 zetten had Léon alsnog de buit binnen. Dat bracht de spanning in het toernooi weer volledig terug, want met nog één ronde te gaan stonden er nu vier spelers op 5 uit 6. Naast Léon en Sander waren dat Noël Koene (Hoogeveen) en Arjan de Vries (Staunton).

Léon wist in een strak gespeelde partij Noël te verslaan en kwam daarmee op 6 uit 7. Met interesse volgde hij het duel tussen zijn beide rivalen Sander en Arjan, hopend dat dat op remise zou uitlopen wat hem de ongedeelde groepszege zou brengen. Al snel werd duidelijk dat remise niet de meest voor de hand liggende uitslag was, want ook tegen clubgenoot Arjan bereikte Sander groot voordeel en winst leek een kwestie van tijd. Totdat opnieuw het noodlot - flink getriggerd door Arjan - toesloeg voor Sander.

Stelling Sander Wage Arjan de VriesStelling Sander Wage - Arjan de Vries na 26...Pg2-e3

Arjan valt met zijn paard zowel de dame als de toren van Sander aan. Als Sander nu bijvoorbeeld 27. Dxh3 speelt, staat hij nog steeds uitstekend. Hij sloeg echter met 27. fxe3? het paard eraf en zag tot zijn afgrijzen Arjan winnen met 27...Txf1+! 28. Kxf1 Dxg4. Een typische Arjan-manouvre: of hij nu gewonnen of verloren staat, zijn trucs en combinaties blijven tot het eind toe levensgevaarlijk.

Hiermee won Arjan groep A-D op SB-punten van León. Sander werd derde en toonde zich ondanks de ontgoocheling in de laatste twee ronden een sportief verliezer. Omdat alle drie in de C uitkomen, was dit ook gelijk het podium van categorie C. De beste niet-(ex)clubschaker in Groep A-D werd Jesse Janssens uit Wezuperbrug met een mooie 4 uit 6. Winnaar van leeftijdscategorie AB werd Pieter van Nes van de Paardensprong, gevolgd door Tobias ven Essen (Leek) en Luca Petrelli (ex-Matadoren/ex-Staunton). Noël Koene won de D-categorie, gevolgd door Matteo Petrelli (Staunton/Matadoren) en Dagmar Luijkx (Paardensprong).

Winnaars van de loterij in Groep A-D: Silke de Jong, Serana Tunyluhulima, Ilya Kuipers.

GROEP E-H (2010 en later)
In groep B was Ghilon Etienne (Matadoren/Staunton) oppermachtig. Met schijnbaar gemak won hij al zijn zeven partijen. Helaas kwam het niet tot een rechtstreeks duel tegen de nummer 2, Deen van de Kolk (Groninger Combinatie), die op 5,5 punten uitkwam (inclusief een remisebye in de eerste ronde door een te late start). Silvijn Smit (Matadoren) schaakt enthousiast veel online en dat legt hem geen windeieren. Op SB-punten wist hij Lútzen Kempenaar (Philidor) en de (nog?) clubloze Wart Koopman voor te blijven en zo de derde plaats te veroveren in Groep E-H. Wart won de prijs voor de beste niet-clubspeler in deze groep.

Eindstand Groep E HGroep E-H

Silvijn werd winnaar van categorie E, tweede werd Abe van der Kolk (Groninger Combinatie) en derde Andries Nijwening die op zijn school de Kloostertuin uit Assen schaakles heeft. Er waren vandaag veel deelnemers van de Kloostertuin, ongetwijfeld geïnspireerd doordat de Kloostertuin onlangs Kampioen van Nederland werd bij de schoolschaak Christmas Cup. Groep F werd gewonnen door Ghilon Etienne, gevolgd door Lútzen Kempenaar en de clubloze Maurits Hagen uit Schiermonnikoog die we vaak mee zien doen met de online jeugdtoernooien. Groep G werd een prooi voor Deen van der Kolk, gevolgd door Amin de Graaf en Fabian de Ronde (beiden Kloostertuin). Groep H werd gewonnen door Wart Koopman. Ook hij heeft schaakles op zijn school de Kloostertuin. Tweede werd Viaan Gohil (Staunton) en derde Jason Wallet (Kloostertuin). Leuk om te zien was dat alle spelers met minimaal een punt naar huis gingen, ook de zesjarige Eliam van Til (Kloostertuin) die zelfs 3 punten scoorde en de allerjongste deelnemer: de vijfjarige Azadeh Sprong.

Winnaars van de loterij in Groep E-H: Benjamin Tipping, Sven Rademaker, Ruben Jan Osinga.

Al met al een mooie afsluiting van het bijzondere jaar 2020. De prijzen zullen pas na de lockdown uitgereikt kunnen worden. De prijswinnaars krijgen daarover nog bericht, evenals de winnaars van de loterij.

EINDSTANDEN
Deelnemers

Groep A-D standen en partijen

Groep E-H standen en partijen

Verslag Staunton

Vuurwerk Groningen


Toernooi-aankondiging

Het was een raar jaar met maar weinig jeugdtoernooien. Ook op dit moment is het niet mogelijk om fysieke toernooien te organiseren, dus de gebruikelijke toernooien in de kerstvakantie gaan helaas niet door. Om het jaar toch schakend af te kunnen sluiten organiseert de NOSBO op woensdag 30 december het Online Eindejaarstoernooi. Je kunt gratis meedoen en er zijn prijzen te verdienen per leeftijdsgroep. Ook worden er enkele prijsjes verloot, dus iedereen maakt kans! We schaken op het gratis schaakplatform Lichess.

Hoe ziet het toernooi eruit:

Wanneer:

Woensdag 30 december 2020
Starttijd:

13:00 uur
Klok/eindtijd:

Leeftijdscategorie AB, C en D: 10+6, verwachte eindtijd ca. 16.00-16.30 uur
Leeftijdscategorie E, F, G en H: 10+3, verwachte eindtijd ca. 15.00-15.15 uur

N.B. Het is mogelijk dat spelers die geboren zijn in 2010 of later meer uitdaging willen en er daarom voor kiezen in een hogere leeftijdscategorie mee te doen. Dit is toegestaan.

Ronden: 7 ronden Zwitsers

Groepen: Afhankelijk van het aantal aanmeldingen worden één of meerdere groepen op leeftijd ingedeeld

Voor wie:


Alle jeugdschakers geboren in 2002 of later uit Groningen, Drenthe en Friesland of spelend voor een club in deze provincies. Het is niet nodig om lid van een club te zijn.

Prijzen:
 
Er zijn prijzen beschikbaar voor de winnaars in iedere leeftijdscategorie en voor de beste niet-(ex)clubschaker. Verder worden enkele prijsjes verloot. De uitreiking vindt plaats op een nader vast te stellen moment.

Inschrijfgeld:  
 
Deelname is gratis! Je moet je wel van te voren aanmelden.

Verder: De namen van de deelnemers en hun accountnaam op Lichess zullen op deze site gepubliceerd worden, zodat je weet tegen wie je speelt.

We volgen zoveel mogelijk de Lichess-systematiek. Dat geldt voor de indeling, het klassement, maar ook bij het vaststellen van cheating (computerhulp). Wij volgen hierin één-op-één het oordeel van het Lichess-platform, ook al kunnen we niet uitsluiten dat dit in uitzonderingsgevallen een onjuiste uitkomst kan geven.

Wil je meer informatie, neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanmelden
de aanmelding is gesloten