Zoals eerder op deze site beschreven, spelen veel jeugdspelers actief online. Tijdens de vakantiemaanden zijn het er uiteraard minder, maar toch worden er wekelijks met veel enthousiasme diverse online jeugdtoernooien gespeeld. Zo mocht het cluboverstijgende Lichess-team Jeugd NL gisteren opnieuw aantreden in een internationale jeugd-team battle. Aanwezig waren verder jeugdteams uit Armeniƫ, Rusland, Frankrijk, Kazachstan en Spanje.

Tot dusverre was de hoogste klassering van Jeugd NL in een internationale team battle de vierde plaats, maar gisteren kreeg het team vleugels. Aangevoerd door een ontketende Jonas Hilwerda (Philidor, Staunton) werd al rap een flinke voorsprong opgebouwd. Deze werd niet meer uit handen gegeven, waardoor de eerste internationale overwinning een feit werd.

Internationale Jeugd Team Battle Screen Shot 07 20 20 at 08.46 AM

Naast Jonas - die individueel eerste werd - lieten diverse andere Noordelijke jeugdspelers van zich horen op dit internationale podium. Zo wisten Haoyu Pang en Jiarui Jia van Staunton, en Sono Folkers van de Matadoren zich bij top 10 van Jeugd NL te spelen en daardoor rechtstreeks bij te dragen aan de mooie teamscore (de hoogste 10 scores per team tellen). Maar ook spelers van de Paardensprong, Meppel en enkele clubloze spelers uit Schiermonnikoog maakten deel uit van het team en droegen daarmee bij aan de overwinning, want zo'n prestatie boek je met zijn allen.

Jeugd NL kan zeker nog versterking gebruiken, want als in de volgende team battle ook de sterke teams van Parijs en Iran weer meedoen, zal het alle hens aan dek zijn om de titel te verdedigen. Alle Nederlandse jeugdspelers die geboren zijn in 2002 of later kunnen zich hier aanmelden, ook als je (nog) niet lid bent van een schaakclub. Alle schaakniveaus zijn welkom!

Verslag Staunton