checkmate 1511866 640
Boost online schaken

De corona-crisis heeft voor een enorme boost gezorgd in het online schaken. In allerijl moesten de online schaakplatforms servers bijplaatsen om niet te bezwijken aan de tienduizenden partijen die  tegelijkertijd gespeeld werden; dag en nacht door. Eén van de zeer populaire online schaakplatforms is Lichess. Gratis, open source, zonder advertenties met zelfs wereldkampioen Magnus Carlsen aan boord.

Elke week jeugd-team battles
Ook de jeugd heeft zich massaal op het online schaken gestort. Sinds een aantal weken zijn de team battles in Lichess erg populair. Net als de volwassenen heeft de jeugd nu ieder weekend een eigen team battle waarin schaakclubs uit het hele land ten strijde tegen elkaar trekken. De afgelopen keren speelden er meer dan 100 jeugdspelers tegelijkertijd mee in de battles in de groepen Jeugd A en Jeugd B. Het leuke is dat je het als team opneemt tegen andere teams. Dit bevordert het clubgevoel, ondanks dat iedereen vanuit zijn eigen huis meedoet.

Brede spreiding
Vanuit het NOSBO-gebied zijn vooral initiator de Paardensprong, Staunton (dat al vaak zegevierde) en sinds kort GC actief in de team battles. Ook Haren heeft al meegedaan. Verder doen er clubs mee uit het hele land: Rotterdam, Utrecht, Haarlem, Spijkenisse, Nijmegen, Leiden, Gouda, Maarssen en ook uit Duitsland en België hebben clubs al deelgenomen. Schaakouders die niet sterker zijn dan hun eigen deelnemende kind mogen meedoen in het team Schaakouders. Met behulp van een online enquête hebben de deelnemers hun voorkeuren m.b.t. de team battles door kunnen geven, zodat we daar rekening mee kunnen houden qua lengte, speelduur, etc.

Ook meedoen met je club?
We werken met meerdere divisies en een promotie/degradatie-systeem, waardoor er geen limiet is aan het aantal deelnemende teams. Het opzetten van een Lichess-team is eenvoudig en gratis. Als er clubs geïnteresseerd zijn om mee te doen, laat het weten. Indien gewenst kunnen we helpen om op te starten. Deelnemers die niet lid zijn van een schaakclub, of van een schaakclub die niet acties is op Lichess kunnen ook meedoen met het cluboverstijgende Lichess-team Jeugd NL.

Landelijke en internationale toernooien met team Jeugd NL
Jeugd NL is een team waar iedere jeugdspeler uit Nederland (2002 of later) zich bij kan aansluiten om aan landelijke online toernooien of team battles mee te kunnen doen. Twee weken na oprichting loopt het aantal leden al op richting zeventig. Op 7 juni is Jeugd NL uitgenodigd om mee te doen aan een internationale jeugd-team battle met clubs uit onder andere Parijs, Corsica en Armenië. Iedere jeugdspeler die wil, kan hieraan meedoen door zich aan te melden bij Jeugd NL. Alle schaakniveaus zijn welkom.

Meer informatie
Martijn Hardeman, 06- 179 179 81 (Whatsapp)
https://lichess.org/inbox/organisatie