Bericht: Martijn Hardeman.

Afgelopen jaar vond voor het eerst de online schaakcompetitie plaats, waaraan bijna 30 spelers hebben meegedaan uit voornamelijk het NOSBO-gebied. De primaire doelgroep was jeugdspelers, maar ook hun ouders en trainers konden meedoen. Het niveau varieerde van NK-speler tot huisschakers. In de zomervakantie vond een speciale editie plaats: Campingschaak. Zie http://www.onlineschaakcompetitie.nl/ voor alle uitslagen en de eindstanden.

Nu overal de schaakactiviteiten en andere sportevenementen worden afgelast, is het een goed moment om een nieuwe editie te starten van de online schaakcompetitie. De opzet blijft op hoofdlijnen gelijk aan vorig jaar.

Lichess

Hoe werkt het?

- De online schaakcompetitie is er voor jeugdschakers en hun ouders en trainers.

- Iedere anderhalve week wordt een nieuwe indeling (Zwitsers) verspreid via een Whatsapp-groep. Mochten de scholen allemaal sluiten, dan wordt dit misschien elke week.

- De spelers maken spreken onderling af wanneer ze hun partij online tegen elkaar spelen op Lichess en geven de uitslag door aan de organisator.

- Deze editie bestaat waarschijnlijk uit 7 ronden Zwitsers (afhankelijk van aantal deelnemers). Speeltempo is gelijk aan het NJC-tempo (45+15).

- In de eerste 5 ronden kan maximaal twee keer een bye opgenomen worden voor een half punt.

- Nieuwe deelnemers kunnen tot uiterlijk ronde 3 nog instromen in de competitie. In dat geval worden hun twee bye's automatisch ingezet voor ronde 1 en 2.

- Als er voldoende deelnemers zijn, maken we meerdere groepen verdeeld op speelsterkte. Zo blijven de krachtsverschillen binnen een groep beperkt.

- Zie www.onlineschaakcompetitie.nl/reglement/reglement.pdf voor de uitgebreide uitleg van vorig jaar.

Uitslagen en standen zijn hier te vinden.

Andere online schaakactiviteiten

Sinds begin 2019 organiseren we ieder weekend online schaaktoernooitjes voor jeugdspelers, schaakouders en trainers. Ook hiervoor gebruiken we Lichess. Het is een besloten groep, met als voordeel dat je weet tegen wie je speelt. Het is heel laagdrempelig: per keer bepaal je of je wel of niet meedoet en hoeveel partijen je speelt. Na iedere partij kun je stoppen of pauzeren. Als je de linkjes naar deze online toernooien ook wilt ontvangen via Whatsapp, meld je aan bij Martijn Hardeman (06-179 179 81).